Van landelijke tuin tot moderne tuin: welke tuinstijl past bij jou?

dakbomen terras in landelijke tuin Sittard na tuinontwerp-florera.nl
dakbomen terras in landelijke tuin Sittard na tuinontwerp-florera.nl

Ben je van plan jouw tuin te verbouwen of heb je een nieuwe tuin die nog ontworpen moet worden? Voordat je kunt gaan beginnen met het realiseren van jouw droomtuin is het goed om eerst te bepalen welke tuinstijl(en) je terug laat komen in de tuin. Ik geef je het advies om al je wensen op te schrijven en een doordacht tuinontwerp te (laten) maken. Omdat er veel verschillende tuinstijlen zijn geef ik in deze blog een overzicht van de meest voorkomende soorten tuinen zodat je inspiratie op kunt doen en jouw droomtuin kunt (laten) realiseren.

De Arabische tuin

De Arabische tuin is traditioneel gezien een ruimte met veel schaduw waar je rust en reflectie kunt vinden. Aan de tuinarchitectuur van een Arabische tuin hangen belangrijke aspecten. De tuin dient opgebouwd te zijn met de 4 elementen: water, vuur, aarde en lucht. Ook staan Arabische tuinen bekend om hun symmetrie en een spiegeling van de volmaakte orde van de schepping. Deze tuinen van oudsher zijn bedoeld voor bezinning en rust. Een zeer belangrijk aspect in een Arabische sfeertuin is water en dan met name stromend water. Stromend water betekent doorgang naar… dat verwijst weer naar het bovenstaande, na. de volmaakte orde van de schepping.

kleurrijke arabische tuin

De Boerderij tuin

tuinrenovatie luxe tuin rondom boerderijvilla- florera.nl

De Stadstuin

Een stadstuin is een groene oase in een druk gebied. De gemiddelde stadstuin ligt op een compact perceel waardoor de vormgeving van de tuin vaak strak en krachtig is. De laatste trend is echter om een stadstuin steeds vaker een organische vorm te geven. Vaak zie je in een stadstuin een mooi terras en diverse kleine zitjes, waar je kunt genieten van de zon en of schaduw. Door gebruik te maken van verschillende soorten planten en hoogteverschillen tussen de planten kun je diepte en breedte of extra lengte creëren.

strakke-overkapping-op maat-bij-terras-in-luxe-stadstuin-florera.nl

De landelijke tuin

Een landelijke tuin heeft een natuurlijke, stijlvolle en tijdloze uitstraling. Een goede indeling van de tuin zorgt ervoor dat harmonie en balans ontstaan. Deze tuinstijl staat bekend om zijn mooie lange lijnen, grote vlakken en mooie afscheidingen. Vaak zie je in deze tuinen een ruim terras dat dichtbij de woning ligt. Vaak stelt de gemeente hagen verplicht als erfafscheiding. Daarnaast zie je vaak bomen en veel groen terug in de landelijke tuinen.

De Japanse of Oosterse tuin

Een Japanse tuin of oosterse tuin heeft altijd een natuurlijke, of te wel een organische vorm. De sfeer in een Japanse tuin is verfijnd, rustig en ontspannend. In een echte Japanse tuin is rust, evenwicht en kalmte terug te vinden. Alle elementen zijn zeer verfijnd en tot in het kleinste detail uitgewerkt. De beplanting in Oosterse tuinen is vrij rustig, en ook water speelt vaak een grote rol. Omdat de natuur ieder moment anders is mag niets hetzelfde zijn. Geen steen of tegel mag dezelfde afmeting hebben, de tuin moet vooral organisch vloeien.

Oosterse sfeertuin en tuinplanten in bloei in de lentetuin na tuinontwerp via tuinarchitect Eindhoven

De Loungetuin

De loungetuin is de plek om te relaxen en tot rust te komen na een lange drukke dag. Een loungetuin is erg zeer persoonlijk en behoort tot de moderne tuinstijlen. Kenmerkend voor deze tuin zijn voorzieningen die exclusief bij jou en je gezin horen. Misschien is een exclusieve kruidentuin naast een groot terras, een luxe buitenkeuken bij een comfortabel terras of een verticale tuin dat bij jou past? Deze tuinstijl is speciaal ontworpen om jou rust en het unieke comfort te geven zodra je naar buiten stapt.

Loungetuin Florera

De Mediterrane tuin

De mediterrane tuin bestaat uit een combinatie van terrassen en water. De indeling is altijd symmetrisch, maar ook erg dynamisch. In deze sfeertuin zie je vaak de echte mediterrane kleuren terug komen in materialen. Ook zie je vaak beplantingen die hier in Nederland soms niet helemaal winterhard zijn. Neem nu de Olijf. Deze is inmiddels al zo ingeburgerd, maar is zeker nog niet helemaal winterhard. Door gebruik te maken van grindpaden in mooie aardse tinten en exotische beplanting kun je zelfs een stadstuin omtoveren tot een tuin in mediterrane stijl.

Mediterrane tuin Florera

De Moderne tuin

Deze tuinstijl kenmerkt zich vaak door een strak tuinontwerp voorzien van een groot terras dat gebruikt wordt om samen te komen met gezin en of vrienden. Een gazon is bijna niet uit te sluiten, zo ook grote tegels en onderhoudsvriendelijke beplanting.

Qua belijning is een moderne tuin tot op heden nog steeds strak. Ook in deze tuinstijl is rust belangrijk. De meeste eigenaars willen wel een klassiek waterelement hebben in hun tuin. Zo is bijv. de spiegelvijver een echt klassiek element in deze tuinstijl. Gaat het om een wat groter perceel, dan is een overkapping of overkapt terras met buitenkeuken een prachtig element in dit type tuin.

De Natuurlijke tuin

Een natuurlijke tuin is een tuin waarbij de natuur en de omgeving in balans zijn met elkaar. De inrichting van de tuin en de beplanting is in harmonie met elkaar. De vorm van het tuinontwerp speelt een belangrijke rol, waarin de natuurlijke vormen van de natuur de belangrijkste rol spelen. Het gaat hier met name om de beplantingen en de natuurlijke biotopen aanwezig op deze wereld. Voorbeelden van een natuurlijke tuin zijn een parktuin, een vlindertuin, een vogel- of bijentuin. Maar ook een natuurlijke stadstuin bestaat zeker wel!

De klassieke tuin

De klassieke tuin heeft een strakke vormgeving en de tuin is vaak gespiegeld. Door de weelderige beplanting is de tuin ook heel romantisch. De klassieke tuin is geïnspireerd op de historische tuinen. Deze tuinstijl kenmerkt zich door zijn strakke vormen en duidelijk lijnenspel. Klassieke tuinen hebben een duidelijk middelpunt zoals een vijver, gazon of pleintje. In deze tuinen is ook veel groen te vinden in de vorm van hagen en bloeiende struiken. De klassieke tuin heeft natuurlijke tinten en een rustige bestrating.

De Villatuin

Tuinen rondom een villa doen mij direct denken aan relaxed wonen met een hoog privacy gehalte in een huis met een sterk persoonlijk karakter, als middelpunt in een oase van rust als eigen groene buitenruimte. Het kenmerkt zich door een ruimtelijk aspect, fijne wellness, strakke gazons en prachtig bloeiende heesters met of zonder bosdeel. Een villatuin van Florera wordt via maatwerk aangepast bij het type villa, zodat de tuin naadloos aansluit bij uw droomhuis.

De Wellness tuin

De wellness tuin is net als diverse andere type tuinen de perfecte plek om tot rust te komen. In een wellness tuin vind je verschillende elementen om te relaxen zoals bijv. een zwemvijver en of zwembad, een jacuzzi, hottub of sauna. Alles in de tuin is gericht op ontspanning. Dat zie je terug in de rustige kleuren, rustige lijnenspel, natuurlijke materialen en zeer weelderige beplantingen die rust uitstralen.

De Familie tuin

Een familietuin is met alle ruimte en van alle gemakken voorzien, ook als de kinderen thuis zijn. In deze gezellige tuin zijn alle tuin elementen opgenomen om dagelijks groots te genieten. Kinderen kunnen met al hun vriendjes en vriendinnetjes spelen in vrijheid, veiligheid en met hartenlust. Het is echter een tuin voor de hele familie. Ook voor de ouders is er daarom alle ruimte om met vrienden te genieten, te bbq-en, of te klussen. Kortom, de familietuin is een tuin waarin gezelligheid en samenkomen centraal staat. Een rijk bezit voor een warm gezin.

familietuin florera

De Biodiverse tuin

Biodiversiteit kan bij alle soorten tuinen naar voren gebracht worden. Zo zijn er biodiverse tuinen in een modern jasje, maar ook in landelijke stijl. Bij biodiverse tuinen draait het namelijk om tuinen die veel wilde planten bevatten en die klimaatadaptief zijn. Want een toekomstige tuin, dat is waar we naartoe willen!
Met biodiverse, inheemse beplantingen in de tuin creëer je een geschikt leefgebied voor wilde bijen en andere insecten. Door meer insecten te verwelkom in je tuin, help jij de keldering in biodiversiteit tegen te gaan.

Interesse in een tuinontwerp op maat?

Door samen in gesprek te gaan kan ik al snel bepalen welke tuinstijl het beste bij de wensen past. Natuurlijk kan dit ook een combinatie zijn van meerdere tuinstijlen.
Op basis van alle wensen kan ik een tuinontwerp op maat samenstellen om van jouw tuin de perfecte oase te maken. Vul het formulier hieronder in of neem direct contact op!

Meer inspiratie