Arabische tuin vol kleur

kleurrijke arabische tuin
kleurrijke arabische tuin

Voor opdrachtgevers in Lieshout heb ik eerder een tuinontwerp voor een Arabische sfeertuin mogen realiseren. De opdrachtgevers kwamen bij mij met een paar vragen over een paar problemen met hun huidige tuin. Na een goed gesprek en rondje tuin, besloten mijn opdrachtgevers om toch de hele tuin aan te pakken. Geweldig nieuws!!
Mede ontstond dit doordat tijdens ons eerste rondje door de tuin nog een paar andere zaken naar voren kwamen.

Een weergaloze Arabische tuin

Om een mooi passende tuin te realiseren moet ik mij echt verdiepen in het persoonlijke leven van de opdrachtgever. Want iedere situatie is anders, iedereen heeft zijn eigen levenswensen en – behoeften. Samen dienen we de tuin goed door te nemen en alle persoonlijke wensen in kaart te brengen. Een oogstrelende tuin waar jij gelukkig in bent, kan alleen tot stand komen indien ik mij tot in detail voorbereid hebt. Naast jouw wensen zijn ook andere factoren belangrijk, zoals een overstek aan de woning, de windligging, de zonnering, type bodem, maar ook de omgeving speelt een grote rol.

Tuin met water, vuur, aarde en lucht

De architectuur van tuinen in de Moorse landen is al heel oud. Om een echte Arabische sfeertuin te realiseren dienen we in de tuinarchitectuur rekening te houden met een paar zeer belangrijke aspecten. Na. de tuin dient opgebouwd te zijn met de 4 elementen: water, vuur, aarde en lucht. Deze elementen dienen ook gespiegeld te worden met elkaar. Om de tuin in perfecte harmonie te krijgen is er een stukje studie nodig, zelfs voor mij als bevlogen tuinontwerper.

Water

In het deel van de wereld waar deze type tuinen liggen is water een heel belangrijk element. Zo ook de beslotenheid. Tuinen worden allemaal gekaderd door op kleur gebrachte muren en de aandacht wordt naar binnen gericht, waar het dagelijkse leven zich afspeelt.
In de huidige tuin was een vijver aanwezig, maar mijn opdrachtgevers wilden meer water en geen echte vijver meer. Dus diende er iets nieuws te komen. Ook was hun wens om meer water te beleven.

 

Daarom ontwierp ik 2 exclusieve waterelementen. In de zijtuin staan 3 grote ondiepe waterbakken dichtbij elkaar, die samen met de hoek van de woning 4 elementen zijn. De bakken zijn ook dusdanig geplaatst dat ze elkaar spiegelen.
Daarnaast is er in de achtertuin een zeer smal waterelement met waterval gekomen.
Beide waterelementen zijn gemaakt van cortenstaal, dit verkleurd door een natuurlijk proces in maximaal een half jaar in een oranje/bruine roestkleur.

waterelement arabische tuin cortenstaal

Aarde
De tuin bevat daarnaast een prachtig stukje nieuwe natuur. Naast nieuwe beplanting zijn er ook zijn bestaande planten behouden gebleven. De bloeikleuren van de beplanting zijn afgestemd op de kleuren die belangrijk zijn in Arabische tuinen. Zo is er gebruik gemaakt van oranje–bruin, rood en  helder geel. In de tuin zijn meerdere terrassen te vinden waar men heerlijk kan genieten. Ieder terras heeft zijn eigen functie. Het pad dat aan de zijkant van de woning ligt legt verbinding via staptegels van grind met een van de terrassen.

Vuur
De bestaande grote vuurschaal heeft ook weer een mooi plekje in de tuin gekregen. Naast de vuurschaal staan een aantal leuke krukjes zodat je ‘s avonds samen heerlijk kan genieten van het vuur en of samen eten via het rooster dat dienst doet als bbq. In de hoek is volgens de maat van de tuin een bank gerealiseerd met aan de zijkant 2 kruidenbakken.

vuurschaal arabische tuin

Kleuren behorend tot de Arabische tuinen:
In het hele deel van de wereld waar Arabische tuinen voorkomen speelt kleurgebruik een grote rol. Met name rood en oranje zijn hoofdtinten, naast heldere blauw, groen en geel tinten.
Al vanaf het eerste moment bij deze opdrachtgevers stond het vast dat er een bijzondere stijltuin diende te komen. Ook in het interieur van hen kwamen de kleuren rood en oranje herhaaldelijk terug en stonden ze telkens weer dicht bij elkaar. Omdat wij in Nederland verknocht zijn aan de Mediterrane tinten, zijn er in deze Arabische sfeertuin van mijn hand ook de weergaloze blauwe en lavendel kleurige bloeikleuren aanwezig. Daarbij is de ligging van de voortuin erg donker, daar heb ik nog lichtere bloeikleuren gebruikt.

beplanting arabische tuin

Naast de vier belangrijkste elementen in de tuin verwerkt te hebben, zijn er ook nog diverse bestaande materialen en dingen hergebruikt. Zoals de 4 grote oranje tuinvazen, die een mooi plekje hebben gekregen, gespiegeld aan elkaar en oude verharding die is hergebruikt via flagstone paadjes tussen plantvakken. Circulair is hot! Zo hergebruik ik altijd al graag bestaande materialen waar mogelijk. Ook in deze tuin hebben we dit toegepast via de 2 kleine paadjes tussen de vier vakken gevuld met bloem. Door de mooie afwerking ziet het er fantastisch uit.

Ook een sfeervolle tuin van Florera?

Ben je geïnspireerd door deze tuin en wil je ook samen met mij jouw droomtuin realiseren? Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

© florera.nl – alle foto’s en verdere bestanden.