Historische boerderijvilla

tuinrenovatie luxe tuin rondom boerderijvilla- florera.nl
tuinrenovatie luxe tuin rondom boerderijvilla- florera.nl

Toen ik er voor de eerste keer binnen liep werd ik aangenaam verrast door de tuinsfeer die er al aanwezig was. Deze weergaloze natuurrijke tuin ligt in de buitengebied van de Brabantse Kempen in een dorpje waar het puur genieten is. De gemeente Oirschot kent meerdere dorpen met 'n beschermd dorpsgezicht, waaronder de met kastanjes omzoomde monumentale Markt. De gemeente ligt in 11 unieke natuurgebieden waar het dag in, dag uit heerlijk vertoeven is. Je kunt er naar hartenlust wandelen, fietsen, hardlopen, varen en nog veel meer.

Deze tuin heb ik, Marjan de Koning, volledig in harmonie en balans gebracht, waarbij het reddingsplan voor de 2 grote bestaande notenbomen een waar succes was. Gelukkig! Zo ontwierp ik een weergaloze natuurrijke tuin met diverse tuindelen en van alle gemakken en comfort voorzien.

Historie

Op het domein had een oude herenboerderij met stallen gestaan. Het echtpaar dat ik leerde kennen had met veel passie en aandacht een schitterende nieuwe villa in de stijl van de oorspronkelijke boerderij gebouwd, met behoud van alle oorspronkelijk architecturale details. Tijdens het ontgraven van het perceel voor de bouw van de nieuwe villa zijn er, helaas, enkele foutjes ingeslopen. Daar kwam ik achter tijdens de gesprekken met mijn tuinklanten. Men was bezig met de tuinaanleg in basis, maar bleven steken op diverse punten en problemen. Ik werd benaderd en mocht mijn expertise omtrent beplantingen, kleurenspel, tuinsfeer en harmonie in de tuin inbrengen, zodat die heerlijke natuurrijke tuin ontstond die in volledige balans en harmonie is.

Sterk lijnenspel met natuurrijke invulling

Direct rondom de nieuw gebouwde herenboerderij lag een sterk recht traditioneel lijnenspel met Buxus hagen omgeven. De eigenaars wilden een villatuin die het gehele jaar oogstrelende bloei kende. Daarom diende ik de volledige beplanting in de gehele tuin aan te passen zodat de weergaloze tuin ontstond, die het jaar rond een waar spektakel is. Niet alleen de plantvakken, maar ook het hagenspel, de lanen met de bomen, de fruit- en kruidentuin, de bosranden aan weerszijden van het domein werden door mij via een tuinaanleg opnieuw ingericht.

Tuindeel met wondermooi en gezellig pool house, zwembad en gastenverblijf

De totale tuin kent een afmeting van 11.000m2, waarvan circa 6.000m2 via ontwikkeld is, volgens een tuinplan en een doordacht beplantingsplan. In 1 van deze delen ligt het zwembad, omgeven met een prachtig natuurstenen terras, waar het elke dag genieten is. Zowel in schaduwrijke als hele warme dagen, want aan alles is gedacht. Er is een weergaloos gastenverblijf van alle gemakken voorzien en in evenwijdig aan het zwembad ligt een pool house om in de schaduw te luieren of te werken. Het pool house is deels oosters ingericht met een weldadige buitenkeuken een heerlijke loungehoek met bank en comfortabele kussens en wellness gedeelte met jacuzzi.

Verdere tuindelen en terrassen

In harmonie met elkaar en het grote geheel, liggen er tevens tuindelen die ingericht zijn als bloementuin, een kruidentuin  met ruime kas, een fruittuin, een heesterhoek rondom parkeerplein, 2 bosranden aan de buitenzijde en de achterste 5.000m2 kent een weide voor de kinderen met pipowagen. In de toekomst zal deze weide verder ontwikkeld worden met een grote paddenpoel en natuurlijke beplanting rondom. De 6000m2 tuin kent meerdere terrassen en zitjes voor dining, lunch, lounge, zonnen en werken met fruit en kruiden.

Op de kopse kanten van het zwembad zijn 2 enorme handgemaakte tuinvazen gekomen, gevuld met grote olijf bomen. En zo verrast de border aan de andere lange zijde langs het zwembad iedereen met een compositie van planten en siergrassen die de hele zomer lang dit tuindeel in een Méditerrane sfeer dompelen. Tussen 2 kleinere bomen hangt een hangmat en verder op staat een heerlijke ligbank. Zo is er voor ieder gezinslid ruime keuze.

Luxueuze entree bij rietgekapte garage

De entree van het domein diende afgescheiden te liggen van de voortuin. Zo diende de voortuin ook de villa volledige privacy te schenken. Daarnaast was in de gehele tuin ook dieptewerking nodig. Hiervoor zorgen de handgemaakte bogen waar de rozen en Clematis planten inmiddels hun weg hebben gevonden.

Notenbomen en mijn expertise als 'tuindokter'

Direct na mijn eerste keren van aanwezigheid merkte ik dat de 2 mooie meerderstammige oude notenbomen (die 1 van de redenen waren om het domein te kopen,) wegkwijnden. Hun bladstand was incorrect en het blad was ook te klein. Ik stelde een onderzoek voor waarbij ook een andere boomprofessional bij ingeschakeld zou worden. Hier stemden de bewoners direct in toe. Na een uitgebreid onderzoek bomen en bodem, bleek dat tijdens de eerste werkzaamheden van opruiming bouwval en stallen de bomen bijna geheel waren ontdaan van hun wortels. Zonder wortels kunnen bomen niet groeien, dus het uitzicht was niet echt kleurrijk. Toch ontwikkelde ik een plan om de bomen te redden.

We zijn nu een 6 jaar verder en de bomen zijn er nog steeds en ontwikkelen zich steeds beter.

Ik hoop dat u geniet van de foto's die er door Dré Wouters fotografie in opdracht van mij zijn gemaakt. Met dank aan mijn geweldige opdrachtgevers.

©  florera.nl - alle foto’s en verdere bestanden.