Een Beplantingsplan

Een toekomstbestendige tuin

Wanneer het stralende zomerweer verschijnt worden bij kwekerijen door het hele land open dagen georganiseerd. Zo bezoek óók ik, nog steeds ieder jaar weer mijn lievelingskwekerijen hier in Nederland om nieuwe inspiratie op te doen voor mijn beplantingsplannen. Én waar ik ook ga, telkens weer zijn het kleine “feestjes”.

Maar ik zie ook altijd weer met eigen ogen dat de aankoop van tuinplanten voor een deel een impulsaankoop is. Weinig mensen maken voor zichzelf een lijstje of een beplantingsplan voordat ze op stap gaan. En daarom leg ik graag uit waarom een beplantingsplan via een tuinarchitect of  tuinontwerper voor jouw tuin zo belangrijk is.

voortuin ontwerp met jaarrond bloem en groen via tuinontwerp-florera.nl

De juiste beplanting voor jouw tuin

Eigenlijk is het heel erg gezellig en leuk om met bakken vol tuinplanten thuis te komen en dan een plekje voor iedere nieuweling te zoeken. Toch blijkt vaak dat de nieuwe plant hoger wordt dan de planten van vorig jaar. Dat veel planten op hetzelfde tijdstip bloeien en bloeikleuren niet bij elkaar passen. Of dat planten na een winter zelfs niet meer terug komen.

In het volgende jaar valt de tuin dan weer tegen zodat er nogmaals veel nieuwe planten moeten worden gekocht. Jammer! Is dit herkenbaar? Dan help ik je graag verder met een goed tuinadvies of beplantingsplan om de tuin helemaal naar wens te krijgen, zodat de tuin naar hartenlust kan bloeien en groeien. En jij er alleen maar van kunt gaan genieten.

Als tuinontwerper en enthousiast plantenliefhebber deed ik het vroeger zelf ook op deze manier toen ik nog niet mijn eigen bedrijf, Florera, had. Maar inmiddels weet ik dat het verstandiger is om een uitgekiend beplantingsplan te maken. Een beplantingsplan waar iedere plant op de juiste plaats komt te staan en wat daadwerkelijk werkt. Als je namelijk echt jouw droomtuin wil realiseren in de stijl zoals jij wenst, bijv. een boerderijtuin, landelijke tuin, villatuin, parktuin of voedselbos, dan is het allerbelangrijkste element dat de bodem en beplanting in evenwicht zijn. 

Als de soort en de vorm van beplanting niet klopt zal er een disharmonie ontstaan en komt jouw droomtuin niet echt tot stand. Misschien is daarom het beplantingsplan wel vele malen belangrijker dan het tuinontwerp. 

Beplantingsplan1024_1
voortuin ontwerp met jaarrond bloem en groen via tuinontwerp-florera.nl
Legenda Beplantingsplan voorbeeld Florera

Elementen in een goed beplantingsplan

Elementen die van invloed zijn en waar je rekening mee dient te houden in jouw beplantingsplan, zijn onder andere de tuinstijl en tuinsfeer die je wenst. Uiteraard speelt ook de bodem van jouw tuin een grote rol. Zo ook de zonnering. Want waar en wanneer is er schaduw? En wat dacht je van bloeikleuren en -tijden? Deze spelen natuurlijk een super belangrijke rol. Daarbij de manier van groeien. Sommige planten zijn vol, andere zijn slungelachtig en dienen als vullers. Én laten we het niet vergeten; jouw eigen unieke wensen zijn zeker het allerbelangrijkste! Om een voorbeeld te geven. Hou jij van tuinonderhoud of wil je alleen genieten?

Zodra ik voor jou aan de slag ga, hebben we eerst een gesprek om jouw wensen uitvoerig te bespreken. Ik neem alle factoren mee, zodat er een uniek passend beplantingsplan ontstaat. Iedere tuin is uniek, daar hoort dus voor iedere tuin een andere combinatie van beplanting bij. 

Op maat gemaakt

Het kan zijn dat jij al een prachtige tuin hebt, maar dat alleen de beplanting verouderd is of niet meer aan je wensen voldoet. Hier kan een nieuw beplantingsplan wonderen verrichten. Alleen een beplantingsplan maken, kan een oplossing bieden zonder dat er een nieuw tuinontwerp hoeft te worden gemaakt! Uiteraard houd ik rekening met bestaande planten en zal ik planten zover als mogelijk, hergebruiken. Dat betekent ook dat ik je een advies geef over het moment dat deze planten verplant kunnen worden. Het is een gelaagd plan zodat je vier seizoenen kunt genieten! Daarbij zijn er allerlei aanplant-, onderhoud- en beheertips inbegrepen.
tuinontwerper en tuinarchitect marjan de koning van florera eindhoven
tuinarchitect florera eindhoven

Samenwerken als professional?

Ben je een hovenier of een ontwerpbureau en wil je het maken van beplantingsplannen graag uitbesteden? Dat kan! Ik creëer graag duurzame, doordachte, toekomstbestendige beplantingsplannen om je klanten tevreden te stellen.

Ik denk graag met je mee en ontwikkel biodiverse beplantingscombinaties, die in allerlei type tuinen en buitenruimtes passen. Naast het werk met gecultiveerde planten, werk ik ook met wilde en inheemse planten en werk ik voedselbosconcepten uit. Samenwerking is de sleutel tot succes!