Landelijke tuin met zwemvijver

landelijke tuin met zwemvijver florera
landelijke tuin met zwemvijver florera

Een grote boerderijtuin rondom een villaboerderij verzorgen stond allang op mijn wenslijstje als tuinontwerper. Een bestaande tuin jaren nadien nog eens omtoveren naar een landelijke tuin met zwemvijver, stond ook op dat lijstje. Dat deze 2 wensen hier in vervulling zouden gaan, had ik nooit kunnen dromen.

Nog voordat de eigenaars gingen starten met de bouw van hun nieuwe villaboerderij kwam ik in contact met hen. In hun straat was ik al eerder gezien bij buren, waar ook een prachtige tuin via een tuinplan van mijn hand tot stand aan het komen was. Uiteraard in een andere tuinstijl, omdat iedere tuin van Florera uniek is.

Nadat de eigenaars van dit perceel mijn website hadden bezocht en daar o.a. de prachtige grote boerderijtuin in Oirschot hadden gezien, kwamen we voor een serieus gesprek bij elkaar. Zij toonden tekeningen van hun architect en spraken hun wensen uit voor een landelijke boerderijtuin.

Landelijke boerderij tuin met zwemvijver

Moderne landelijke boerderijtuin

Het perceel ligt aan de rand van een landelijke gemeente in Noord Brabant.
De wensen van de eigenaars waren helder. Zij wilden een moderne boerderijtuin, met een redelijk strakke tuinarchitectuur waarin landelijke elementen waren verwerkt.
Tuinonderdelen zoals een kruidentuin, eetbare vruchten en noten, siergrassen, bloeiende struiken en veel bloeiende planten die met name passend zijn bij een boerderijtuin.

Verder waren hun tuinwensen veel ruimte, comfort, een gezellige entree, diverse terrassen en een ruim parkeerplein.

In de architectuur van de boerderijvilla waren schitterende details aan metselwerken verwerkt. Ik houd van architectuur en mede hierom wilde ik deze details natuurlijk graag volledig tot hun recht laten komen.
Ik ontwierp voor hen een bijzondere hedendaagse boerderijtuin met een moderne landelijke tintje.

Bijzonder is te vermelden dat in de oude tuin een prachtige Notenboom stond, die de eigenaars graag wilden deze meenemen naar hun nieuwe landelijke tuin. Dat was mogelijk omdat de boom op het juiste tijdstip in het jaar omgezet kon worden en er voldoende ruimte was om er met groot materieel makkelijk bij te komen.
De meeste bomen kunnen redelijk goed verplant worden, echter hangen hier wel een paar belangrijke voorwaarden aan. Zoals het feit dat ze in rust dienen te zijn, denk aan de maanden November tot en met Maart, en het verplanten goed voorbereid wordt c.q. bijna een volledige kluit opgepakt kan worden.

Het uitzicht vanuit de zitkamer zou de belangrijkste zichtlijn in de tuin worden, dus de boom zou daar een prachtig plaatsje dienen te krijgen. Uiteraard uitgelicht met een mooie spot zodat ook tijdens avonduren kon worden genoten van de tuin.
Maar niet alleen tijdens de avonduren moest deze tuin een droomtuin worden, ook het hele jaar rond wilde mijn klanten kunnen genieten.

Het hele jaar landelijk genieten

Speciaal hiervoor zouden de eigenaars aan de achterzijde een tuinkamer maken met veel faciliteiten om een jaarrond van hun tuin te kunnen genieten.
Zo zou deze tuinkamer een pui van glas krijgen die volledig uit de sponning kon worden gehaald tijdens zomermaanden. Een mooie haard zou voor de benodigde warmte zorgen in late uurtjes en de gure herfst- of voorjaarsdagen. En een grote eettafel zou ruimte bieden aan het volledige gezin met vrienden.
Verbindingen met elkaar versterken en of vernieuwen tijdens gezellige momenten en tegelijk van de prachtige tuin genieten was een grote wens.

Om alle seizoenen te genieten van deze landelijke tuin boerderijtuin diende er bijzondere tuinplanten in het beplantingsplan te worden opgenomen.
Zo heb ik er winterbloeiende bomen, struiken en planten in opgenomen, zoals Cornus mas, Hamamelis intermedia, Viburnum tinus ‘Eve Princess’ en bolgewassen die al heel vroeg de tuin tooien met mooie bloeikleurtjes.

Bloesem in het voorjaar geeft altijd weer een heerlijk lentegevoel, dus nam ik bloesembomen op waaronder Prunus serrulata  ‘Tai-Haku’ en Prunus ‘Trailblazer’.
Om in de zomermaanden te genieten van heerlijke geuren in de tuin, nam ik Syringa vulgaris ‘Charles Joly’ op met de prachtige donkerpaaarse bloemen. Een prachtige combinatie met een rij Annabelle hortensia’s.

Bij de kruidentuin bloeit dan Exochorda macrantha ‘The Bride’ tegen de houten berceau en bloeit de lavendel haag naast Venkel, Salie, Rozemarijn, Citroenmelisse en de dropplant: Agastache.
Uiteraard ontbraken de echte boerderijtuin planten zoals de Pioenroos, Hosta’s, Geranium, en de daglelie Hemerocallis niet.

Fruit en noten wordt vertegenwoordigd door een rijkdragende soort van Mespilus, Cydonia oblonga, Cornus, een braam, Kastanje en Corylus avelana en wat klein fruit struiken. Zo ook werd een heerlijke druif toegevoegd aan het beplantingsplan.

Een grote natuurlijke zwemvijver

Wat op dat moment al als idee voor een later stadium leefde, was de wens om de grote boerderijtuin zodra mogelijk, uit te breiden naar landschappelijke tuin, met grond dat nog achter het perceel lag.

Zo kwam het dat enkele jaren nadien, mijn klanten mij opnieuw benaderden om voor hen een uitbreiding te verzorgen. De grote boerderijtuin zouden we gaan om te toveren naar een landschappelijke tuin met zwemvijver.

In deze uitbreiding van de tuin zou er plaats zijn voor een grote zwemvijver, een tuinhuis met een vlonder om te genieten aan de rand van het water en een nat gebiedje voor wilde planten.

Uiteindelijk is er een grote natuurlijke zwemvijver met een minerale afdichting voor bodembescherming en waterisolatie gekomen. Deze type afdichting heeft een duurzaam karakter, een natuurlijke uitstraling en je kunt er iedere vorm mee maken.
Zo zie je geen plastic randen, maar mooie natuurlijke randen waar de beplanting of gras tegenaan groeit.

Ook kwamen er grote landelijke velden met siergrassen naast bijzondere bomen en wilgen bomen op een rij. Bomen op een rij en de Wilg als boom zijn elementen die echt bij het Nederlands landschap passen.  Ook het natte gebiedje met de wilde planten is er gekomen.

Landelijke boerderijtuin laten aanleggen?

Ben je geïnspireerd door deze tuin en wil je ook samen met mij jouw droomtuin realiseren? Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

© florera.nl – alle foto’s en verdere bestanden.