Gezelligheid dichterbij met bloeiende kamerplanten

bloeiende kamerplanten florera.nl
bloeiende kamerplanten florera.nl

De natuur en planten brengen mij altijd veel rust en positiviteit in drukke momenten en tijden. Ik ben een echte natuurliefhebber en met Florera help ik al ruim 26 jaar anderen ook aan een mooie én gezonde tuin die ons leven ten goede komt. Niet alleen planten in exterieur boeien mij, maar zeker ook in het interieur. Vandaar dat ik het leuk vind om soms ook over bloeiende kamerplanten te schrijven.

Een plant zorgt voor extra leven en sfeer; zeker bloeiende kamerplanten

Dat is niet een statement alleen in de buitenruimte en onze tuin, maar zeker ook in ons huis. Iedere plant die we toevoegen zorgt voor een extra gevoel van huiselijkheid, veiligheid en rust. Daarbij is bewezen via wetenschappelijk onderzoek dat planten een zuiverende werking hebben en vochtigheid van de lucht verhogen, zoals de Lepelplant (Spathiphyllum), de gatenplant (Monstera), Tillandsia (luchtplanten) en nog veel meer kamerplanten. Daarbij geven kamerplanten ons ook een positievere gemoedsstemming en houden ons fitter. Alles bij elkaar genomen, maken ook planten in ons interieur ons leven dus een stuk gezonder.

Luchtplant Tillandsia groeiend in het wild op een boom
Luchtplant Tillandsia groeiend in het wild op een boom

Bloeiende kamerplanten

Kamerplanten zijn planten die ergens anders op de wereld in de wilde natuur groeien. Door ons klimaat met koude en natte perioden zijn deze planten niet in onze tuinen houdbaar. Helaas! Maar in ons interieur kunnen deze planten zeker wel floreren en sommige kamerplanten kunnen zelfs tijdens onze zomermaanden naar buiten, in de tuin. Er zijn kamerplanten die dan van de warme dagen met de zon houden en andere kamerplanten die wat minder tegen directe zon kunnen. Deze kunnen een plaatsje krijgen onder onze terrasoverkapping of in onze tuinkamer.

Alle planten zijn goede kamerplanten

Alle planten die buiten in de natuur groeien en bloeien kunnen ook in onze huiskamer floreren. Of de planten nu in de wilde natuur staan of in onze huiskamer, zodra je voldoet aan de behoeften die de plant van nature heeft, kom je tot de meest verbazingwekkende verrassingen. Een Poinsettia (kerstster) kun je overhouden en het volgend jaar weer laten bloeien. Een Kaapsviooltje kan jou het hele jaar blij maken met haar prachtige diep fluwelen bloei. Zo ook een Primula, een Cyclaam, een Amaryllis en allerlei Azalea planten.

Veel planten herinneren ons aan onze vakanties en als deze planten dan ook nog eens in onze huizen gaan bloeien, zijn we extra trots. Een hertshoorn zal niet bloeien, maar als we deze plant volwassen kunnen laten worden en kunnen laten stralen is dit een zeer bijzonder moment, want deze kamerplant kan weergaloos zijn.

Veel vragen krijg ik over de Strelitzia. De meeste soorten komen uit Zuid Afrika, maar ik weet dat ze langs de straat groeien en bloeien in Sardinië. In de meeste gevallen is dit Strelitzia reginae. Én ja, deze kan ook in onze huiskamer een bloeiende kamerplant zijn. (meer hierover een andere keer hier op deze blog).

Licht en de keuze van kamerplanten

Wij mensen hebben allemaal onze eigen energie behoefte. Dat is hetzelfde bij planten. Planten die van nature op een donkere plaats leven, zoals de planten op de bodem van het regenwoud, hebben niet veel licht nodig om te kunnen overleven. Andere planten, zoals bloeiende planten of zelfs vruchtdragende planten zoals de Olijf en Citrus planten, hebben juist wel veel energie nodig om te kunnen groeien. Wanneer we planten met een lage energie behoeft in de felle zon plaatsen of planten met een hoge energie op een schaduwrijke plaats in onze kamer zetten, zorgt dit vaak tot problemen.

Hoeveel licht een plant nodig heeft, hangt dus af van de plaats waar de plant in onze wilde natuur op aarde leeft. Veel planten die van indirect licht houden zijn onder andere: de varens, graslelie ( Chlorophytum comosum), de eerder genoemde gatenplant (Monstera), Zamioculcas (emeraldplant of zz plant genoemd), Philodendron, Epipremnum (Scindapsus of drakenklimop), Sansevieria, Calathea, de Kentia palm of alle Ficus planten. Ficus houdt wel van 5 uur licht per dag, maar kan ook de felle zuidzon niet op het blad verdragen. De populaire kamerplant Ficus kwam ik als grote bomen tegen op Sardinië.

Verzorging van bloeiende kamerplanten

Bloeiende kamerplanten hebben wel wat meer aandacht nodig dan andere kamerplanten. Deze planten met bloemen houden van een lichte standplaats. De meeste vinden de ochtendzon fijn, maar zelf heb ik meerdere kamerplanten die zelfs voor het raam op het zuiden staan. Hier bloeien ze bijna een jaarrond, maar hebben hierdoor wel wat meer zorg nodig. Deze groep kamerplanten met bloemen vinden in het bijzonder water fijn dat zacht is (regenwater of afgekoeld gekookt water).

Tijdens bloeiperioden hebben planten ook extra voeding nodig om de bloei te onderhouden. Dat geldt niet alleen voor planten in de tuin, maar zeker ook voor kamerplanten met bloemen.
Ook hier heeft Pokon uiteraard een flesje voor. Na. Pokon bio bloeiende kamerplantenvoeding. In de kant en klare kamerplantenvoeding zitten de stoffen en mineralen die de planten nodig hebben voor een lange weelderige bloei met mooie diepe bloeikleuren.
Stop met het geven van deze voeding zodra de plant toont dat de bloei minder wordt of voorbij is.

Wil jij ondersteuning bij het vinden van de juiste kamerplanten voor jou?

Ik help je graag met het uitzoeken van de juiste planten die passen bij jouw wensen. Met mijn uitgebreide kennis over planten Neem contact op via onderstaand formulier.

© florera.nl – alle foto’s en verdere bestanden.

Meer inspiratie