Bomen in de tuin, meer dan gewoon groen

Welkom bij mijn nieuwe blog over bomen in de tuin. Hier neem ik je mee in de prachtige wereld van Florera en het hebben van de juiste boom in de je tuin. Ik zal je wat meer over allerlei bomen vertellen en ga je helpen om de juiste keuze te maken, want er zijn zó veel verschillende soorten bomen.

Het toevoegen van bomen aan je tuin is een van de meest waardevolle investeringen die je kunt doen voor zowel je eigendom als het milieu. Bomen brengen leven, kleur en schaduw in je buitenruimte en verbeteren de kwaliteit van de lucht die we inademen. Dus bomen zijn meer dan alleen een mooie aanwinst; ze hebben tal van voordelen die verder gaan dan het esthetische. Florera neemt je mee in deze prachtige wereld en ik zal een paar toppers uitlichten

De rol van bomen in de tuin

Bomen spelen een cruciale rol in het creëren van een gezond en aangenaam klimaat rondom jouw woning. De bomen bieden schaduw op hete zomerdagen, helpen bij het reguleren van de temperatuur en beschermen tegen wind. Daarnaast kunnen bomen ook privacy bieden, geluidsvervuiling van buitenaf verminderen en je tuin groter laten lijken. Bomen zijn een veilig plekje voor vogels, vlinders ea. insecten en bomen kunnen groot, klein, dicht of transparant zijn.

Verschillende soorten bomen voor verschillende tuinen.

Elke tuin is uniek en daarom is het belangrijk om bomen te kiezen die passen bij de specifieke omstandigheden en behoeften van je eigen tuin.
Er zijn bomen die geschikt zijn voor een landelijke tuin, voor een kleine tuin of zelfs voor een voortuin.  Om maar enkele boom categorieën te noemen:

Bloesembomen: de charme van bloesembomen, zoals kersenbloesems, appel en sierappels, ligt in hun adembenemende bloei die elk voorjaar een spectaculaire kleurenshow biedt. Deze bomen zijn ideaal voor het toevoegen van esthetische waarde, want ze zijn enorme blikvangers. Maar niet alleen dat!
Ze helpen mee bij het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. Een paar mooie bloesembomen zijn Prunus yedoensis, Prunus The Bride en Malus Evereste zijn betrouwbare schitterende bloesembomen. De Japanse kersenbloesem, of sakura, is wereldberoemd om zijn prachtige lichtroze tot witte bloemen. Deze bomen zijn niet alleen mooi maar ook symbolisch en worden vaak geassocieerd met de vergankelijke schoonheid van het leven.

 

En om er nog één extra te noemen; Malus ‘Golden Hornet’ is een oud ras dat rijkbloeiend is. In knop zijn de bloemen donker paarsroze, na het openen worden ze lichtpaars en eenmaal geheel open zijn ze wit. Deze sierappel geeft zeer veel vruchten die lang aan de boom blijven.

Andere boomsoorten die ook in het voorjaar bloeien:

Naast de bloesembomen zijn er nog veel meer boomsoorten die ook in het voorjaar prachtige bloemen hebben, zoals Magnolia, de kornoelje (Cornus), de sering ( Syringa) en Cercis. Deze laatste boom komt van oorsprong uit het Mediterrane gebied alwaar de soort vanuit een forse struik tot soms meerstammige boom uitgroeit. Cercis is rijk bloeiend vóór de bladontwikkeling. Zie onderstaande foto.

Mediterrane bomen: het wederom beleven van je vakantie, maar nu in eigen tuin. Mediterrane bomen, zoals de Olijf, Melia azedarach ( de Indische Sering), Albizia julibrissin ( Perzische slaapboom), Ficus carica ( de vijgenboom) of Lagerstroemia indica ( Elfensering) voegen een exotisch tintje toe aan je tuin. Deze bomen houden van de zon en zijn gewend aan minder water, wat ze ideaal maakt voor warmere en drogere klimaten.

Mediterrane bomen: het wederom beleven van je vakantie, maar nu in eigen tuin. Sommige mediterrane bomen, zoals de Olijf, Melia azedarach ( de Indische Sering), Albizia julibrissin ( Perzische slaapboom), Ficus carica ( de vijgenboom) of Lagerstroemia indica ( Elfensering) voegen een exotisch tintje toe aan je tuin. Deze bomen houden van de zon en zijn gewend aan minder water, wat ze ideaal maakt voor warmere en drogere klimaten.

Voordelen van bomen in je tuin

Psychologische voordelen: De aanwezigheid van groen, vooral bomen, is aangetoond dat het stress vermindert en de algehele welzijn verbetert.

Verhoging van de woningwaarde: Goed geplaatste bomen kunnen de esthetische waarde en daarmee de marktwaarde van je woning verhogen.

Wildlife Habitat: Bomen trekken verschillende soorten wildlife aan, zoals vogels en insecten, die bijdragen aan de biodiversiteit in je tuin.

Milieuvriendelijk: Bomen absorberen koolstofdioxide en produceren zuurstof, wat bijdraagt aan een schoner milieu.

Door zorgvuldig bomen te selecteren die passen bij jouw klimaat, bodemtype en tuinontwerp, kun je een levendige, gezonde en aantrekkelijke tuin creëren die jaar na jaar blijft bloeien. Bomen zijn werkelijk de geschenken van de natuur die blijven geven.

De Olijfboom

De olijfboom is een groenblijvende boom die het best bekend staat om zijn vruchten, de olijven, die een belangrijk ingrediënt zijn in vele keukens wereldwijd. Olijfbomen kunnen een indrukwekkende leeftijd bereiken en soms wel duizend jaar oud worden, wat de olijfboom een symbool van wijsheid en vrede maakt.

Hoe verzorg je de olijfboom ea. mediterrane bomen

Standplaats: Olijfbomen en andere mediterrane bomen gedijen het beste op zonnige beschutte plaatsen. Een beschutte plaats is wenselijk want onze Nederlandse winters kunnen nog aardig nat en koud zijn. Daarbij waait er vaak in de herfst en het voorjaar een gure wind en de combinatie ervan is in de meeste gevallen funest voor alle boomsoorten die tot de Mediterrane bomen behoren.

Bodem:  Deze boomsoorten hebben goed doorlatende grond nodig om water bij de wortels te vermijden. Zowel klei- als zandgrond zijn geschikt, mits waterdoorlaatbaar en vruchtbaar, zoals in Mediterrane landen. Nederlandse kleigrond is vaak te compact en zandgrond niet vruchtbaar genoeg. Pas de bodem aan met geschikte producten. De bomen zijn kalkminnend en hebben baat bij extra organische meststoffen, verkrijgbaar in speciale producten. Zie bijvoorbeeld: https://www.deolijfgaardshop.nl/c-540656/plantenvoeding-substraten/.

Snoeien: Snoeien doet groeien. Hoewel het niet noodzakelijk is, kan een olijfboom na enkele jaren pierig worden. Het Snoeien houdt de boom compact en vol, en zorgt voor een mooie vorm. Gesnoeide bomen hebben extra aandacht nodig qua voeding en water. De beste tijd om te snoeien is in de late lente of vroege zomer, voor de langste dag van het jaar. De olijfboom ea mediterrane bomen snoeien kan tot eind augustus, maar nooit later dan september.

Tot slot nog enkele bomen uitgelicht.

Parrotia persica: is een boom voor kleine tuin, maar kan ook in een grotere landelijke tuin worden aangeplant. Parrotia is een boomsoort die je niet aanplant voor de bloei, maar meer vanwege het prachtig gezonde blad dat door het groeiseizoen heen meerdere keren verkleurd, en waarbij de herfstkleur spectaculair te noemen is. Parrotia kan in diverse vormen groeien en geknipt worden.  Zo is er de hoogstam, de meerstam, de zuilboom en de vormboom. De vormboom is in leivorm ook verkrijgbaar als dakboom en hierdoor geschikt voor de kleine tuin.

Malus ‘Adirondack’: dit is een kleine boom, dus zeer geschikt voor de voortuin of stadstuin.  Een prachtige bloesemboom in de lente en getooid met zeer kleine sierappeltjes in najaar. Deze vruchtjes geven geen overlast in de tuin en kleuren prachtig verder door in de herfst.

Acer davidii ‘Rosalie’: de Slangenesdoorn staat bekend om z’n prachtige bast, die het gehele jaar door een echte blikvanger is, maar tijdens bladvorming in de lente is de boom spectaculair vanwege de bloei en de roze rode slippen waaruit het blad zich ontvouwt. Deze Esdoorn kan zeer goed in een kleine tuin worden aangeplant, maar heeft wel snoei nodig. Het hout van de boom is zacht en snoeien is makkelijk. De boom loopt ook weer makkelijk uit, als de boom voldoende licht krijgt.

Verzorgingstips voor bomen

Standplaats: Er zijn allerlei soorten bomen en bij iedere soort hoort een eigen standplaats. Er zijn bomen die het prettig vinden om op de zandgrond en schaduw te groeien, maar er zijn ook bomen die liever klei en of een lichte standplaats wensen. Het toevoegen van een boom kan je tuin transformeren, kan je kleine tuin groter doen lijken en je draagt bij aan de biodiversiteit. 

Florera geeft al jaren advies op maat aan haar klanten en neemt ze mee naar een boomkwekerij waar circa 1600 soorten aanwezig zijn. Wat is er nu spannender als je eigen boom uitzoeken?

Water geven: Jonge bomen hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zeker groenblijvende bomen en struiken hebben een half jaar extra aandacht nodig.

Snoeien: iedere boom heeft verzorging nodig. De juiste boom op de juiste standplaats zetten is erg belangrijk, zodat je de boom ook echt volwassen kunt laten worden.
Bomenbeheer is belangrijk. Laat het doen door de vakman, zij weten precies hoe je takken op de juiste manier kunt verwijderen en wanneer.

Wil je advies op maat. Neem dan contact op met Florera. Tuinarchitect Marjan de Koning weet wat er nodig is om bomen te laten floreren en brengt graag haar kennis bij u in de tuin.

Neem direct contact op via onderstaand contactformulier!

Meer inspiratie