Landelijke tuin met grote waterstroom

vaste planten winterhard langs vijverrand na tuinrenovatie-florera.nl
vaste planten winterhard langs vijverrand na tuinrenovatie-florera.nl

 Toen ik voor de eerste keer mijn hoofd om de hoek heen stak, was deze tuin al landelijk ingericht. Ik liep langs mooi bloeiende struiken en begroette de eigenaars. Mijn eerste woorden waren: “wat een mooie tuin hebben jullie!” Waarop ik direct via twee lachende gezichten het antwoord ontving: “als dit zo is dan mag jij je omdraaien en weer naar huis gaan, want dan hebben wij je niet nodig”. Uiteraard belandde ik aan de tuintafel, waar we hun wensen voor een tuinrenovatie doornamen. Tijdens het verhelderende gesprek werd me duidelijk dat er over de tuin van toen ook goed nagedacht was. Het tuinonderhoud goed verzorgd werd en dat er in het begin heel bewust gekozen was voor prachtige bomen en langbloeiende struiken zoals Viburnum (Sneeuwbal) en Philadelphus (boerenjasmijn). 

Maar er werd mij ook duidelijk dat de tuin toen niet meer voldeed en uit balans was. Er werd bloei in diverse seizoenen gemist en sommige planten groeiden niet goed, terwijl andere planten te groot waren geworden. 

En één ideale tuin is er één waar alles bij klopt. Of je nu vanuit je interieur naar de tuin kijkt of al buiten bent; in alle seizoenen dient de tuin een weelderige oase met gezelligheid, comfort en een ware beleving te zijn. Via de wensen van de eigenaars en mijn inspiratie realiseerden we in samenwerking hun nieuwe droomtuin via een doordacht tuinplan met als doel een hedendaagse landelijke tuin met grote diversiteit en veel variatie in een landelijk jasje gestoken. Alle wensen en functies die de eigenaars wensten, waren erin opgenomen. 

Creatief met bestaande beplantingen

 De oude bestaande setting toonde al een tuinsfeer van een landelijke tuin via de bestaande beplantingen. Een eis van de eigenaars was dan ook om bijna al deze planten te behouden. Via een doordacht gelaagd beplantingsplan dat een jaarrond bloei, aantrekkelijkheid en een grote diversiteit aan beplantingen, kon ik deze zeer belangrijke wens invullen. De huidige mooie bomen behielden hun standplaats, waarbij sommige bomen werden gesnoeid en of opgekroond. Diverse struiken kregen een nieuwe standplaats, zodat ze beter pasten bij het licht dat ze kregen en hierdoor regelmatiger zouden groeien.

Tijdens de start van de renovatie in het voorjaar werden veel vaste planten tijdelijk in een depot geplaatst, zodat we konden heraanplanten op hun nieuwe standplaats, zodra de tijd rijp was. Het voorjaar was al gestart en sommige bestaande planten zoals de winterroos ( Helleborus) waren al in de bloei en tijdens zonnige momenten toonde de bast van de aanwezige Acer griseum haar volle pracht. Tuintip: zo lang je bloeiende vaste planten met een ruime kluit oppakt is heraanplant in principe altijd mogelijk. 

Een landelijke tuin met genieten van veel blauw en weelderig groen:

In de oude tuin keek men vanuit het interieur tijdens de wintermaanden uit op een kleine vijver. Meer water en langer genieten van dat mooie blauw in de tuin was een tweede tuinwens. 

Centraal gelegen, tussen de hoge bestaande beplantingen door, werd een grote waterstroom gerealiseerd waar men tijdens alle seizoenen vanuit het interieur en alle kanten van de tuin kon genieten. De waterstroom werd aan weerszijden aangekleed met een grote variatie van vaste planten, lage en hogere struiken. Ook beplantingen in de vijver dragen bij aan de weelderige oase. 

Kloppende architectuur, comfortabel en functioneel

Het bestaande eetterras werd verplaatst naar de zijkant van de villa, zodat er vanuit de living vrij zicht op de tuin bleef. Mijn tuinontwerp was een verrassing, want het nieuwe terras werd gemaakt op een plaats in de tuin die eigenlijk nog niet gebruikt werd. De nieuwe ligging van het hoofdterras was in alle opzichten veel comfortabeler, functioneel dicht bij de keukendeur en van hieruit hebben gasten en eigenaars een nog mooier uitzicht op de tuin dan voorheen. Ook een klein tweede terrasje met een ligging achter in de tuin, was in het tuinontwerp plan opgenomen. Vanaf dit zitje heb je een mooi uitzicht op de andere zijde van de waterstroom, het kleine gazon en het kunstobject dat tussen waterstroom en de groenblijvende haag is geplaatst. 

Mooie duurzame en circulair gebruikte materialen

Grote keramische tegels werden via maatwerk precies passend geslepen bij de ronde vormgeving van vijver en plantvakken, waardoor de landelijk sfeer volledig tot recht kwam. De oude kleinere stenen werden hergebruikt in de paden, waaronder een smal paadje dat over de waterstroom loopt. Zo kun je meer genieten van het leven in de vijver en kom je makkelijk aan de andere zijde van de landelijke tuin, op een klein terrasje waar een bankje is gesitueerd. 

Ondanks dat deze landelijke tuin alweer een paar jaar geleden is gerealiseerd, kun je zeker stellen dat deze tuin hedendaags is, want de royale plantvakken overal in de tuin gesitueerd, zorgen voor een balans tussen natuur en architectuur. Het vele water waar we soms last van hebben, kan overal in de grond zakken en zal door de bomen en grotere struiken snel worden opgenomen. 

In deze landelijke tuin smelten architectuur, comfort, functionaliteit en natuur samen. Het is er heerlijk relaxen in de schaduw van de bomen, die als natuurlijke parasol dienst doen. 

Een aantal planten die in deze landelijke tuin aanwezig waren en zijn ingebracht: Bomen en struiken: 

– Acer griseum 

– Catalpa speciosa 

– Hamamelis cult. 

– Tsuga canadensis ‘Jedelloh’ 

– Corylopsis spicata 

– Viburnum ‘Mariesii’ 

– Cornus florida ‘Rubra’ 

– Nothofagus antarctica 

– Tsuga canadensis 

– Pinus densiflora ‘Umbraculifera’ 

– Pinus parviflora ‘Glauca’ 

– Microbiota decussata 

– Robinia pseudoacacia ‘Tortuosa’ 

– Azalea luteum 

– Kalmia latifolia ‘Elf’ 

– Acer palmatum ‘Garnet’ 

– Kolkwitzia amabilis 

– Teucrium x lucidrys 

 

Vaste planten: 

– Brunnera macrophylla 

– Geranium ‘Phillippe Vapelle’ 

– Ligularia dentata ‘Othello’ 

– Echinacea purpurea ‘Pica Bella’ 

– Panicum virgatum ‘Heavy Metal’ 

– Alchemilla alpina 

– Cyclaam hederifolium 

– Bergenia ‘Silberlicht’ 

– Fragaria vesca 

– Acanthus spinosus 

– Sympythum azureum 

– Mahonia bealii 

Geïnspireerd?

Ben je geïnspireerd door deze tuin en wil je ook samen met mij jouw droomtuin realiseren? Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

© florera.nl – alle foto’s en verdere bestanden.