Landelijke tuin met grote waterstroom

vaste planten winterhard langs vijverrand na tuinrenovatie-florera.nl
vaste planten winterhard langs vijverrand na tuinrenovatie-florera.nl

Welkom bij mijn nieuwe blog: landelijke tuin inspiratie. Ontdek hier deze elegante landelijke tuin en laat je inspireren door de tekst en prachtige foto’s. Want toen ik voor de eerste keer mijn hoofd om de hoek heen stak, was deze tuin al landelijk ingericht. Ik liep langs mooi bloeiende struiken en begroette de eigenaars.

Dus mijn eerste woorden waren: “wat een mooie landelijke tuin hebben jullie!” Waarop ik direct via twee lachende gezichten het antwoord ontving: “als dit zo is dan mag jij weer naar huis gaan, want dan hebben wij je niet nodig”. Uiteraard belandde ik aan de tuintafel, waar we de wensen voor een tuinrenovatie doornamen. Tijdens het verhelderende gesprek werd me duidelijk dat er over de tuin van toen ook goed nagedacht was. Maar ook dat het tuinonderhoud goed verzorgd werd en dat er in het begin heel bewust gekozen was voor prachtige bomen en langbloeiende struiken zoals Viburnum (Sneeuwbal) en Philadelphus (boerenjasmijn). 

Na een rondje tuin, werd mij duidelijk dat de huidige tuin niet meer voldeed en uit balans was. Er werd bloei in diverse seizoenen gemist en sommige planten groeiden niet goed, terwijl andere planten te groot waren geworden. 

En één ideale tuin is er één waar alles bij klopt. Of je nu vanuit je interieur naar de tuin kijkt of al buiten bent; in alle seizoenen dient de tuin een weelderige oase met gezelligheid, comfort en een ware beleving te zijn. Via de wensen van de eigenaars en mijn inspiratie foto’s van een landelijke tuin realiseerden we in samenwerking hun nieuwe droomtuin via een doordacht tuinplan. Met als doel een hedendaagse landelijke tuin te realiseren met een grote diversiteit aan planten waar de bijen een jaarrond van kunnen snoepen.  Alle wensen en functies die de eigenaars wensten, waren in het tuinplan opgenomen. 

Creatief met bestaande beplantingen

Laat je door mij meenemen van de oude tuin naar de nieuwe landelijke tuin met grote waterstroom en jou inspireren. Hieronder vertel ik alles over deze tuinrenovatie en wat er voor nodig is om jouw droomtuin te realiseren.  

De bestaande tuin toonde al duidelijk een tuinsfeer van een landelijke tuin door de planten die er waren. Een grote wens van de eigenaars was dan ook om bijna al deze planten te behouden. Via een gelaagd beplantingsplan met een jaar rond bloeiende tuinplanten en een grote diversiteit aan planten, kon ik deze zeer belangrijke wens vervullen. De huidige mooie bomen behielden hun standplaats, waarbij sommige bomen werden gesnoeid. Diverse struiken kregen een nieuwe standplaats, zodat ze beter en regelmatiger zouden gaan groeien. Met name licht speelt hierin een rol. 

Het maken van een tuinplan kost uiteraard wat tijd en het was voorjaar toen we konden starten met de renovatie. Veel vaste planten werden tijdelijk in een tuindepot geplaatst, zodat we deze planten konden heraanplanten op hun nieuwe plaats, zodra de tijd rijp was. Een tuindepot is een plekje in de tuin waar planten even tijdelijk staan en kunnen doorgaan met hun leven.
Zoals gezegd, was het voorjaar al gestart en sommige bestaande planten zoals de winterroos (Helleborus) waren al in de bloei en tijdens zonnige momenten toonde de bast van de aanwezige Acer griseum haar volle pracht. Tuintip: zo lang je bloeiende vaste planten met een ruime kluit oppakt is heraanplant in principe altijd mogelijk. 

Over de schitterende winterroos kun je meer lezen via deze link: https://florera.nl/helleborus-bloeiende-winterroos/

Een landelijke tuin met genieten van veel blauw en weelderig groen

In de oude tuin keek men vanuit het interieur tijdens de wintermaanden uit op een kleine vijver. Meer water en langer genieten van die mooie blauwe bloeikleur in de tuin was een tweede tuinwens. 

In het tuinplan maakte ik van de kleine vijver een grote waterstroom, die centraal in de tuin kwam te liggen. Van deze grote waterstroom in de landelijke tuin, kon men dan tijdens alle seizoenen vanuit het interieur genieten. Niet alleen vanuit het interieur, maar ook vanuit alle hoeken van de tuin. De waterstroom werd aan weerszijden aangekleed met een grote variatie van vaste planten, lage en hogere struiken. Ook de beplantingen in de vijver dragen bij aan de weelderige oase van rust, ruimte en elegantie.

Kloppende architectuur, comfortabel en functioneel

Het hoofdterras werd verplaatst naar de zijtuin, zodat er altijd vanuit de woonkamer vrij zicht op de tuin zou zijn. Mijn tuinontwerp was een verrassing, want het nieuwe terras werd gemaakt op een plaats in de tuin die eigenlijk nog niet gebruikt werd. De nieuwe ligging van dit terras was in alle opzichten veel comfortabeler, veel dichter bij de keukendeur. En daarbij kwam, dat van deze plaats gasten en eigenaars een nog veel mooier uitzicht op de tuin hadden dan voorheen.
Ook een klein tweede terrasje achter in de tuin, was in het tuinontwerp plan opgenomen. Vanaf dit zitje heb je een mooi uitzicht op de andere zijde van de waterstroom en het kunstobject dat nadien tussen waterstroom en de groenblijvende haag is geplaatst. 

Mooie duurzame en circulair gebruikte materialen

Grote keramische tegels werden via maatwerk precies passend geslepen bij de ronde vormgeving van vijver en plantvakken, waardoor de landelijk sfeer volledig tot recht kwam. De oude kleinere stenen werden hergebruikt in de paden, waaronder het smalle paadje dat over de waterstroom loopt. Zo kun je meer genieten van het leven in de vijver en kom je makkelijk aan de andere zijde van de landelijke tuin, op het kleine terrasje waar het bankje is gesitueerd. 

Ondanks dat deze landelijke tuin alweer een paar jaar geleden is gerealiseerd, kun je zeker stellen dat deze tuin hedendaags is, want de royale plantvakken die overal in de tuin gesitueerd zijn, zorgen voor een balans tussen natuur en architectuur. De tuin kent geen wateroverlast, want het vele water waar we soms last van hebben, kan overal in de grond zakken en zal door de bomen en grotere struiken snel worden opgenomen. 

In deze landelijke tuin smelten architectuur, comfort, functionaliteit en natuur samen. Het is er heerlijk relaxen in de schaduw van de bomen, die als natuurlijke parasol dienst doen. 
Ik hoop dat ik met deze beschrijving van deze elegante landelijke tuin ook jou kan inspireren.

Een aantal planten die in deze landelijke tuin aanwezig waren en zijn ingebracht: Bomen en struiken: 

– Acer griseum 

– Catalpa speciosa 

– Hamamelis cult. 

– Tsuga canadensis ‘Jedelloh’ 

– Corylopsis spicata 

– Viburnum ‘Mariesii’ 

– Cornus florida ‘Rubra’ 

– Nothofagus antarctica 

– Tsuga canadensis 

– Pinus densiflora ‘Umbraculifera’ 

– Pinus parviflora ‘Glauca’ 

– Microbiota decussata 

– Robinia pseudoacacia ‘Tortuosa’ 

– Azalea luteum 

– Kalmia latifolia ‘Elf’ 

– Acer palmatum ‘Garnet’ 

– Kolkwitzia amabilis 

– Teucrium x lucidrys 

 

Vaste planten: 

– Brunnera macrophylla 

– Geranium ‘Phillippe Vapelle’ 

– Ligularia dentata ‘Othello’ 

– Echinacea purpurea ‘Pica Bella’ 

– Panicum virgatum ‘Heavy Metal’ 

– Alchemilla alpina 

– Cyclaam hederifolium 

– Bergenia ‘Silberlicht’ 

– Fragaria vesca 

– Acanthus spinosus 

– Sympythum azureum 

– Mahonia bealii 

Geïnspireerd?

Ben je geïnspireerd door deze tuin en wil je ook samen met mij jouw droomtuin realiseren? Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand formulier. Of neem een kijkje op mijn Pinterest pagina.

© florera.nl – alle foto’s en verdere bestanden.