Een prachtige vaste planten tuin. Tips en inspiratie

Welkom bij Florera en mijn blog over het creëren van een prachtige vaste planten tuin. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint met je tuinavontuur, deze tips en inspiratie zullen je helpen om een tuin te hebben die vol leven en kleur is, het hele jaar door.

Vaste planten zijn een geweldige keuze voor elke tuin, omdat ze elk jaar terugkeren en redelijk weinig onderhoud nodig hebben. Van kleurrijke bloemen tot weelderig groen blad, er is een enorme variëteit aan vaste planten om uit te kiezen.

In deze blog zullen we je laten zien hoe je met prachtige vaste planten, zoals Helenium, Achillea en Kalimeris of met Stachys monieri ‘Hummelo’ (genoemd naar onze beroemde Piet Oudolf) je tuin kunt ontwerpen die jouw persoonlijkheid weerspiegelt. We delen handige tips en tricks over het kiezen en combineren van planten, het creëren van aantrekkelijke borders en het onderhouden van je tuin gedurende het hele jaar.

Laat je inspireren door prachtige foto’s en praktische adviezen om je eigen vaste planten tuin tot leven te brengen. Of je nu een stadstuin hebt of een grote buitenruimte, deze blog zal je helpen om een groen paradijs te creëren dat je trots zal maken.
Foto onderstaand is Geranium ‘Rozanne’ gezamenlijk met Allium ‘Millenium’ : een top combinatie in blauw-roze tinten.

Planning en ontwerp van een vaste plantentuin

Voordat je begint je huidige tuin te veranderen in een vaste plantentuin, is het belangrijk om een goed beplantingsplan te hebben. De eerste stap is om de beschikbare ruimte te evalueren en te bepalen welke soorten vaste planten het beste zullen gedijen in je tuin. Houd rekening met de hoeveelheid zonlicht, de bodemgesteldheid en de beschikbare ruimte voor groei. Gaat het bij jou om de uitstraling of wil je ook eetbare planten en kruiden in je tuin. Hieronder diverse toepassingen van vaste planten in de tuin.

Daarnaast is het belangrijk als je ook de lay-out van je huidige tuin wil aanpassen om na te denken over het nieuwe ontwerp van je tuin. Heb je nu een formele tuin met een gazon en rondom wat planten en wil je meer naar een natuurlijke uitstraling met vaste planten en eventueel ook symmetrie erin? Maak dan een schets van je tuin en probeer diverse indelingen uit, voordat je begint aan het beplantingsplan of met het kopen van vaste planten en ze lukraak aan te planten.

een ander aspect dat ik je graag mee wil geven bij het plannen en het ontwerpen van een vaste plantentuin is de bloeiperiode van de verschillende planten. Door planten te selecteren die op verschillende tijdstippen bloeien, kun je ervoor zorgen dat je tuin bijna het hele jaar door kleurrijk en vrolijk blijft.

Maak een lijst met verschillende planten en plaats er de hoogtes, bloeitijden en bloeikleuren achter. Ben je klaar met het nieuwe tuinontwerp, start dan met het beplantingsplan en plaats de planten op strategische plaatsen in je tuin voor een continue bloei.  Hierboven zie je vaste planten in bloei verdeelt over de seizoenen: lente- late lente/voorzomer- zomer en herfst. Maar er is uiteraard nog veel meer bloeiend…lees en kijk hiervoor verder.

Selectie van vaste planten

Een droomtuin ontstaat alleen als je bij het selecteren rekening houdt met de verschillende factoren, waarvan bovenstaand al het e.e.a. staat aangegeven.

Allereerst is het belangrijk om te weten welke soorten goed groeien en bloeien op de bodem van je tuin. Weet je deze niet? Raadpleeg dan het internet, een lokale kwekerij of een tuinexpert om advies te krijgen over de beste planten in jouw regio.
Ook bij Florera kun je terecht voor alleen een beplantingsplan. Wil je hier meer over weten lees dan het stukje op mijn pagina: Beplantingsplan Florera.

Ik help je graag met keuzes maken en tegenwoordig staat in de legenda bij alle planten aanplant- en beheertips. Dat maakt het voor jou een stuk gemakkelijker.

Naast de bodem is het ook belangrijk om te letten op de hoogtes en groeigewoonten van de planten. Zorg ervoor dat je planten kiest die bij jouw tuinstijl passen en als groep een mooie combinatie vormen. Denk hierbij ook aan de bloeikleur, het verbloeien van de bloem en de vorm die de plant aanneemt door de seizoenen heen.
Probeer planten te selecteren die in het voorjaar bloeien, de zomer en nazomer en de winter. Zo heeft je tuin altijd bloeiende planten. Uiteraard zit er een verschil want in januari, als sneeuwklokken bloeien, zijn andere vaste planten nog in hun winterslaap.
Doe hiermee je voordeel, want ze zijn naast elkaar aan te planten, en daarna kan je tuin er prachtig uitzien.

Bodem en verbetering

Wil je weten welke voedingsstoffen en mineralen in de bodem van je tuin aanwezig zijn? Laat dan een bodemmonster nemen. Er zijn diverse adressen waar je grond kunt inleveren en een rapport krijgt met adviezen om je bodem te verbeteren. Zo werk je gericht en geniet je sneller van je droomtuin.

Bij Florera kun je hiervoor ook terecht. Voeg organisch materiaal toe bij schrale grond of scherp zand bij vette grond. Organische mest helpt om de bodemstructuur te verbeteren en vocht vast te houden.

Een nieuwe trend is tuinieren op de bestaande bodem. Mensen kiezen planten die geschikt zijn voor hun grondsoort. Voor zandgrond, breng een laagje Bentoniet aan onder de plant voor betere resultaten.

Sommige planten, zoals Paeonia, Irissen, Aconitum, Acanthus, Astrantia, Brunnera, en Helleborus, doen het beter op kleigrond dan op zandgrond.

Maar er zijn ook mensen die een grotere tuin hebben met grote open vlakten en hier uitsluitend vaste planten op willen aanplanten, die dus iedere dag volledig in de zon staan te branden. Vaste planten met warme tinten in combinatie met siergrassen zijn helemaal HOT! Zie hieronder de foto’s van een grote  Florera tuin, maar deze combinatie tuinplanten is ook toepasbaar in een kleine tuin of voortuin.  

Het planten van vaste planten

Het aanplanten van vaste planten is een belangrijke stap in het creëren van een prachtige tuin. Hier zijn enkele tips zodat je planten zich goed vestigen en gezond blijven, nadat je voor de bodem hebt gezorgd:

  1. Zorg dat de grond kruimelig en open is, door deze te spitten. Spitten verstoort het ecosysteem van de grond en structuur, dus doe het zo min mogelijk.
  2. Neem een emmer of grotere kuip en zet er water in. Zet de aan te planten, planten erin en laat ze hun kluit voldrinken. Hiermee voorkom je dat je al per direct water moet gaan toevoegen aan de bodem.
  3. Als de grond goed voorbereid is en open van structuur, kun je met je hand een gat maken voor de plant.
  4. Plaats de plant in het gat en vul het op met aarde. Druk de grond voorzichtig aan rond de wortels om luchtpockets te voorkomen.

    Ik geef het advies om vaste planten dieper aan te planten dan ze in de container staan. Dit geldt niet voor planten in een Mediterrane tuin. Plant deze planten juist wat hoog uit.

  5. Is het zeer droog weer en blijft het lang droog, zorg dan extra voor de planten door ze een keertje extra water te geven. Een laagje mulch rondom de planten zorgt ervoor dat planten minder snel extra water nodig hebben. Niet alleen een mulch laagje zorgt hiervoor, ook als onderste laag in de tuin bodembedekkers aanplanten zorgt hiervoor. Lees er mee over in mijn blog https://florera.nl/bodembedekkers/

Extra tip:

Naast de voorjaarsbeurt, waarbij je de oude restanten van vaste planten verwijdert, vinden sommige planten het prettig om na de bloei teruggeknipt te worden. Hierdoor blijven ze compacter en bloeien vaak een tweede keer. Enkele voorbeelden zijn Geranium-soorten, Alchemilla mollis (vrouwenmantel), hogere tijmsoorten, Nepeta (kattenkruid), en soms zelfs Alliums. Knip deze planten direct na de bloei vlak boven de grond terug om dit effect te bereiken. Zo houd je je tuin het hele seizoen door mooi en levendig.

De basis van Vaste planten en het onderhoud

Basisbehoeften: Elke plant heeft licht, water, zuurstof en voeding nodig. Sommige voedingsstoffen zoals mineralen en organische stoffen zijn al aanwezig in de bodem van je tuin of heb je tijdens de voorbereiding aangevuld. Voor extra voeding zijn planten afhankelijk van bemesting, die je het beste in het voorjaar en de nazomer kunt geven. Geef nooit mest na augustus, omdat de planten dan moeten afrijpen om klaar te zijn voor de winter. Zo help je je tuin gezond en sterk te blijven.

Helemaal HOT is GEEN ENKELE mest meer toevoegen en tuinieren op de grond die je hebt.
Dan ben je aan het tuinieren met planten die volledig passen bij de bodem en weinig of geen extra toevoegingen doen

Tijdens de aanleg kun je organische meststoffen zoals oude stalmest toevoegen. Bij bestaande tuinen zijn korrels of meel handiger. Strooi de korrels op het bodemoppervlak tijdens droge dagen, vlak voor regen. Het bodemleven verwerkt de mest en de voeding wordt door de plantwortels opgenomen.

Als je laat bent, gebruik dan vloeibare mest of los de korrels op in water. Wortels kunnen geen vaste stoffen opnemen, deze moeten eerst in water worden omgezet.

Zelf ben ik een voorstander om weinig of niets te gebruiken en de natuur de natuur te laten.
Er zijn veel prachtige combinaties te maken.
Alles is een beetje afhankelijk van jouw eigen moodboard.

Zend het maar aan mij, want ik maak graag voor je eigen unieke beplantingsplan of tuinontwerp, waar jij helemaal blij van wordt. Of het nu een stadstuin betref met kleur of een rustige setting of een strakke tuin die landelijk is ingericht of een natuurlijke landelijke tuin; je bent bij mij aan het JUISTE ADRES.

Meer weten?

Wil je advies op maat. Neem dan contact op met Florera. Tuinarchitect Marjan de Koning weet wat er nodig is om bomen te laten floreren en brengt graag haar kennis bij u in de tuin.

Neem direct contact op via onderstaand contactformulier!

Meer inspiratie