Een prachtige siergrassen tuin met veel vaste planten

Welkom bij Florera en mijn blog over een prachtige siergrassen tuin met veel vaste planten. Siergrassen geven mij altijd een echt vakantiegevoel, zeker de siergrassen die zonminnend zijn. Ze brengen een lach op mijn gezicht, want ze herinneren mij altijd aan die heerlijke momenten. In Nederland of buitenland; grassen en siergrassen vind je overal! 

Ben je op zoek naar dat gevoel of een prachtige toevoeging voor jouw groene paradijs? Overweeg dan eens om siergrassen in je tuin te planten. Siergrassen zijn niet alleen een prachtige toevoeging voor borders in de zon, maar siergrassen en schaduw zijn zeker ook een optie.

Deze veelzijdige en sierlijke planten brengen een vleugje elegantie en dynamiek in elke buitenruimte. Siergrassen zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, kleuren en texturen, waardoor je eindeloze mogelijkheden hebt om je tuin naar eigen wens in te richten.
Of je nu kiest voor hoge pluimen die statig boven je bloembed uitsteken, of voor lage grassoorten die prachtig langs paden en borders groeien; siergrassen voegen altijd iets speciaals toe.

Een bijkomend voordeel van siergrassen is dat ze weinig onderhoud nodig hebben.
De siergrassen die ik gebruik in een beplantingsplan voor mijn tuinklanten zijn winterhard en kunnen goed tegen allerlei weersomstandigheden, waardoor ze geschikt zijn voor zowel ervaren tuiniers als beginners.

Bovendien zijn siergrassen perfect te combineren met andere planten, waardoor je een gelaagd en levendig effect kunt creëren. Kortom, siergrassen zijn een prachtige keuze voor iedereen die zijn tuin wil transformeren in een groen paradijs. Deze veelzijdige planten voegen al gauw wat elegantie en dynamiek toe aan je buitenruimte.

Voordelen van gebruik van siergrassen in je tuin.

Het gebruik van siergrassen heeft naast het sfeerplaatje ook andere voordelen. Ten eerste voegen ze textuur, beweging en visueel belang toe aan je groene buitenruimte. De sierlijke pluimen en wuivende stelen creëren een dynamisch element dat de tuin tot leven brengt.
Het geeft mij altijd weer een gevoel van zee en duinen of onze rivieren en hun oevers.

Siergrassen kunnen ook dienen als natuurlijke afscheidingen in de tuin, waardoor privacy wordt geboden zonder de algehele uitstraling van de ruimte te verstoren. Dit gaat meestal op bij grotere percelen met landelijk wonen. Maar een begrenzing hoeve niet persé een erfgrens te zijn.
Zo kun je bijv. van de siergras soort Molinia prachtige strakke blokken maken, zoals je hieronder kunt zien in een minimalistische familietuin, waar een groot grasveld voor de kinderen diende te komen.  In de voortuin zijn de siergrassen gebruikt als afscheidingen, in de achtertuin om structuur aan te brengen.

Een ander voordeel van siergrassen is hun onderhoudsgemak. Ze vereisen over het algemeen weinig zorg en kunnen goed overweg met verschillende bodemsoorten en weersomstandigheden. Dit maakt ze ideaal voor tuiniers die op zoek zijn naar planten die weinig aandacht nodig hebben. Daarnaast kunnen siergrassen ook dienen als natuurlijke bodembedekkers, waardoor de groei van ongewenste kruiden wordt verhinderd en de hoeveelheid tuinonderhoud vermindert.

Populaire soorten siergrassen

Als ontwerper van tuin c.q. tuinarchitect  zijn er verschillende soorten siergrassen waar ik graag mee werk in mijn tuinontwerpen omdat ze niet woekeren en zeer gemakkelijk zijn. 
Hier zijn enkele van de meest geliefde soorten:

Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides): Dit siergras heeft zachte, pluizige bloemen die  op kwasten lijken. Het voegt een speels element toe aan de tuin en kan goed worden gecombineerd met andere planten. ( zie foto onderstaand of portfolio de tuinen van Florera bijv. : https://florera.nl/de-ultieme-droomtuin-vakantieparadijs-in-je-eigen-achtertuin/

Vedergras, Engelenhaar of Mexicaans Vedergras ( Stipa tenuissima of Stipa tenuissina ‘Ponytails’ ):
Zowel zonder als met bloei is dit grasje altijd even geweldig.  Ook in de winter maanden ziet het er nog super leuk uit. Het heeft een zacht fijn blad en zeer subtiele aartjes. Zeer gemakkelijk te combineren met allerlei mooie vaste planten. ( zie foto bovenstaand of portfolio: https://florera.nl/ibiza-style-tuin/ of  https://florera.nl/luxe-stadstuin-op-diep-perceel/ ).

Sierriet (Miscanthus sinensis): Sierriet is een middelhoog tot hoog siergras.  Het is een veelzijdige plant die goed gedijt in verschillende tuinstijlen en de meeste soorten hebben een mooie pluim.
Zie ook mijn portfolio: https://florera.nl/portfolio-florera/.

Pijpestrootje ( Molinia caerulea cultivar): van oorsprong groeien Molinia siergrassen op onze heide gronden. Ze houden van een lichtzure bodem. De stijf opgaande gekweekte soorten bieden een prachtig contrast met de sierlijke Pennisetum en Stipa soorten. ( zie foto’s in dit blog, of portfolio Florera tuinen : https://florera.nl/duurzame-tuin-rondom-de-kantoorvilla/ ).
 
Zegge (Carex): Zegge is een laagblijvend siergras dat goed gedijt in vochtige omstandigheden. Het is een geweldige keuze voor borders en moerassige gebieden. Sommige soorten willen graag schaduw, andere kunnen een open vlakte aan zoals Carex flacca  (hieronder foto rechts) en is van oorsprong inheems in Nederland.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van populaire siergrassen die zeer veelzijdig te gebruiken zijn. Er zijn nog veel meer soorten om uit te kiezen, zoals Calamagrostis, Festuca en Deschampsia. De keuze is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en tuinstijl.

Het kiezen van de juiste siergrassen voor je tuin

Bij het kiezen van siergrassen voor je tuin moet je rekening houden met de hoogte en grootte. Hoge grassoorten kunnen te dominant zijn in een kleine tuin, terwijl lage grassoorten niet genoeg impact hebben in een grote tuin. Een solitair geplaatste Miscanthus kan echter een prachtig decoratief element zijn in een kleine tuin. De opgaande zuilen van dit siergras passen goed bij de voortuin. Bij Miscanthus sinensis ‘Morning Light’ geniet je bovendien van schitterend blad met dauwdruppeltjes. Een foto levert dan een echt wow-effect op.

Naast bovenstaande is het belangrijk om te overwegen of je de siergrassen in pot gaat plaatsen of dat de planten in de volle grond van je tuin komen te staan. 
En het is ook een goede overweging om na te denken welke kleur en textuur je wilt toevoegen aan je tuin en of je de siergrassen wil combineren met andere vaste planten of met andere planten. Sommige siergrassen hebben een drukkere uitstraling dan soortgenoten.
Denk dus goed na over het algehele kleurenschema en de sfeer die je wilt creëren in je tuin.

Uiteraard is het een heel goed idee om rekening te houden met de hele situatie, want naast bijvoorbeeld een vijver plant je graag een siergras dat je maar één maal per jaar hoeft te verzorgen en weinig of geen lelijk blad heeft. Pennisetum is hiervoor zeer geschikt met hun overhangende vorm en de planten blijven mooi op één lijn staan.

Pennisetum is een siergras dat zowel zon als schaduw verdraagt, maar de meeste siergrassen, zoals Deschampsia en Festuca, houden van zon. Deschampsia kan op halfbeschaduwde plekken groeien, maar vermijd diepe schaduw. Festuca gedijt alleen goed in de zon en op goed gedraineerde grond. Deze twee soorten hebben een verschillend karakter: Deschampsia past goed in een landelijke tuin, terwijl Festuca ideaal is voor een kleine, zonnige tuin. Zorg ervoor dat je de groeiomstandigheden van je tuin kent voordat je siergrassen kiest.

Het planten en verzorgen van siergrassen

Het planten van siergrassen is eenvoudig. Volg deze stappen:

  1. Graaf een gat dat groot genoeg is voor de wortels en zorg voor goede drainage.
  2. Laat de planten goed water opnemen in een emmer en plant ze daarna, waarbij je de grond licht aandrukt.
  3. Plant siergrassen die van droge grond houden wat hoger, andere soorten wat lager.
  4. Geef na het aanplanten regelmatig water, vooral bij temperaturen boven 25 graden.

Onderhoud: Siergrassen hebben weinig onderhoud nodig. Knip ze elk voorjaar (half februari/begin maart, afhankelijk van het weer) tot ongeveer 7 à 10 cm boven de grond af. Ze zullen vanuit de wortels weer gaan groeien.

Eens in de 7 tot 10 jaar hebben de planten verjonging nodig. Dat wil zeggen dat je de siergrassen niet alleen afknipt in het voorjaar, maar dat je ze ook boven de grond haalt en in kleine stukjes scheurt. Pas wel goed op de wortels, want de nieuwe kleine plantjes die je terug aanplant hebben uiteraard ook voldoende worteltjes nodig. 
Sommige siergrassen soorten verlangen een kalkrijke bodem en andere hebben graag een wat zuurdere bodem. Lees het beplantingsplan van Florera goed door. Hier staan aanplant en beheertips in. Evt. kan een kaartje van een kwekerij ook uitkomst bieden.

Het combineren van siergrassen met andere planten in de tuin

 

Een van de grote voordelen van siergrassen is dat ze goed samengaan met andere planten. Ze kunnen dienen als achtergrond voor bloeiende planten of contrast en textuur toevoegen aan de tuin. Combineer siergrassen met vaste planten zoals Geranium, Allium, Geum, Verbena, Echinacea, Helenium, Sedums en Gaura. Kruiden zoals Venkel, Lavendel en Salvia zijn ook goede partners. Het wordt meestal prachtig als je planten kiest die passen bij je kleurenschema. Experimenteer met verschillende combinaties en ontdek welke planten het beste bij elkaar passen in jouw tuin.

Siergrassen in verschillende tuinstijlen

Basisbehoeften: Elke plant heeft licht, water, zuurstof en voeding nodig. Sommige voedingsstoffen zoals mineralen en organische stoffen zijn al aanwezig in de bodem van je tuin of heb je Siergrassen kunnen worden gebruikt in verschillende tuinstijlen, variërend van modern en formeel tot natuurlijk en informeel. Siergrassen kunnen in de achtertuin maar zeker ook heel goed in een voortuin worden gebruikt.
Hieronder nog wat extra foto’s van diverse soorten Florera tuinen en verschillende tuinstijlen.

Siergrassen kunnen worden aangepast aan elke tuinstijl en kunnen een belangrijke rol spelen bij het creëren van de gewenste sfeer.

Ze zijn echt spectaculair tijdens de zomer en in de herfst!

Conclusie: geniet van een groen paradijs met siergrassen in je tuin

Als je op zoek bent naar een prachtige toevoeging aan je tuin, overweeg dan zeker het planten van siergrassen. Deze veelzijdige en sierlijke planten voegen elegantie en dynamiek toe aan elke buitenruimte. Met hun verschillende hoogtes, kleuren en texturen zijn er eindeloze mogelijkheden om je tuin naar jouw smaak te ontwerpen.

Siergrassen vereisen weinig onderhoud en zijn winterhard, waardoor ze geschikt zijn voor zowel ervaren tuiniers als beginners. Ze kunnen ook goed worden gecombineerd met andere planten, waardoor je een gelaagd en levendig effect kunt creëren.

Of je nu een thematuin, een moderne, formele tuin of een natuurlijke, informele tuin hebt, siergrassen zijn een prachtige keuze. Ze kunnen dienen als natuurlijke afscheidingen, bodembedekkers of accentplanten, afhankelijk van je behoeften en voorkeuren.

Meer weten?

Geniet van een groen paradijs in je tuin met siergrassen en voeg elegantie en dynamiek toe aan je buitenruimte. Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek de vele mogelijkheden die siergrassen te bieden hebben voor jouw tuin.

Bent u geïnteresseerd geraakt om ook uw stadstuin of landelijke tuin om te toveren naar uw nieuwe droomtuin met siergrassen? Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

 

© florera.nl – alle foto’s en verdere bestanden.

Meer inspiratie

spectaculaire herfstkleuren in de tuin-florera.nl
Herfstkleuren

“Welke herfstkleuren zouden jullie mooi vinden in de tuin”? Een