De ultieme droomtuin, vakantieparadijs in je eigen achtertuin.

ultieme droomtuin landelijk wonen -florera.nl

Droom je ook wel eens weg van een vakantieparadijs in je eigen achtertuin waar je zelfs een heerlijke vakantie kunt ervaren?  Voor deze klanten mocht ik een ultieme droomtuin ontwerpen waar zij iedere dag kunnen relaxen, maar zelfs ook met familie of vrienden vakantie kunnen vieren in hun eigen achtertuin.

Stel je je eens voor: een weelderige bloementuin, betoverende zichtlijnen, gemak in alle opzichten, comfortabele zitjes en loungehoeken of marshmallows met aardbeien en chocolade roosteren boven een vuur met z’n allen. Én dat allemaal binnen handbereik.

Het lijkt wellicht een utopie, maar met het juiste tuinontwerp plan en de juiste inrichting  is het mogelijk om het ware tuinparadijs te creëren.

Het concept van een droomtuinvakantie

In je ultieme droomtuin kun je genieten van de rust en sereniteit van de natuur, terwijl je comfortabel thuis bent. Het is dé plek waar je kunt ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en genieten van de natuurlijke schoonheid om je heen.

Een ultieme droomtuin is meer dan alleen een prachtig aangelegde tuin. Het is een plek waar al je zintuigen worden geprikkeld. Of je nu zonnebaadt bij de zwemvijver, een boek leest in de schaduw van een boom of dineert onder de sterrenhemel, je zult onmiddellijk de echte vakantiesfeer ervaren. Met de juiste toevoegingen en accenten kun je van je tuin een oase van rust maken en een vakantie in eigen tuin ervaring rijker worden.  

Het ontwerpen van deze unieke droomtuin die de ultieme vakantie beleving brengt.

De verbouwing van de woning was nog in volle gang, toen ik voor de eerste keer het perceel bezocht. Ruimtelijkheid en zichtlijnen naar het prachtige omliggende landschap kwamen direct naar me toe. Een landelijk gelegen perceel in Gelderland aan de voet van het Montferland en het Bergherbos. Van de eigenaars vernam ik dat het vroeger meerdere percelen waren geweest waar ooit een trammetje doorheen had gereden. Wat een historie!

Een ultieme droomtuin realiseren op een wat groter landelijk perceel biedt veel mogelijkheden en mijn oren stonden dan ook gespitst toen de eigenaars hun tuinwensen aan mij vertelden, want ik was heel nieuwsgierig.  
Een landelijke tuin met organische vorm was hun wens, inclusief tentjes opzetten, met z’n allen rond een kampvuur, luieren, op blote voeten lopen, ontbijten op een gazon in het vroege zonnetje, een groene oase en veel bloem voor bijen en insecten, maar ook veel zitjes, watergeluid, kruiden, ruimte voor een kas, privacy en het schitterende uitzicht naar dat mooie landschap behouden.
Bij mij begon het als tuinarchitect te kriebelen en het plaatje al te leven.

Ik zag de weelderige tuin met prachtige bloemenborders, geurige kruiden en het rustgevende geluid van fluitende vogels al voor me. Vinders fladderden in mijn dromen voor me en de zeeën van siergrassen wuifden me vrolijk toe. Direct begon ik enthousiast met de tuinontwerp plattegrond van deze ultieme droomtuin.

Inspiratie voor jouw eigen droomtuin

Als je begint met het creëren van je droomtuin, is het belangrijk om inspiratie op te doen. Zelfs ik als tuinarchitect start nog steeds na ontvangst van de wensenlijst met het op doen ervan.
Bij mij gaat dat door weg te dromen, muziek te luisteren of te wandelen door open velden met bloem. Ook jij kunt dit doen, maar iedereen doet dat uiteraard op zijn of haar eigen manier en er zijn talloze bronnen die je kunt raadplegen om ideeën op te doen en je te helpen bij het ontwerpen van je tuin.  
Een goede plek om te beginnen is om foto’s te maken van allerlei elementen die je ergens tegenkomt en mooi vindt. Van al deze foto’s kun je dan een digitaal moodboard maken. Aantekeningen erbij maken helpt je zeker ook weer een stukje verder en een fysiek moodboard maken van foto’s inclusief aantekeningen is een leuk inspirerend werkje.

De natuur als inspiratie

De natuur biedt zelf al veel inspiratie, maar je kunt ook eens een kijkje nemen op het internet.
Pinterest is hier bijv. een heel goed platform voor. Pas alleen op goed op dat als je op zoek gaat naar bepaalde planten of verhardingen de namen controleert, want door knippen en plakken kloppen al lang niet alle gegevens meer.

In Nederland hebben we ook een prachtig magazine, na. de tuin in de vier seizoenen: Tijdschrift de tuin waar je veel inspiratie kunt op doen. Het wordt geschreven en uitgegeven door collega’s en allerlei andere professionals in het groenvak. Het bestaat al vele jaren en inmiddels zijn de uitgaven verzamelaars items geworden. Ook ik heb met Florera tuinen vele jaren en menige keren erin gestaan.

Of je nu houdt van strakke lijnen en moderne elementen of juist van een weelderige, bloemrijke tuin; er zijn talloze mogelijkheden om je eigen unieke stijl tot leven te brengen en dit artikel zal je zeker extra inspiratie geven. Dus terug naar deze unieke droomtuin en lees gauw verder.

De oude tuin ombouwen naar de nieuwe unieke droomtuin

Het ontwerpen van een tuin is een creatief proces waarbij naast de wensen van de eigenaars, rekening moet worden gehouden met veel omgevingsfactoren, zoals hoeveelheid zonlicht en schaduw in je tuin, de bodemgesteldheid, hoogteverschillen, de wind, bestaande bomen, zichtlijnen en eventuele beperkingen zoals buren of stedenbouwkundige voorschriften.

Bij deze eigenaars veranderde tijdens de verbouwing een aantal onderdelen van de woning, zoals bijvoorbeeld de voordeur die van de ene zijde naar een volledig andere zijde van het huis ging. Dat heeft natuurlijk ook impact op de inrit, parkeerplaatsen, brievenbus en oplaadpaal elektrische auto’s.

Rondom de woning liggen de functionele delen, maar ook mooie delen zoals een ochtendterrasje omgeven met veel bloem en groen. Hoe verder we in de tuin komen, hoe mooier en duidelijker het omliggende landschap wordt omarmd.

Zichtlijnen als uitgangspunt

Een belangrijk element voor mij zijn altijd de zichtlijnen van en naar de ramen en deuren van woning en bijgebouwen. In het tuinontwerp geef ik altijd ik vorm aan de nieuwe buitenruimte en het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen harde en zachte elementen, zoals stenen en planten, om een harmonieus geheel te creëren.
Zichtlijnen worden vaak ingevuld met bloemborders of een grasstrook met aan beiden zijden bloemborders. Om privacy te waarborgen kwamen er in deze landelijke tuin wat hogere hagen en groenblijvende bomen. Deze worden door mij allemaal in een beplantingsplan vastgelegd met naam en toenaam, net zoals alle andere beplantingen zoals struiken, vaste planten, klimmer, bollen, stinzen en siergrassen.

Je eigen bomen uitzoeken voor jouw unieke droomtuin

Wegdromen en alles van je af laten glijden in de transparante schaduw van je prachtige boom. Dat is toch een heerlijkheid! Én zeker als je deze boom of de bomen voor jouw droomtuin zelf uitgezocht hebt. Dat vinden de meeste klanten een super mooi onderdeel van het tuinplan maken. Het moet niet, maar het is wel een unieke gelegenheid waar je eens lekker kunt snuffelen en de allermooiste boom, c.q. bomen kunt uitzoeken.

Ook deze keer was het een heerlijke ontmoeting, de middag dat de eigenaars samen met mij hun bomen gingen uitzoeken op een grote boomkwekerij.

Mediterraan genieten net als op een vakantie met de juiste planten voor deze droomtuin

Genieten van de heerlijke geur van Lavendel, Salvia, Tijm en nog veel meer planten die samen een Mediterrane bloemborder vormen, was een optie in de ruimte tussen woning en bijgebouw, omdat deze zeer smal is volledig zonrijk ligt.
Een kleine tuin met planten in een setting van Mediterraan blauw met hier en daar een extra kleur voor diepte en levendigheid was hiervoor een prachtige optie.

Een bloemenweide, borders met veel biodiversiteit en bijna één jaarrond bloem met banen van bloem voor bijen ea. insecten, bollen en knollen, prachtige groenblijvende wolkhagen, bessen, bomen met een opvallende bast en diep fluweelachtig verkleurend blad verrijken deze landelijke tuin en laten je een jaarrond genieten.

Vakantie in eigen tuin, alleen genieten of samen met vrienden en of familie.

Doordat de voordeur naar een totaal andere plaats in de woning ging, kwam er in deze landelijke tuin van mijn hand, een nieuwe inrit met parkeerplaats voor de eigenaars. Echter was hier te weinig ruimte om veel auto’s te parkeren, dus kwam er ook een tweede inrit met een veel grotere parkeerplaats voor vrienden en kennissen, want uit de gesprekken was gebleken dat de eigenaars tijdens de zomermaanden heel graag een heel weekend of langere periode in hun droomtuin met vrienden en familie wilden genieten.
Een vakantie in eigen tuin valt niet uit te sluiten en door alle elementen op de juiste plaats te integreren was de optie vanzelfsprekend. 

Lange grasbanen met ruimte voor tentjes en samen te komen rondom een kampvuur, samen eten, barbecueën en bestaande verbindingen te verstevigen kwamen er in het tuinontwerp. Zo ook heuvels van siergrassen, waar je je met je rug lekker tegenaan kunt vleien, heuvels die tevens privacy geven en een slingerpaadje door een bosrijker stukje die voor de privacy zorgdraagt en de mogelijkheid om je fit te joggen.

Ontspannen in jouw droomtuin

Een essentieel onderdeel van een droomtuin is het hebben van ontspanning en recreatiegebieden waar je kunt genieten van je buitenruimte. Naast de ruimtes die ik zojuist heb beschreven, is er uiteraard ook rekening gehouden met ruime terrassen en meerdere zitmogelijkheden in de tuin.
Overal is gezorgd voor voldoende ruimte zodat er comfortabele zitplaatsen om gasten te ontvangen en te vermaken zijn. Ruimtes waar je heerlijk kunt ontspannen en genieten van de natuur en via de lange zichtlijnen van het omringende landschap.

Plekjes  waar mijn klanten, de eigenaars, kunnen genieten van quality time met vrienden en familie, evenals momenten van rust en ontspanning voor hunzelf.

Bent u geïnteresseerd geraakt om ook uw stadstuin of landelijke tuin om te toveren naar uw nieuwe droomtuin? Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

© florera.nl – alle foto’s en verdere bestanden.