Ibiza style tuin

Ibiza tuin waar je op vakantie kunt gaan
Ibiza tuin waar je op vakantie kunt gaan

Zo transformeer je je tuin in een paradijselijk Ibiza style tuin

Welkom in je eigen Ibiza paradijs! Wil je je tuin omtoveren tot een oase van rust en sfeer, geïnspireerd door de prachtige allure van Ibiza? In deze portfolio een nieuwe Ibiza style tuin van mijn hand ontdek je hoe je dat kunt doen. Van tropische planten en sfeervolle verlichting tot aan ontspannende loungehoeken en kleurrijke decoraties, er zijn talloze manieren om de Ibiza-vibe naar je eigen achtertuin te brengen en van jouw tuin ook een Ibiza style tuin te maken.

Er viel een uitnodiging op mijn bordje en ik ging graag een keertje kijken naar de huidige tuin en luisteren naar de wensen van de eigenaars. Toen ik samen met hen door hun tuin liep, zag ik al dat de tuin die net was gerealiseerd niet datgene was, wat deze tuinklanten voor ogen hadden. Het werd me al snel duidelijk dat zij eigenlijk de sfeer wilden van een Ibiza tuin.

En dan begin je, volgens mijn idee als tuinarchitect, met het creëren van een weelderig groene omgeving waar veel exotische en mediterrane planten zoals Palmen, Vijgen, Toscaanse jasmijn, Citrus vruchten en de Hibiscus, met haar schitterende grote bloemen, te bewonderen zijn. Deze planten zorgen niet alleen voor een mediterrane, enigszins tropische uitstraling, maar creëren ook een gevoel van privacy en rust. Al deze type planten waren afwezig en de Ibiza sfeer ontbrak volledig.

De magische sfeer die de eigenaars in hun interieur al hadden doorgevoerd was volledig afwezig in de tuin. Magie door warme sfeerverlichting, zoals lantaarns op LED batterij verlichting die een magische en feestelijke ambiance te creëren. Maar ook de sfeer van de verschillende beschutte
gezellige hoekjes, met comfortabele loungebanken, hangmatten en zitzakken.


Via een paar stappen transformeer je jouw tuin in een waar Ibiza paradijs. Waar ook jij kunt genieten van een unieke plek en kan ontsnappen aan de dagelijkse sleur om helemaal tot rust te kunnen komen. 

Een op Ibiza geïnspireerde oase creëren in je tuin

Een goed tuinontwerp plan om jouw eigen Ibiza style tuin te realiseren is de start. En wat is hier dan belangrijk in?
Ibiza valt binnen de Mediterrane cultuur en een echte Ibiza tuin is daarom altijd symmetrisch. Hou jij van symmetrie? Dan zit je goed en lees dan verder.

Begin met het creëren van een plattegrond waar deze symmetrie het hoofdelement is en werk jouw Ibiza tuin daarna langzaam uit.
In deze tuin is het uitgangspunt een lang pad in het midden met aan de zijkanten knusse gezellige tuinkamers, waar jij kunt genieten van een ware Ibiza sfeer.  Het lange pad is gemaakt van een mooie houtsoort. Een natuurlijk product zodat je op je bloten voeten kunt lopen en je je kunt wanen op het Ibiza strand.
Ken jij ook dat gevoel van het brandende zand onder je voeten en dat je hierdoor graag de houten vlonder opstapt? In deze tuin zijn diverse terrassen gemaakt van de houten vlonders die je terug vindt op het Ibiza strand.

Maar niet alleen hout geeft de Ibiza sfeer weer en bied je koelte onder je voeten, ook grote betonnen tegels die de warmte opnemen geven je al snel een waar Ibiza gevoel. Én vergeet dan niet planten aan te brengen tussen deze stapstroken, want op Ibiza groeien ook overal kleine plantjes of lekker geurende kruiden in alle kiertjes tussen stenen en tegels. Hieronder ook gevisualiseerd tijdens het 3D tuinontwerp plan dat we voor deze klant als eerste stap maakten en uiteraard in het echt is uitgevoerd.

De juiste planten en bloemen kiezen voor een Ibiza-oase

Al eerder spraken we over de planten die een echte Ibiza oase van je tuin gaan maken, maar het Ibiza weer is anders dan het Nederlandse weer. En een jaarrond tropische tuinplanten buiten in de tuin houden is niet voor alle planten mogelijk.

Zo moet je tijdens de wintermaanden een Bougainville naar binnen halen, maar kan de Albizia met haar exotische bloemen gewoon buiten blijven staan. Heb je een serre of ander fijn plekje voor de mediterrane planten die naar binnen moeten, dan is de Bougainville een prachtige mediterrane plant die je tuin al snel in de Ibiza sfeer brengt.
Want het toevoegen van kleurrijke bloemen zoals de Bougainville, Ceiba en de tropische Hibiscus zullen de Ibiza-vibe versterken en je tuin een levendige uitstraling geven.

Vergeet niet om ook kruidenplanten zoals munt, tijmsoorten, rozemarijn en lavendel toe te voegen. Deze geven niet alleen een heerlijke geur aan je tuin, maar zijn ook handig om te gebruiken in je favoriete Ibiza-cocktails, barbecue en gerechten.

Waterpartijen integreren voor een rustige sfeer

Wat is een Ibiza-oase zonder water? Voeg een vleugje rust toe aan je tuin door een waterpartij toe te voegen, zoals een fontein, vijver of zelfs een kleine waterval. Het geluid van stromend water zal een kalmerend effect hebben en je het gevoel geven alsof je op een afgelegen strand in Ibiza bent.

Vergeet het waterelement niet te herhalen, denk aan de symmetrie die juist het mediterrane tuin gevoel versterkt.

In dit geval hebben de waterelementen een strakke vorm en zijn het ondiepe vijvers, omdat we een strakke mediterrane tuin die de Ibiza sfeer uit ademt, hebben ontworpen voor deze stadstuin.

Gezellige zithoekken creëren voor ontspanning en rust

Een Ibiza-oase is niet compleet zonder een comfortabele plek om te ontspannen en te genieten van de omgeving. Creëer een gezellig zitgedeelte met comfortabele loungebanken, schommelbank of zitzakken.

De afwerking op Ibiza is of bohemian of chic.
Om het bohemian tintje te accentueren kun je kleurrijke kussens en plaids toevoegen. Denk ook aan een grote parasol of een pergola met een schaduwdoek om wat verkoeling te bieden tijdens warme zomerdagen.

In deze Ibiza style tuin hebben we een andere afwerking gekozen dan de bohemian. Er zijn twee terrassen waar men heerlijk kan genieten en om wat verkoeling te brengen, tijdens warme periodes,  zijn er lamellen overkappingen aangebracht.
Beide terrassen maken een echte Ibiza oase waar.  Alles is aanwezig en je waant je echt op vakantie in Ibiza.

Zelfs een barretje waar je ’s avonds na gebruik van de jacuzzi,  samen kunt nagenieten met een drankje.

Aan het barretje of in de loungehoek kan men ook  buitenmaaltijden gebruiken en gezellige avonden vieren met vrienden en familie. Indien men echt aan een tafel wenst te eten is er een eethoek in de serre. Daar heeft de tafel ook een natuurlijke uitstraling. Overal is er gekozen voor de kleur wit om in de Ibiza-stijl te blijven.

Decoratieve elementen toevoegen geïnspireerd op de stijl van Ibiza

Om de Ibiza-vibe in je tuin echt tot leven te laten komen, voeg je decoratieve elementen toe die geïnspireerd zijn door de stijl van het eiland. Denk aan wicker poeven, hangstoelen van gevlochten materiaal die de natuurlijke lichte look uitstraalt.

Wij kozen ook voor tuinbakken in het wit, die deze Ibiza tuin laten stralen tijdens donkere dagen in het Nederlandse klimaat.  

Al deze elementen voegen textuur en kleur toe aan je tuin en creëren een ontspannen en informele sfeer.

Voeg ook wat kunstwerken toe tussen de beplanting of op een exclusief daarvoor bepaalde plaats. Zo voelt iedereen zelf wat het beste past bij jouw eigen Ibiza style tuin en creëer je zelf tot in detail je eigen Ibiza sfeer.

Deze kunstwerken zullen een echte eyecatcher zijn en je tuin een unieke uitstraling geven.

 

Je tuin verlichten voor een magische sfeer

Om de Ibiza sfeer ook ’s avonds te ervaren, is de juiste verlichting essentieel. Kies voor warme sfeerverlichting, zoals lantaarns en lichtslingers, om een magische en feestelijke sfeer te creëren. Hang lichtslingers op tussen de bomen of langs de pergola en plaats lantaarns op strategische plekken in je tuin.

 

Daarnaast kun je ook gebruik maken van spotlights om bepaalde elementen in je tuin te accentueren, zoals een mooie boom of een beeldhouwwerk. Het spelen met licht en schaduw voegt diepte en drama toe aan je tuin en creëert een betoverende sfeer.

Muziek en soundscapes integreren voor een meeslepende ervaring en een Ibiza-geïnspireerd tuinfeest.

Nu je je tuin hebt omgetoverd tot een Ibiza-oase, zou je nog muziek kunnen toevoegen. Je kunt bijv. buitenluidsprekers installeren die verbonden zijn met je muzieksysteem, zodat je je favoriete Ibiza-deuntjes kunt afspelen terwijl je ontspant in je tuin.

Aan alles is gedacht in deze Ibiza oase.
Knusse hoeken met comfortabele zitplekken, een buitenbar, jacuzzi, douche, weelderige mediterrane planten met veel geurende bloemen, kunst en prachtige verlichting.

En dan is het tijd om je vrienden en familie uit te nodigen voor een feestje!Deze tuin is een waar Ibiza paradijsje geworden en mijn tuinklanten zijn nu erg gelukkig.

Ik heb je hierbij aan veel tuintips geholpen en je kunt nu eventueel zelf aan de slag om ook zo’n prachtige Ibiza sfeer tuin te creëren.

Ben je geïnspireerd door deze tuin en wil je ook samen met mij jouw droomtuin realiseren? Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

© florera.nl – alle foto’s en verdere bestanden.