Kuipplanten en éénjarigen op je tuinterras of balkon

Toscaanse jasmijn als kuipplant voor terras of balkon
Toscaanse jasmijn als kuipplant voor terras of balkon

Bij een mooie tuin hoort ook een mooi aangekleed terras! En wat is er nu beter, dan je terras aan te kleden met prachtige plantbakken en of tuinvazen gevuld met planten. Heel Nederland is vanuit oudsher gek op kleur en geur zodra het einde van de winter in zicht is. Want als de lente eindelijk aanbreekt willen wij genieten van al die prachtige bloeikleuren. En wat kunnen we dan doen?

Geef je zomertuin een vliegende start met bloeiende kuipplanten en eenjarigen

Niet alleen je tuin, maar ook potten en bakken kun je vullen met kleurrijke planten. Dit is al lange tijd een traditie in Nederlandse tuinen en buitenruimtes zoals dakterrassen en balkons. Klanten vragen me vaak waar ze hun planten het beste kunnen plaatsen op een terras, balkon of zelfs binnen. Ze willen weten waarom er soms voor één specifieke kleur wordt gekozen of juist voor meerdere bloeikleuren. Een andere veelgestelde vraag is of kuipplanten zon of schaduw nodig hebben. Als je ook vragen hebt over kuipplanten of eenjarigen, lees dan verder, want ik geef je graag wat antwoorden. Wanneer klanten advies vragen over hun terras of balkon, stel ik altijd eerst een paar vragen: "Heb je veel schaduw of juist zon? Wat zijn de afmetingen van je terras? Hoe groot zijn de bakken die je wilt vullen? Heb je een balkon op grote hoogte en vang je veel wind?" Deze factoren bepalen het succes van je planten. Voor elke plek zijn geschikte planten te vinden, dus lees verder als je je terras of balkon wilt aankleden.

Éénjarigen zoals de Geranium of te wel Pelargonium en het tuinonderhoud ervan

Echter de geliefde kuipplant Geranium (Pelargonium) die al snel vanaf eind Maart-half April in ieder tuincentrum te koop is, is een éénjarige plant met veel bloemen is allerlei prachtige felle bloeikleuren en maten. Het is een zeer sterke plant die zelfs na terugkomst van een vakantie en volledig uitgebloeid, weer tot leven kan worden gewekt. De plant heeft wel veel zonlicht nodig om door te kunnen gaan met de bloei. dus zet haar op een zeer lichte plaats waar de plant veel zon krijgt. Geef deze plant nooit té veel water, want dan krijgt ze gele bladeren.

Én een zeer belangrijk regel in tuinonderhoud is dat je bij alle éénjarigen of kuipplanten de uitgebloeide bloemen direct dient te verwijderen en dat je deze planten regelmatig extra plantenvoeding moet geven. Dan maken ze namelijk nieuwe bloemknoppen aan en zullen ze een zomerlang bloeien.

Pelargonium sidoides is één van de 280 soorten en heeft iets extra’s dat interessant is om te vermelden. De plant is afkomstig uit Zuid-Afrika en wordt daar “kalwerbossie” of ‘umckaloabo’ genoemd. Deze éénjarige plant maakt al eeuwenlang onderdeel uit van de inheemse kruidenkennis. Van Pelargonium sidoides worden capsules geproduceerd die bij uitstek geschikt zijn om de luchtwegen mee te ondersteunen en via de Cruydhof wordt er een kruidentinctuur als voedingssupplement gemaakt van de wortel. (Let op: Florera is niet verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van capsules, tinctuur of wat dan ook van de Geranium of andere planten).

Een andere kuipplant of vaste plant in pot die ons kan verblijden is de Viool.

De eerste kuipplanten met bloemen die ons hart in vuur en vlam blijven zetten zijn toch wel de Violen. Zij worden al zeer vroeg aangeboden en zijn in bijna alle kleuren verkrijgbaar. Ze bloeien zeer rijk en er is een weetje! EEN TUINTIP! Na.: deze planten zijn NIET éénjarig, maar tweejarig. Want, de kuipplant Viool, die ons tuinterras verfraait en ons met een weelderige bloeikleur wordt gekweekt om een eerste keer te bloeien in de maanden Oktober en November. Daarna stopt de bloei tijdens de wintermaanden, maar in het volgende jaar tijdens de maand Maart zullen violen weer een zeer rijke bloei hebben. En dit is dan dus het 2de jaar dat ze bloeien.

Maar ook hier spreken we over de kuipplanten want ze zijn niet winterhard, zoals bijv. wel Viola labradorica en Viola sororia 'Freckles' die ik zeer graag in mijn beplantingsplan voor klanten op neem.

Naast deze 2 kuipplanten als éénjarige is er ook de beroemde Petunia. Dit is een plant die met kleine of grote bloemen ook zeer in trek is bij veel mensen en inmiddels bijna in alle kleuren gekweekt wordt.
Deze plant is wat minder sterk dan een Geranium, maar kan zeker ook een hele zomerlang bloeien. De plant heeft ook veel zon en water nodig. Maar ben wat voorzichtig met de wind, want hierdoor zal ze snel lelijk worden.
Zodra deze éénjarige plant rond eind Juni, begin Juli uitgebloeid is, kun je alle toppen er vanaf knippen en zal deze plant je weer verblijden met een tweede bloei.
Uiteraard dien je de plant hierbij wel een beetje te helpen.
Dat kan via Pokon en hun bekende pakje: klik hier

De beplanting in Oosterse tuinen is vrij rustig, en ook water speelt vaak een grote rol. Omdat de natuur ieder moment anders is mag niets hetzelfde zijn. Geen steen of tegel mag dezelfde afmeting hebben, de tuin moet vooral organisch vloeien.

Uiteraard zijn er nog veel meer prachtige planten voor op je terras, aan een hekwerk of als hangplant aan de muur, zoals de Waaierbloem of te wel Scaevola aemula ( foto 2) en Euphorbia hypericifolia ‘Diamond Frost’ ( foto 4). Én dat brengt mij dan ook bij halfschaduw planten, want beide planten doen het ook goed in de halfschaduw. Dit betekent eigenlijk, dat de planten het ook goed doen als ze niet in de zon staan tijdens
de warme uurtjes, zoals tussen 12 en 4uur. Omdat deze planten ook kuipplanten zijn ( dus niet winterhard in Nederland), hebben zij wel veel licht nodig.

Welke kuipplanten kunnen goed tegen de zon en welke planten zijn ook schaduw minnend?

Bovenstaand heb ik er al een paar planten aangegeven die ook schaduwminnend zijn. De meeste planten die veel bloemen maken en behoren tot de kuipplanten of éénjarigen leven in gebieden op de wereld waar het klimaat zonniger, warmer en droger is. Dat houdt direct in, dat als we deze planten hier naar onze tuin en of balkon halen, de planten een zeer goede afwatering nodig hebben. Deze planten houden van een droge voet. Dat wil zeggen, dat ze met hun wortels NOOIT in het water mogen hangen, want dan ontstaat er wortelrot. Het advies is dan ook ALTIJD om kuipen, potten en bakken verhoogd te plaatsen, zodat het water onder de pot weg kan lopen. Daarbij is het advies om altijd hydrokorrels onder in een pot of kuip aan te brengen, zodat het water ook echt de pot uit kan komen. Per pot is de hoogte van de laag uiteraard verschillend… er valt te denken aan 3 tot 5 cm.

Eénjarigen die het ook zeer goed in de schaduw doen zijn Impatiens of te wel de Vlijtige Lies en de boerenochidee of te wel Schizanthus wisetonensis. Een echte zonminner is Convolvulus cneorum. Een schitterende kuipplant die maandenlang witte bloemen geeft met grijs blad. Het grijze blad herinnert ons aan planten rondom de Méditerraneé, waar planten minder water krijgen. advies is dus bij grijsbladige planten: geef ze minder water en zorg voor een goede afwatering.

De Vlijtige Lies kan ook best in zonnige standplaatsen worden geplaatst op je terras of balkon, echter verlangt ze dan wel veel water. Het Vlijtig Liesje heeft felle kleuren en ze zijn de ideale keuze voor het creëren van kleurrijke opvallende randen en glorieuze hangende manden met een minimum aan werk.

Kuipplanten voor grotere tuinbakken en of potten

Planten in een tuinvaas zijn beperkt in hun ruimte met hun wortels. Ze hebben hierdoor meer voeding en zorg nodig. Kuipplanten volop in de groei en bloei hebben extra aandacht via water en voeding nodig. Uiteraard ligt het aan de afmeting van de kuip, pot of bak en de afmeting van de plant hoe vaak je water en of voeding dient te geven. Ook speelt de soort plant een rol.

Éénjarigen die de hele zomer jou moeten verblijden met hun rijke bloei, hebben veel extra voeding nodig. Alle planten, zowel kuipplanten als kamerplanten of tuinplanten kunnen alleen voeding op nemen als dit vloeibaar is. Planten kunnen geen korreltjes eten, dus als je snel resultaat wenst, gebruik dan vloeibare plantenvoeding (bijv. : https://www.pokon.nl/producten/item/terras-en-balkon-voeding/ ).

Mooie kuipplanten voor tuin, terras of balkon zijn uiteraard de Olijf, de Vijg, een bloesemboom of kuipplanten zoals Thunbergia, Lantana, Callistemon, Bougainvillea, Brusmansia, Mandevilla of Polygana. Polygana gebruikte ik in Zuid Frankrijk, waar de plant bekend is, om er lage hagen mee te maken omdat ze makkelijk te snoeien is. Ook de citrusvrucht bomen zijn populair. Mede omdat ze vrucht dragen, wat dat een extra dimensie is. De meest populaire terras en kuipplant die ook een mooie klimmer en wintergroen is: is wel Trachelospermum jasminoides.

Planten in een tuinvaas zijn beperkt in hun ruimte met hun wortels. Ze hebben hierdoor meer voeding en zorg nodig. Kuipplanten volop in de groei en bloei hebben extra aandacht via water en voeding nodig. Uiteraard ligt het aan de afmeting van de kuip, pot of bak en de afmeting van de plant hoe vaak je water en of voeding dient te geven. Ook speelt de soort plant een rol.

Éénjarigen die de hele zomer jou moeten verblijden met hun rijke bloei, hebben veel extra voeding nodig. Alle planten, zowel kuipplanten als kamerplanten of tuinplanten kunnen alleen voeding op nemen als dit vloeibaar is. Planten kunnen geen korreltjes eten, dus als je snel resultaat wenst, gebruik dan vloeibare plantenvoeding (bijvoorbeeld: https://www.pokon.nl/producten/item/terras-en-balkon-voeding/ ).

Mooie kuipplanten voor tuin, terras of balkon zijn uiteraard de Olijf, de Vijg, een bloesemboom of kuipplanten zoals Thunbergia, Lantana, Callistemon, Bougainvillea, Brusmansia, Mandevilla of Polygana. Polygana gebruikte ik in Zuid Frankrijk, waar de plant bekend is, om er lage hagen mee te maken omdat ze makkelijk te snoeien is. Ook de citrusvrucht bomen zijn populair. Mede omdat ze vrucht dragen, wat dat een extra dimensie is. De meest populaire terras en kuipplant die ook een mooie klimmer en wintergroen is: is wel Trachelospermum jasminoides.

Waarom is Trachelospermum jasminoides zo populair?

Deze kuipplant, die ook in de volle grond kan worden aangeplant is winterhard tot ongeveer -12 graden. De plant heeft zelfs -5 nodig om extra veel bloem aan te maken. Verder behoudt de plant zijn mooie donker groene blad tijdens de wintermaanden en bloeit met witte jasmijn achtige bloemetjes van Juni tot bijna de eerste vorst momenten. Dat is dan dus bijna November. Ze geurt heerlijk naar Jasmijn en brengt ons terug naar de Méditerraneé waar we maar al te vaak op vakantie gaan en waar ik zelf de plant als kind zijnde al tegen kwam. In deze landen gebruikt men deze “kuipplant” om er erfafscheidingen mee te maken, “rozen”bogen mee te laten beklimmen. Maar ook om een haag te maken. Hier in Nederland kan ik Trachelospermum zeker aanbevelen om als klimmer te gebruiken tegen een wand, een pergola of in een grote kuip. Echter ben ik nog even behoudend om het advies te geven deze plant te gebruiken als erfafscheiding. Maar wie weet! Hoe lang zal het nog duren voordat deze plant ook bij ons als haag het goed zal doen?

Qua belijning is een moderne tuin tot op heden nog steeds strak. Ook in deze tuinstijl is rust belangrijk. De meeste eigenaars willen wel een klassiek waterelement hebben in hun tuin. Zo is bijv. de spiegelvijver een echt klassiek element in deze tuinstijl. Gaat het om een wat groter perceel, dan is een overkapping of overkapt terras met buitenkeuken een prachtig element in dit type tuin.

De foto’s van deze plant maakte ik zowel in Nederland als in Sardinië. Uit eigen ervaring weet ik dat de plant inmiddels al ruim 35 jaar winterhard in Nederland is, bij een goede standplaats en de juiste verzorging.

Er zijn nog veel meer planten geschikt als kuipplant op het terras. Bijv. de Olijf en de Kaapse Lelie ( Agapanthus) die tegenwoordig zowel in een kuip, pot of tuinvaas geplant kunnen worden als wel in de volle grond. Een hele bijzondere plant die in opmars is, is Rhaphiolepsis, die de Nederlandse naam Indische meidoorn draagt.

Er zijn diverse soorten Rhaphiolepsis. De meeste soorten bloeien met roze of donkerroze bloemen in de maanden april tot juni. De meest winterharde Rhaphiolepis umbellata bloeit echter met witte bloemen. Deze struik zou in de volle grond zo’n 2 meter kunnen worden op een beschutte standplaats in volle zon of halfschaduw, waar GEEN ochtendzon komt. Bodemwensen zijn een neutrale licht zure grond, maar licht kalkrijk wordt ook verdragen. Aangezien de planten compact en bossig groeien, behoeft de struik maar weinig snoei. Uitschietende takken zouden ingekort kunnen worden, zodat de plant mooi vol blijft.

Op de foto wordt Rhaphiolepsis indica getoond, die ik als kuipplant houd. Een mooie bijkomstigheid is dat alle planten in het najaar vruchtjes krijgen, die eetbaar zijn. In de meeste gevallen wordt er jam van gemaakt.

Ik wens iedereen veel succes en plezier dit nieuwe tuinseizoen. Maak veel nieuwe verbindingen en geniet!

Voorbeelden van een natuurlijke tuin zijn een parktuin, een vlindertuin, een vogel- of bijentuin. Maar ook een natuurlijke stadstuin bestaat zeker wel!

Heeft u vragen, dan kunt u bij mij terecht voor een mooi tuinontwerp, maar óók voor tuinadvies en of een beplantingsadvies. Zowel voor uw exterieur als interieur.

Met een natuurrijke groet,

Marjan.



© florera.nl – alle foto’s en verdere bestanden.

Meer inspiratie

spectaculaire herfstkleuren in de tuin-florera.nl
Herfstkleuren

“Welke herfstkleuren zouden jullie mooi vinden in de tuin”? Een