Diversiteit in de tuin, waarom zo belangrijk?

wilde bij
wilde bij

Via een doordacht beplantingsplan werk ik mee aan meer diversiteit in de tuin.
Dat het een belangrijke zaak was, wist ik uiteraard al heel lang. De diversiteit en daarmee ook de biodiversiteit staat al onder druk. Het voortbestaan van bijen en de bestuiving zit hieraan gekoppeld.

Waarom is diversiteit belangrijk?

Een tijdje geleden nam ik deel aan een studiedag ecologisch groenbeheer via het bedrijf Naturio. Het was een prachtige dag met veel mensen uit allerlei hoeken van Nederland en een grote diversiteit aan expertises, die deelnamen. Bestaande kennis werd aangehaald en naar boven gehaald en nieuwe kennis toegevoegd. Een gouden dag!

Ik kwam erachter dat niet alleen de diversiteit in de tuin qua planten belangrijk is, maar ook dat de diversiteit aan bloeitijden van de planten enorm belangrijk is. Én niet alleen om ons allen 4 seizoenen te laten genieten, maar dat diversiteit in bloei ook erg belangrijk is om een geschikt leefgebied te creëren voor wilde bijen en andere insecten.

Geschikt leefgebied voor wilde bijen

Een geschikt leefgebied moet voldoen aan 2 zaken. Namelijk: voldoende nestgelegenheid en voldoende voedselplanten. Voedselplanten of drachtplanten leveren nectar en stuifmeel aan bijen, zweefvliegen en andere insecten.
Tijdens de studiedag kwam ik er ook achter dat al deze dieren een beperkt vliegbereik hebben. Wetenschappelijke studies hebben inmiddels bewezen dat ze niet verder gaan dan 150 tot 600 meter. Én dat is helemaal niet ver! Honingbijen kunnen daar en tegen gemiddeld ruim 3 kilometer vliegen. Dit ter vergelijking.

Het leefgebied van wilde bijen zal dan vaak ook maar slechts uit enkele tientallen meters bestaan. Kleinschalige leefgebieden zijn dus voor veel bijensoorten van levensbelang.
Én hiervoor is onze privétuin dus juist erg geschikt!!

wilde bij op bloem

Stadia van larve-pop-bij, vlinder of ander insect en nestgelegenheid

Daarbij weten we uiteraard ook dat ieder dier zijn eigen tempo heeft van bovenstaande stadia. Waar de ene soort veel baat heeft in Maart of April, zo heeft de andere bijen- of insectensoort meer baat bij een rijke bloei in de zomermaanden. En hebben anderen of larven en rupsen weer baat bij een nestgelegenheid in de herfst.
Diversiteit in de tuin van bloeitijden is daarom mede zo belangrijk.

Slechts 15% van onze bijensoorten (bijna 400) leven in "bijenflats", de meeste soorten nestelen in de grond. Wil je bijen en insecten helpen, dan zijn er veel mogelijkheden. Of je tuin nu klein of groot is!

Houtblokken met voorgeboorde gaatjes van verschillende diameter of oude holle rietstengels ophangen is een goed idee. Maar wist je dat de meeste soorten in de grond nestelen? Een goede hulp voor de bijen is ook bij de bestrating van een paadje wat ruimte laten tussen de tegels of tussen de klinkertjes, soms hebben zandbijtjes maar aan een halve centimeter ruimte genoeg.

Let op: solitaire bijen zoals de wilde bijen zijn niet gevaarlijk. Ze verdedigen niet hun nest en zullen niet op de je limonade afkomen. Steken doen ze alleen als ze in het nauw zitten. Zij laten ons met rust, dus laten wij het goede voorbeeld tonen en hun met rust laten.

Diversiteit in de tuin is op allerlei manieren belangrijk.

Ook een ecologische tuin die de diversiteit bevordert?

Bij Florera houd ik in ieder beplantingsplan rekening met de bevordering van de diversiteit. Veel verschillende bloemen en planten om insecten te verwelkomen. Neem contact op voor een beplantingsplan op maat!

Meer inspiratie