Een romantische bloementuin, paradijs voor wilde bijen en vlinders

Bloementuin, tulpen vol in bloei in het voorjaar
Bloementuin, tulpen vol in bloei in het voorjaar

Een heerlijke zomerse avond in eigen romantische bloementuin. Ken jij ook dat gevoel? De avondzon speelt met haar laatste straaltjes en warmte op jouw huid. Een zacht briesje laat de blaadjes van jouw mooie boom op het terras ruisen… De zachte geuren van lavendel, salvia, dropplant en tijm prikkelen al jouw zintuigen en doen je geloven dat je op vakantie bent. Dit is dé plek waar je heerlijk kunt ontspannen.

Een bloementuin; een paradijs voor wilde bijen

Het is een feit dat er veel meer bijen op een bloementuin afkomen, dan op een tuin met veel gras of steen. En wist je dat een romantische bloementuin waar veel verschillende natuurlijke tuinplanten zijn gebruikt en veel bloeikleuren bij elkaar komen, voor een betere biodiversiteit zorgt? Er zijn veel bijensoorten. Iedere soort heeft een beperkte levenstijd en leefgebied.

Bijen zijn afhankelijk van de nectar en stuifmeel die bloeiende planten leveren. Ze bezoeken de tuinplanten en zuigen de nectar op. Door hun aanraking met de bloem vindt er voortplanting plaats. Bijen helpen de plant met het transport van stuifmeel van de ene naar de andere bloem omdat er een beloning in de vorm van nectar tegenover staat. Tussen bloemen en bijen is een samenwerking, waar beiden beter van worden en elkaar helpen te overleven. Jouw romantische bloementuin verleidt dus met al haar pracht in kleur, vorm en geur de bijen om de bloemen te bezoeken.

Beplantingsplan Bloementuin Florera

Tuinplanten voor bijen ea. insecten

Met de bouw van de bloem en de diepte waar de nectar zich bevindt, trekt de bloem alleen die soort bijen, hommel of insecten aan die bij de nectar in deze bloem kunnen komen. Met de bloeikleur verleidt de bloeiende tuinplant de soorten insecten. Bijen verschillen onderling in hun voorkeur voor bloeikleuren. Zo vinden honingbijen de kleuren wit, geel en UV licht aantrekkelijk. En hebben zij wat minder met blauw en paars.

Blauw en paars zijn kleuren in de bloementuin die wij zo graag willen, maar meer hommels aantrekt dan bijen. Bloeikleuren die bijen aantrekt zijn de lichte vrolijke bloeikleuren, kleuren die bij voorkeur voorkomen op de natuurlijke plantensoorten.

Bloementuin met helleborus niger en bijtjes

Salvia en Lavendel bloeien lang, maar hebben specifieke wensen

Bloeiende tuinplanten zoals Lavendel, Salvia en Nepeta die door de geur en de sfeer een Mediterrane tuin sfeer kunnen scheppen, moeten minimaal 6 uur branden in de zon. Lavendel heeft weinig kans op de Noordzijde van je woning. Lavendel bloeit lang en ruikt heerlijk… je ontspant er helemaal van, maar op deze plaats gaat het echt geen succes worden. Een combinatie van Lavendel met veldsalie (Salvia pratensis) en wilde marjolein (Origanum vulgare) is een prachtige bloemen combinatie die ook mee helpt de biodiversiteit te verbeteren.

In de tuinontwerpen van mijn hand gebruik ik regelmatig cultivars in combinatie met natuurlijke Nederlandse planten. Veldsalie behoeft weinig beheer en is een topplant voor tuinbiodiversiteit.

Deze bloeiende combinatie tuinplanten heeft een tuingrond nodig die kalkrijk is en een bodem die goed vocht vast houdt. Daarom adviseer ik op arme zandgronden om een verbetering toe te passen van een handje Bentoniet onder in het plantgat. Samen met andere Mediterrane tuinplanten, vaste planten en of siergrassen zal er zeker een prachtige, rijk bloeiende border in de sfeer van een Mediterrane tuin ontstaan.

Een bloementuin ontwerpen met bloeiende tuinplanten in een kleurenspel die bij jou past

Jij wenst een nieuwe tuin of jouw oude tuin aan te passen, want diverse onderdelen in jouw tuin passen wel, maar ook weer niet. En een mooie compositie bloeiende planten, die jou en jouw gezin 4seizoenen tuingenot geven is ook afwezig. Je wil graag een bloementuin waar je al in Januari van kunt genieten en die tijdens de zomermaanden de naam droomtuin waar maakt.

In deze blog ga ik niet verder in over dieptewerking in een tuin, tuinmaterialen en of privacy in jouw tuin. Maar ga ik je tuintips aanreiken over tuinieren met wilde planten, zomerplanten, een mediterrane sfeer en een tuin vol bloemen.

Allereerst is het verstandig om een moodboard te maken van de tuinplanten of de tuinsfeer via bloeiende tuinplanten. Wil je een romantische bloementuin of een sfeer zoals in een mediterrane tuin. Wil je meer wilde planten of meer exotische tuin? Let wel; de tuinplanten van een jungle- of tropische tuin passen hier in Nederland niet in het plaatje van biodiversiteit verhogen. In die streken zijn andere insecten en bijensoorten. Nadat je een moodboard hebt gemaakt is het noodzakelijk om te kijken waar de Noord zijde en de Zuid zijde van jouw tuin liggen. Wanneer en waar heb je zon in jouw tuin?

Interesse in een tuinontwerp op maat?

Door samen in gesprek te gaan kan ik al snel bepalen welke tuinstijl het beste bij de wensen past. Natuurlijk kan dit ook een combinatie zijn van meerdere tuinstijlen.
Op basis van alle wensen kan ik een tuinontwerp op maat samenstellen om van jouw tuin de perfecte oase te maken. Vul het formulier hieronder in of neem direct contact op!

Meer inspiratie