Een plukboeket samen stellen uit je eigen pluktuin

tuinontwerp Waalre van landelijke tuin via tuinontwerp bureau Florera
tuinontwerp Waalre van landelijke tuin via tuinontwerp bureau Florera

Een plukboeket is helemaal hip en trendy. En wat is er nu gaver dan telkens een plukboeket samen te stellen van bloemen uit je eigen tuin? Uiteraard is er wel wat kennis van tuinplanten gevraagd om een goed boeket bloemen samen te stellen, die lang mooi blijven in de vaas.

Om het je wat makkelijker te maken reik ik je hier wat   informatie over een pluktuin aan. Zodat jij zelf jouw eigen plukboeket met jouw mooiste plukbloemen uit je eigen tuin kunt samenstellen.

Jaarrond plukbloemen uit eigen tuin

Al jaren pluk ik uit mijn eigen tuin bloem en dat bijna jaarrond. In de eerste maanden van het jaar is de groeikracht van planten nog klein en willen tuinplanten zich beschermen voor mogelijke kou en gure wind. Dus een plukboeket uit eigen tuin, zal bestaan uit bloemen in kleine vaasjes. Bijv. Sneeuwklokjes (Galanthus) en Cyclamen (Cyclaam coum). Soms vul ik daarom een grotere vaas met takken van struiken of bomen. Bijv. Cornus of Viburnum bodnantense ‘Dawn’. Deze Viburnum bloeit tijdens de wintermaanden en geurt heerlijk.  De Cornus krijgt door de warmte van binnenshuis langzaam blad en soms ook bloem.

In de maanden daarna volgen vaasjes vol met plukboeketten van witte en blauwe druifjes ( Muscari), Crocus en winterroos ( Helleborus niger of Helleborus orientalis). De laatste winterroos staat bekend om haar spectaculaire beeldschone bloeikleuren. Sommige mensen vinden Helleborus lastig, maar het trucje is de stelen opensnijden tot aan het eerste blad. Zet ze daarna tot aan hun nek in warm water, dan zal je zien dat ook jij helemaal gelukkig wordt van jouw plukboeket uit eigen tuin.

Lente in jouw pluktuin en je plukboeket rijker

Vanaf de maand April, is er veel meer in bloei. De dagen zijn al veel langer, dus de bloemen krijgen meer licht om te groeien en vanaf nu kun je met allerlei bloemen een plukboeket maken. Ook in hogere vazen. Tuinplanten die prachtige bloemen geven zijn onder meer: Pioenrozen ( Paeonia), Franse Irissen of te wel Baardiris (Iris germanica), Akelei (Aquilegia), Tulpen (Tulipa soorten), sieruien (Allium), Geranium soorten. In Juni volgen dan nog veel meer blikvangers waar je een mooie vaas mee kunt vullen. Om een voorbeeld te geven van de bloemen om een prachtig lente plukboeket te maken zijn: Riddersporen (Delphinium) in combinatie met Clematis, Zeeuws Knoopje( Astrantia).

De favoriete bloemen van vlinders en bijen

Zodra je lente vol van start is gegaan zal je merken dat er ook steeds meer bijen en vlinders in je tuin komen dartelen. Sommige mensen vinden het dan lastig om bloemen te plukken in eigen tuin. Echter bij een grote diversiteit van bloemen geef je de bijen en vlinders volop mogelijkheden en sommige planten bloeien zelfs langer door en rijker als je regelmatig bloemen plukt. Een voorbeeld hiervan is de siererwt (Lathyrus odoratus). Maar ook Dahlia bloeit rijker en langer als je zo nu en dan bloemen  knipt.

Wil je meer vlinders en bijen in je tuin krijgen, dan is Wilde Marjolein (Origanum vulgare) een geweldige keuze. Het is net als duifkruid (Scabiosa) een echte insectenplant, en geeft veel nectar. Iets wat de vlinders en bijen goed kunnen gebruiken en ook waarderen. En samen zijn ze fantastische plukbloemen voor je boeket. Zowel Origanum als Scabiosa  zijn onderhoudsarme planten. Zij willen graag een standplaats in de volle zon, maar halfschaduw accepteren ze ook prima. Beide planten houden van een wat kalkrijke zandgrond. Ze houden niet van natte voeten, dus zorg ervoor de tuingrond goed afwatert.

10 bloemen die jou gelukkig maken in de vaas:

Hoe verder we komen in het bloeiseizoen deze te rijker wordt de keuze op je vaas te vullen met bloemen en rijke plukboeketten te maken. Hieronder 10 bloemen die je gelukkig maken in de vaas als wel in je pluktuin.

  1. Helleborus orientalis: Winterroos, bloeit februari-april.
  2. Paeonia lactiflora: Pioenroos, bloeit april-juni.
  3. Iris germanica: Baardiris, bloeit april-juli
  4. Allium soorten: Sierui of look, bloeit mei-augustus
  5. Achillea filipendulina: Geel Duizendblad, bloeit juni-september
  6. Scabiosa columbaria : Duifkruid, bloeit juli- augustus.
  7. Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’: Prachtkaars, bloeit juli-september
  8. Kniphofia: Vuurpijl, bloeit juni-oktober
  9. Helenium: Zonnekruid, bloeit juli- september
  10. Hydrangea macrophylla ‘Endless Summer’: Hortensia, bloeit juli-aan de vorst.

 

Siergrassen zoals Lampepoetser ( Pennisetum), Vedergras  en Reuzenverdergras ( Stipa), Pijpenstrootje (Molinia cearulea) zijn welkomen vullers. Net zoals Origanum vulgare, Alchemilla mollis (vrouwenmantel) of een Gipskruid soort.

De eigen vaas wordt door jou uniek gevuld met de plukbloemen die jij mooi vindt. De één wil alleen blikvangers en één vaas vol met 1 bloemsoort. De ander wil graag een plukboeket realiseren uit een wilde bloementuin. Gelukkig willen we allemaal wat anders. Ik help je graag erbij via een tuinadvies of een beplantingsplan.

Hieronder nog een paar tips van mij om ervoor te zorgen dat jij en jouw gezin of geliefden lang genieten van de plukbloemen.

A) Pluk de bloemen in de ochtend. Er begint een nieuwe stralende dag. De bloemen kunnen zich dan volzuigen met water.
B) Vul de vaas met net voldoende water zodat de stelen kunnen drinken, dus NIET te veel water!
C) Maak het water niet te koud, maar voel met je hand naar een temperatuur die jij prettig vindt.
D) Snijd de stelen schuin af met een scherp mes of knip met een scherpe snoeischaar.
E) Geef het plukboeket een mooie plaats, waar het voor jou goed voelt. Bloemen houden niet van tocht of felle zon.

Veel succes gewenst.

beplantingsplan bloementuin via tuinontwerp bureau Florera-florera.nl

Plukboeketten uit eigen tuin?

Wil je meer informatie over plukboeketten of hoe je de bloemen van deze vaste planten het beste kunt verwerken in je eigen tuin? Neem direct contact op via onderstaand contactformulier!

Meer inspiratie