Voortuin met hoogteverschillen

voortuin ontwerp tuinrenovatie via tuinplan Florera-florera.nl

Dit keer kwamen er opdrachtgevers naar mij toe, die al een tuin hadden en hun voortuin graag wilden renoveren. Het betrof een grote renovatie van een voortuin bij een villa in Limburg. De voortuin in de situatie zoals ik deze de 1ste keer aantrof bestond enkel uit een oprit met aan beide zijden gras en een paadje naar de voordeur.

Ik diende rekening te houden met behoorlijke hoogteverschillen van de garage naar de openbare weg en van de voordeur wederom naar  de openbare weg. Daarnaast diende de voortuin qua kleur en stijl volledig te passen bij de architectuur en de kleuren van de villa.

Het ontwerp, deelplannen en adviezen zijn volledig van mijn hand. Maar met betrekking tot het lichtontwerp werk ik graag samen met Antoine de Bonth, van de Bonth licht en advies, die mij en mijn tuin klanten dan ook geweldig geholpen heeft met extra advies ten behoeve van het exclusieve lichtplan.

De hoogteverschillen

Hoogteverschillen in een voortuin kunnen een ware eyecatcher zijn maar het brengt ook uitdagingen met zich mee met betrekking tot het ontwerp. De garage ligt een stuk lager dan de openbare weg. De oprit loopt dan ook schuin naar beneden. Wanneer het regent zal het water vanaf de weg naar beneden stromen, het is dus belangrijk dat het regenwater goed weg kan.

Naast de sfeer en een goede afvoer van het regenwater speelt duidelijkheid en veiligheid een grote rol. Om de hoogteverschillen op de oprit te kaderen zijn er aan beide kanten wanden geplaatst. Zo is er aan de rechterkant van de oprit een exclusieve houten wand en aan de linkerkant van de oprit is een slangenmuur van natuurstenen keitjes geplaatst. Deze beide wanden zijn niet alleen super mooie wandkeringen, maar ze dragen ook bij aan de veiligheid en sfeer.

Dan is er ook nog het hoogteverschil van de openbare weg naar de voordeur. Aangezien de voordeur hoger gelegen ligt moest hier een mooie oplossing voor ontworpen worden. We hebben gekozen om grote betonnen platen van 200×100 cm stapsgewijs te plaatsen in de vorm van een trap. Wie wil er nu niet lekker makkelijk naar zijn voordeur komen?

Halverwege de trap vind je, in het hart van de tuin, een rond “welkomkommetje” van grind. De trap wordt verlicht door een aantal lampen die qua uiterlijk perfect passen bij de betonnen platen.

Bloemrijke voortuin

De hele tuin is bloemrijk en zijn kleine bomen aangeplant. Het geheel draagt bij aan de biodiversiteit en zeker omdat de meerstammige bomen voorjaarsbloeiers zijn. Daarbij zijn er  Seringen geplaatst, die ook nog eens direct na het beginnende voorjaar veel bijdragen aan een goed bijenleven. Alle bomen heb ik samen met de opdrachtgever uitgezocht bij boomkwekerij van Den Berk.

Daarnaast zijn er groenblijvende wolkhagen van Choisya ternata geplaatst. Dit is een zeer exclusieve beplanting, aangezien deze tot op heden weinig of niet gebruikt wordt in Nederland. Door het nieuwe klimaat kan deze struik goed in Nederland aangeplant worden.

Samen met de strakke beukenhagen zorgen zij voor het skelet van de tuin. Door het vele groen in de tuin is er een grote biodiversiteit ontstaan en is de voortuin toekomstbestendig.

Mijn opdrachtgevers lieten weten dat zij zeer gelukkig zijn met hun nieuwe voortuin en dat regelmatig diverse automobilisten hun auto even stoppen om te genieten van het uitzicht.

Alle tuin wensen van de opdrachtgever zijn vervuld door het tuinontwerp. Ben je geïnspireerd door deze tuin en wil je ook jouw droomtuin realiseren? Neem dan vrijblijvend contact op met mij via onderstaand formulier.

©  florera.nl - alle foto’s en verdere bestanden.