Ontdek de Nieuwste Tuintrends voor 2024 en geef je Tuin een Moderne Touch

Welkom op mijn blog waar ik je meeneem in de wereld van tuintrends, specifiek gericht op Tuintrends 2024. Ben jij klaar om je tuin te transformeren tot een moderne groene oase met de nieuwste trends? Of wil je jouw tuin een eigentijds tintje geven? Laat je hier inspireren met vernieuwende ideeën. Of je nu een stadsbewoner bent met een kleine buitenruimte, een ervaren tuinier, of net begint in een landelijk gelegen perceel, deze trends helpen jouw buitenruimte omvormen tot een oase van rust en schoonheid. In 2024 ligt de focus op duurzaamheid, minimalisme, functionaliteit en natuur als kern.

Ontdek innovatieve tuinontwerpen en duurzaam tuinieren met natuurlijke materialen – er is voor iedereen iets unieks. Zeg vaarwel tegen saaie grasvelden en standaard bloempotten; dit jaar staat in het teken van onconventionele tuinontwerpen en creatieve plantcombinaties. Bereid je tuin voor op de toekomst! Waarom nog wachten? Kom en ontdek de meest inspirerende en creatieve ideeën om je tuin om te toveren in een waar paradijs. Door middel van talrijke tuinfoto’s en diverse mogelijkheden, zal je tuin een echte eyecatcher worden waar je trots op kunt zijn met de trends van 2024.

Biophilic design en duurzaam tuinieren als belangrijke tuintrends

Een van de belangrijkste trends voor 2024 is urban gardening, waarmee stadsbewoners hun eigen groene ruimte kunnen creëren op een beperkte oppervlakte. Verticale tuinelementen en compacte plantenbakken worden steeds populairder en brengen de natuur naar de betonnen jungle, waar ik geen fan van ben. Want de Florera tuinen zijn altijd rijk aan natuur geweest. Maar soms heb je gewoonweg geen andere mogelijkheid en kunnen plantenbakken de juiste oplossing voor je zijn.
Een andere trend, die goed bij mij past en die ook aan kracht wint is Biophilic design. Door natuurlijke elementen versterkt de verbinding tussen mens en natuur. Waterelementen, levende muren en plantcombinaties creëren harmonie voor mens, dier en plant.

Milieubewust tuinieren blijft centraal staan, met focus op waterbehoud en inheemse plantensoorten. Het creëren van diervriendelijke habitats is een prioriteit, gericht op het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders.

Een kijkje in het verleden en de voordelen van het volgen van tuintrends

Het volgen van de nieuwste tuintrends biedt vele voordelen. Het houdt je tuin modern en kan een frisse, eigentijdse uitstraling geven. Ook inspireert het bij het ontwerpen van nieuwe tuinen. Het experimenteren met nieuwe plantensoorten kan een leuke uitdaging zijn. Kortom, tuintrends helpen je tuin te transformeren, toevoegend een persoonlijke touch die past bij deze tijd en jouw wensen.

In mijn 27 jaar ervaring met Florera, waar ik tuinen heb ontworpen en aangelegd, zijn we door veel tuintrends heen gegaan, heb ik veel geleerd. Ga je met me mee, dan ontdek je jouw eigen stijl en doe je ideeën op voor jouw tuin.

De tijd van de Cottage Garden en bloementuin in Nederland

Toen ik in 1996 begon, was de ‘cottage garden’ de trend. Tuinen met bloemrijke doorkijkjes en tuinkamers waren populair. Rechthoekige vakken vol bloemen, omringd door groenblijvende hagen, domineerden. Diagonale lijnen, ronde vormen en rozenbogen waren overal, creërend een romantische sfeer.

Populaire planten waren Hosta, Hortensia, Agastache, Clematis (tegen pergola’s en bogen) samen met rozen, en ook Sedum soorten en Alchemilla.

Meer balans en harmonie met het minimalisme als tuintrend, herhalend in het komende tuinseizoen.

Door het drukke leven en de duurdere economie kwam er langzaam tegen 2003/2005 een einde aan de cottage garden en bloementuin trend en gingen we een tijdperk in van een nieuwe tuintrend, namelijk het minimalisme. De rust die de natuur kon brengen werd naar je eigen tuin gehaald via het minimalisme. Of je nu een kleine stadstuin had of een uitgestrekt landschap, met deze trend creëerde je een oase van rust en eenvoud. Minimalistische tuinen staan bekend om hun strakke lijnen, geordende opstelling en subtiele details. Woorden als harmonie en balans waren geboren.

Als je nu zelf voor je eigen tuin deze tuintrend zou kiezen, die naast de andere trends weer naar voren komt, dan kies je voor een eenvoudig kleurenpalet, strakke vormen en natuurlijke materialen.

Het mooie van de minimalistische tuinstijl is dat het zich aanpast aan elke omgeving. Of je nu een liefhebber bent van moderne architectuur of juist een voorkeur hebt voor een landelijke sfeer, deze trend kan worden aangepast aan jouw persoonlijke stijl. Met een minimalistische tuin kun je niet alleen een serene plek om te ontspannen creëren, door overbodige decoraties, ornamenten en overgroeide planten weg te laten, maar kan ook via de keuze van de beplantingen voor veel minder tuinonderhoud zorgen.

De tuintrend "minimalisme"

De tuintrend “minimalisme” bestond uit strak gesnoeide hagen, groenblijvende blokken, leibomen, minimalistische terrassen en ingetogen kleuren zoals wit, grijs en groen van grote tegels en natuursteen.
Via deze trend ontstonden er veel tuinen met een schoonheid van eenvoud, waar je kon genieten van rust en sereniteit. Een tuintrend die vanwege een tijdloze uitstraling jarenlang is meegegaan. En dat zeer zeker nu ook weer zou kunnen doen.

Vanuit deze zeer strakke tuintrend waar veel minder decoratieve elementen aanwezig waren begon men langzaam kleur te missen en zo ontstond er een tussenperiode waar veel met licht gespeeld werd en kleurrijke elementen in de tuin werden toegevoegd. Men koos steeds vaker om één opvallend element te gebruiken, zoals bijv. opvallende verlichting, gekleurde muren en opgebouwde waterelementen.

Ben je benieuwd hoe we uitkomen op de allerlaatste tuintrends?
Lees dan met mij verder, want er gaat veel gebeuren.

Kleur en geur werden gemist en de hang naar rondere vormen werd helemaal hip.

Na de minimalistische tuintrend van strakke blokken en hagen ontstond er langzaam een hang naar zachtere lijnen en meer geur en kleur in de tuin. Men was tegen eind 2012 uitgekeken op de minimalistische trend en wilde weer meer bloem in de tuin. Bloem dat ook goed was voor de bijen, insecten, vogels en vlinders want vanaf dat moment kwam de natuur al centraal te staan.

De tuin werd steeds vaker een groene oase van veel groen en bloem in een organische vorm. Ook kwam de vraag naar een watervriendelijke tuin steeds vaker om de hoek en zo ook duurzaam tuinieren.

Hierdoor ontstonden er tuinen waar de paden of terrassen niet meer bestonden uit grote tegels, maar steeds vaker vervangen werden voor kleine steentjes, grind of kiezel. Zelfs de kleinste stadstuin werd omgetoverd tot een waar paradijsje; ecologische tuin met grind, veel planten en gezelligheid. 

En toen we uiteindelijk allemaal over water aan het praten waren ontstond er ook de vraag naar waterbesparend-tuinieren en het implementeren van waterbesparende technieken bijv, via een druppelsysteem, dat ervoor zorgt dat water efficiënt wordt gebruikt en rechtstreeks bij de wortels van de planten terechtkomt.

Andere opties zijn het gebruik om de oude plantenrestanten te laten liggen rondom de planten zodat het vochtverlies wordt verminderd en de bodemtemperatuur beter wordt gereguleerd. Ook een mulch laag zoals houtsnippers of stro zijn hier geschikt voor.  
Daarnaast kun je ook kiezen voor droogtetolerante planten die goed gedijen in droge omstandigheden. Succulenten, lavendel en grassen zijn enkele voorbeelden van droogtetolerante planten die prachtig kunnen zijn in een water-vriendelijke tuin.

Nieuwe trends werden geboren, zoals Leefruimtes buiten en de Mediterrane tuin.

De tuin werd niet langer alleen een plek om te tuinieren, maar werd steeds meer gezien als een verlengstuk van het huis. Buitenleefruimtes zijn vanaf dat moment ook echt een groeiende trend in het tuinontwerp geworden. Deze ruimtes zijn ontworpen om comfortabel en functioneel te zijn, zodat je optimaal kunt genieten van jouw buitenruimte.

Een belangrijk aspect van buitenleefruimtes is het creëren van verschillende zones. Een aspect dat ook tijdens het minimalisme werd gebruikt, echter de laatste 10 jaar steeds verder werd uitgediept.
Denk aan een tuinhuis op maat met leefruimtes of overkapping terras bij zwemvijver, een loungegedeelte met comfortabele stoelen en een buitenkeuken om te koken en te eten.
Het belangrijkste is dat de buitenleefruimte aansluit bij jouw levensstijl en behoeften. Laat je inspireren door onderstaande foto’s van tuinen met een overkapping, zonterras en gezellige terrassen om samen te komen.

De Hottest Tuinontwerp Tendensen voor 2024

Én dat brengt ons dan bij 2024. Naast prachtige tuinen met leefruimtes is duurzaam tuinieren helemaal centraal komen te staan. Daarbij zijn er nieuwe stromingen, die door de Tuinbranche worden geïntroduceerd, na.:
Viva la Vida met haar nieuwe kleurenpaletten subtropische mediterrane sferen, Gentle Paradox met opvallende contrasten zoals een  vriendelijke en dromerige sfeer en harde materialen met  rustige pastelkleuren en
Meaningful Earth met het accent op de aarde als een symbool voor vruchtbaarheid en de verbinding met het verleden. De tuin heeft een ruwe en ruige uitstraling met grind, houten bielzen, grote rotsblokken, cortenstalen plantbakken maar met natuurlijke borders die lijken willekeurig te zijn ontstaan. Plantcombinaties met siergrassen versterken dit karakter.

Deze tuintrends laten zien dat ontspannen en genieten hand in hand gaan met duurzaamheid. De trends inspireren en maken van de tuin een groene en gezonde woonomgeving voor mens en dier.

De Bohemian stijl en de Ibiza stijl tuin zijn heerlijke keuzes en helemaal hip. Toch komt ook het minimalisme weer helemaal terug.
Denk ook aan Inheemse planten combinaties, wilde planten en eetbare tuinen, zoals voedselbos tuinen.
Inmiddels heb ik al meerdere keren een beplantingsplan gemaakt voor een voedselbos tuin en ik zal daar een andere keer over schrijven.

En als je dan je tuin een update geeft, lees dan eens terug en neem bovenstaande tuintips en of tuinelementen mee, dan wordt jouw nieuwe tuin ook een echt paradijsje.
Ik heb je hierbij meegenomen in de tuinen van vroeger en geleid naar de tuin van de toekomst. Je kunt nu eventueel zelf aan de slag om ook zo’n prachtige tuin van het jaar NU te creëren.

Ben je geïnspireerd door dit artikel en wil je samen met mij jouw droomtuin van nu realiseren of je tuin een frisse update geven ? Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

© florera.nl – alle foto’s en verdere bestanden.

Meer inspiratie