Een ecologisch tuinontwerp voor een natuurlijke tuin

ecologisch tuinontwerp voor biodiversiteit
ecologisch tuinontwerp voor biodiversiteit

In dit tuinblog lees je alles over een echt natuurlijke tuin en waarom veel boomsoorten nodig zijn. Ook het extra water geven tijdens droge maanden komt aan bod en ik vertel jou ook wat waarom de biodiversiteit in een tuin zo belangrijk is. Het zijn allerlei tuin elementen die terug komen in een ecologisch tuinontwerp.

Vind jij het ook heerlijk om je in jouw vrije tijd terug te trekken in een tuin die goed is voor jezelf én voor de natuur? Laat mij je dan inspireren om samen met mij jouw tuin om te toveren via een ecologisch tuinontwerp naar een natuurlijke tuin.

Want al jaren ontwerp ik tuinen die niet alleen een paradijsje voor jou, je gezin en je vrienden zijn, maar waar vlinders en bijen zich op de bloemen van de vele soorten planten zich welkom voelen.
Wil je er eerst meer over weten? Dan nodig ik je uit om verder te lezen.  

De balans van een de tuin

Zodra het een beetje mooi weer is wil ik graag zelf naar buiten mijn Florera tuin in, want dat maakt me blij.
Mijn handen in de prachtige zwarte grond steken en hier en daar planten verplanten of nieuwe planten aanplanten. Het is een heerlijk gevoel en ik kom echt tot rust. Ken jij dit ook, want hebben wij samen die klik. 
Voor mij is een tuin, een prachtige plek waar echt geleefd wordt. Niet alleen door jou, maar op de eerste plaats door allerlei planten, bloemen en dieren.
Ik hou van een tuin die rijk is aan planten en materialen en die in harmonie is met de natuur.

Aan de basis van zo’n mooie natuurlijke tuin ligt een goed tuinplan. 
Een ecologisch tuinontwerp is dan ook de basis en een goede investering in jouw eigen welzijn en het welzijn van Moeder Aarde.

De tuinstijl van een ecologische tuin

Hier wil ik je wat over vertellen, want de meeste mensen denken dat de stijl dan rond en los moet zijn. Dit is een misvatting, want de tuinstijl van een natuurlijke tuin in een ecologisch tuinontwerp kan zowel een strakke als een organische vorm hebben. Bij een ecologische tuin gaat het minder om de architecturale vormgeving, maar meer om een natuurlijke uitstraling, een grote biodiversiteit aan planten en het type materialen.

De natuurlijke uitstraling die je graag wenst bij jouw ecologische tuin is dus ook mogelijk bij een rechte strakke tuin.  Want de keuze aan beplantingen en materialen spelen hierin een hele grote rol. Bij de juiste keuzes zorgen de tuinplanten en de materialen voor die natuurlijke uitstraling waar jij naar op zoek bent. Hieronder tref je ter inspiratie een paar foto’s aan van ecologische tuinen die door Florera zijn gerealiseerd.

Het hergebruiken van materialen is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Bij een renovatie van een bestaande tuin worden regelmatig terrassen en paden vervangen en ook zijn bestaande tuinbakken, pergola’s of andere tuinonderdelen aan vervanging toe.
Alle oude materialen afvoeren is natuurlijk het makkelijkste, maar waarom niet hergebruiken?
Dit is het minst belastende voor het milieu en uiteraard ook minder kostbaar. In de tuinen van Florera werk ik hier al jaren mee. 

Misschien ben je zelfs een vintage liefhebber en heb je oude tuinvazen gescoord of heb je zelfs van je vakantie mooie tegeltjes meegenomen die je graag wil opnemen in jouw ecologische tuin. Bekijk de foto’s hieronder eens en laat je inspireren door deze oogstrelende natuurlijke tuinen vol bloem en groen. Allerlei materialen en beplantingen zijn hier hergebruikt. 

Kleuren zijn heel persoonlijk. Iedereen heeft lievelingskleuren voor een tuin. Kies jij voor blauw? Een andere tuinklant kiest voor rood of oranje. Wil je graag weten welke materialen en kleuren ik zou toepassen in jouw natuurlijke tuin? Maak dan met mij een ecologisch tuinontwerp, waar ik je via tuinadviezen diverse mogelijkheden in materialen en kleuren voorstel. 
Én als jij wenst dat ik je ook help zoeken naar deze materialen, dan zoek ik graag met je mee naar de materialen en de vele planten die in jouw droomtuin passen.

Jouw persoonlijke wensen

Je persoonlijk wensen voor je eigen ecologische tuin staan uiteraard altijd voorop.

Ik ben alleen de adviseur en help je graag om in het doolhof van materialen de juiste keuzes te maken. 
Dat geldt ook voor de beplantingen in je tuin, want veel planten zijn slecht of nauwelijks verkrijgbaar.
Lees hieronder gauw verder hoe je aan de mooiste beplantingen komt voor jouw ecologische tuin.

Schaduw of zon in een duurzame, ecologische tuin die ook vochtig is tijdens droge maanden

Wil je weten hoe ik dat doe? Al eerder gaf ik aan dat de beplantingen voor een ecologische tuin heel belangrijk zijn, want zij zijn eigenlijk het skelet van je tuin. Een ecologische tuin zit vol leven en kent véél voordelen.
Ik help je graag om deze voordelen te leren kennen, dus lees hieronder verder en ik wil je alvast graag inspireren via de onderstaande foto’s waar hele natuurlijke planten in een compositie staan staan te stralen met elkaar. 

Ons klimaat is heel hard aan het veranderen. Momenten van droogte wisselen elkaar tegenwoordig snel af met momenten van hoosbuien. Tijdens de zomermaanden wil je het uiteraard lekker koel in huis hebben en ook heerlijk kunnen genieten van een transparante schaduw in je droomtuin. En tijdens de droge perioden wil je eigenlijk niet of nauwelijks geld uit geven aan extra bewatering van je tuin. Dat snap ik heel goed.
Daarom is een grote rijkheid aan planten en veel boomsoorten in een ecologische tuin een must. Want in een ecologische tuin ben jij een onderdeel van het ecosysteem van je droomtuin. Ook als je niet helemaal een ecologische tuin wenst, zijn de juiste beplantingen op de juiste plaats van het grootste belang.

 

Flora tips van Florera

Bomen of struiken zorgen voor de gewenste schaduw op alle plaatsen waar jij en de dieren de schaduw wensen. Ook kan een boom het lekker koel in je huis houden, want bomen zijn er in allerlei maten en vormen. Zelfs voor een hele kleine tuin, zoals mijn eigen kleine stadstuin zijn er geschikte bomen die zorgen voor koelte, rust, schaduw en vocht in de grond.

Dat klinkt misschien gek, maar als je het meeste blad laat liggen tijdens de wintermaanden en zo ook tijdens de zomermaanden groeien de andere planten door dit laagje van blaadjes heen, blijft de bodem bedekt en hoef je nauwelijks of helemaal geen extra water te geven, zoals ik deze zomer. De bodembedekkers en vaste planten in je tuin weten er precies mee om te gaan.
Mijn tuintip is dan ook om geen zwarte grond onbegroeid te laten.

Veel boomsoorten en andere vaste planten zoals bloeiende winterharde planten dragen in je tuin bij aan een beter leven van alle dieren en ook aan jouw leven. Zelfs de vijg, als kleine boom,  in mijn eigen tuin, wordt ook bezocht door vlinders en draagt haar steentje bij.

Ecologisch beplantingsplan

In het beplantingsplan van een ecologisch tuinontwerp zorg ik ervoor dat jij een ecologische tuin krijgt die 4 seizoenen mooi is. Dit is mogelijk door goed naar de bloeitijd te kijken van alle planten, struiken of bomen. 
Hieronder tref je een aantal bomen, struiken en planten aan, die 12 mnd. ervoor zorgen dat jouw tuin een ecologische tuin wordt.

In een tuin die 12 maanden mooi is, word je al snel uitgenodigd om eraan deel te nemen. En als het beplantingsplan goed is, is het zeker een win-win situatie.

Hieronder een aantal planten die jou hierin mee kunnen helpen. Uiteraard zijn er nog veel meer bomen en tuinplanten die mooi zijn. Heb je interesse in prachtige bloemcombinaties, lees dan over een romantische bloementuin : https://florera.nl/bloementuin/

Januari

Februari

Maart

April

Mei

Juni

Juni is een hoogte maand in de tuin en eigenlijk bloeit er vanalles: zoals ook de Geranium soorten. Je kunt te gekke combinaties maken. 

Juli

Allerlei rozen bloeien, maar ook allerlei vaste planten combinaties. 

Augustus

De start van de hoofdbloei is achter de rug, maar er zijn heel veel planten die nu nog moeten beginnen en of prachtige zaaddozen geven, zoals Allium. 

September

Oktober

Najaarsbloei van Anemone en herfstasters i.c.m. andere vaste planten, maar tevens begint de herfstverkleuring van de bomen al. 

November

December

Diverse bomen nog in herfstblad, paddenstoelen en diverse inheemse planten zijn nog bloeiend hier en daar.

Een kleine, biodiverse, ecologisch verantwoorde tuin: mijn eigen tuin.

Ook mijn eigen kleine tuin is rijk aan biodiversiteit, want zelf houd ik enorm van de natuur. In alle 27 jaren dat ik nu tuinen heb ontworpen en samen met mijn klanten ook heb gerealiseerd; heb ik allerlei type tuinen getekend en uitgewerkt. Tuinen waar de persoonlijke tuinwensen altijd voorop stonden.  

Voor mijzelf is een tuin een plek waar je samenwerkt en samenkomt met de natuur.
Een plek waar door jou en je gezin geleefd wordt.

Ik kom in mijn eigen kleine tuin volledig tot rust. Er is deze zomer geen extra water gegeven en de bomen zorgden voor een natuurlijke parasol. Mijn ecologische tuin die ik zelf ontworpen heb is in constante beweging. Ieder jaar weer kijk ik ernaar, let ik op de natuurlijke gang van zaken en stuur ik op sommige punten een klein beetje bij.

Ook jou help ik graag aan zo’n mooie ecologische tuin via een samenwerking waarin jij zelf bepaalt wat je nodig hebt en wat niet. De kosten van een tuinaanleg zijn sterk gestegen, dus veel mensen hebben hier hulp bij nodig. Naast het realiseren van een tuinplan, geef ik ook losse tuinadviezen. Dus indien je nog niet toe bent aan een volledig tuinplan, is een tuinadvies misschien een oplossing!           

Hieronder nog een paar mooie foto’s van weelderige beplantingen in ecologische tuinen van mijn hand. En een paar 2D plattegronden van tuinschetsen, tuinontwerpen en beplantingsplannen. Mijn beplantingsplannen bevatten ALTIJD een losse legenda, waar bloeitijden, -kleuren, hoogtes en allerlei aanplant- en beheertips zijn aangegeven.

Interesse in een ecologisch tuinontwerp?

Wenst u ook een ecologische droomtuin waar natuurlijke planten in harmonie met elkaar leven en u deel uit maakt van deze harmonie?


Neem dan even contact op via het onderstaande formulier of bel mij rechtstreeks:  0626364026.

Meer inspiratie