Luxe Stadstuin op Diep Perceel

Vorig jaar heb ik voor opdrachtgevers een tuinontwerp voor een diepe stadstuin, te Eindhoven, mogen maken. Naast het tuinontwerp was ik ook betrokken bij de aanleg van de tuin.
Toen ik tijdens het kennismakingsgesprek de bestaande tuin zag, bleek dat deze inderdaad al wat jaartjes oud was en een renovatie niet verkeerd zou zijn.

Wensen voor de stadstuin

Een tuin met strakke belijning en veel bloem was de wens van de opdrachtgevers. Het perceel was diep en redelijk smal. Hierdoor is het belangrijk om krachtige tuinarchitectuur toe te passen, waarbij de tuin ook breder zal lijken tijdens het gebruik ervan. Door te kiezen voor een opstelling van half transparante tuinkamers in de architectuur kun je een tuin breder doen laten lijken.

Verder was er een grote wens om een plek in deze diepe stadstuin te realiseren waar men samen of met vrienden ten alle tijden tot laat in de avond konden genieten. Om bij ieder type weer te kunnen genieten, kom je al snel uit op een overkapping. Ook de beplanting in de tuin speelde een grote rol, want de wens van de klant was veel bloem, tijdens alle tuinseizoenen en ergens een plekje met kruiden.

Het eerste deel van de stadstuin

In het eerste gedeelte dichtbij de achtergevel van de woning zijn door mij direct veel bloemborders ontworpen. Direct in Januari brengt het veel sfeer als je vanuit je woning de tuin in kijkt. Daar wordt je helemaal blij van! En wie wil niet blij worden als je ’s ochtends wakker wordt, naar beneden loopt en de tuin in kijkt? Door borders dichtbij de woning te brengen en voor de juiste beplanting te zorgen, kan je al vroeg in het jaar genieten van een bloemrijke en groene tuin. In deze diepe stadstuin ligt aan de linkerzijde van deze eerste “tuinkamer” een klein zitgedeelte.
Ideaal om tijdens de ochtend al te genieten van het zonnetje met een kopje koffie en of ontbijtje.

Door de prachtige dakboom, die dichtbij staat, kan men in dit gedeelte van de tuin genieten van zowel zon als schaduw. Is het al erg warm en wil je schaduw, dan zet je jouw stoel even wat verder en ga je onder die prachtige boom zitten. Biodivers bloem en groen in een paar borders omgeven het zitje. En met name van de zomerbloeiende border voor de twee cortenstalen muurtjes en de aanwezige kunst kun je ook tot laat in het seizoen genieten van een spel van bloemrijke planten met siergrassen.

Het tweede gedeelte met een kleine kruidentuin en water in de tuin

De twee cortenstalen muurtjes brengen, op de manier waarop ze zijn geplaatst, meer diepte aan deze stadstuin. Mede doordat ze naast elkaar zijn geplaatst maken ze deze smalle diepe stadstuin, breder. Na de muurtjes ligt de tweede “tuinkamer’’. In dit gedeelte bevindt zich het mooie houten overdekte terras. Daar kan men genieten tot de late avonduren van de tuin.

Water was mede een wens en daarbij brengt water een extra dimensie aan een tuin, want er komen veel insecten en vogels op af. Maar hoe kun je in een smalle diepe stadstuin nu ook nog water realiseren. Water dat geen vijver is, maar alleen een mooi spel en extra dimensie is.
Waterelementen zijn er te kust en te keur. Water waar niet alleen de bewoners van kunnen genieten, maar ook insecten, vogels ea. dieren heeft dan mijn voorkeur. Zo ontwierp ik een passend element met water voor deze tuin. Een eenvoudig waterelement, waar iedereen blij van wordt.

En niet alleen vanuit dat overdekte terras kan men hier van genieten, maar zeker ook vanaf een bankje, dat aan de zonzijde van de tuin,  is te bewonderen.
En de kleine kruidentuin heb ik gerealiseerd door de kruiden tussen de vaste planten te mengen. Kruiden die je kunt gebruiken op de BBQ of ik de keuken.

Het overdekte terras is perfect om samen of met vrienden samen te komen. Heerlijk genieten tot in de late uurtjes en een hapje en drankje te doen. Want onder de overkapping is een heerlijke loungeset geplaatst. Een kleine buitenhaard geeft het genoegen om de momenten te rekken zodra het fris wordt.
Daarnaast is er een ruimte die dienst doet als een soort van buitenkeuken en wat extraheden op te slaan, zoals wat hout voor de tuinhaard.

Dit is echt de ideale plek om ‘s avonds te genieten van de tuin

Het gedeelte voordat men bij de poort komt is de laatste ruimte, of “tuinkamer” in de tuin. Hier is een plek voor een kruidentuin met kruiden die zeer vaak gebruikt worden. Want kruiden die je vaak gebruikt en knipt, laten een open plek achter. Open plekken biedt “on”kruiden een mogelijkheid om zich te zaaien. Dat kan veel extra tuinonderhoud met zich mee brengen.
Ook is er een plek voor de containers, want wie heeft deze ruimte nu niet nodig? Ze staan netjes weggewerkt achter een houten schot. Tenminste! Zo staat het in mijn tuinontwerp, de uitvoering is nog niet helemaal tot hier gekomen.
Zo ook de tweede kruidentuin. Deze is gepland mobiel en op hoogte te zijn, zodat men prettig en snel dit plekje op orde kan houden.

Het beplantingsplan van deze diepe stadstuin

De wens van de klant was veel bloem, naast groen. Een doordacht beplantingsplan is een belangrijk onderdeel van een tuinontwerp. Ik noem het liever een tuinplan, omdat het tuinontwerp alleen de plattegrond is. In het beplantingsplan dient aan alles gedacht te worden. Niet alleen aan een diversiteit aan bloem. Uiteraard is groenblijvende beplanting ook altijd een belangrijk element in een tuin. Deze beplanting vormt namelijk het karkas van de tuin tijdens de wintermaanden. Het maakt niet uit of het een lange smalle diepe stadstuin is of een brede korte landelijke tuin.

De beplanting is een mix van bomen, vaste planten, stinzenplanten, groenblijvende planten en een roos over de pergola. Door deze mix kan men het hele jaar door genieten van de tuin.


De bomen in de tuin zijn de Pyrus calleriana ‘Chanticleer’ (leiboom), de Liquidambar styraciflua ( dakboom) en de Acer griseum (Papieresdoorn) met een prachtige stam (zie foto).
Enkele vaste planten in de tuin zijn Paeonia ‘Pink Hawaiian Coral’, Nepeta x faassenii, Pennisetum alopecuroides cultivar, Centranthus ruber ‘coccineus’, Salvia nemorosa ‘Caradonna’, Epimedium ‘Pink Elf’, stipa tenuissima, Echinacea purpurea, Calamintha nepeta ssp. Nepeta, Astrantia major ‘Claret’ en Anemone sylvestris

De stinzenplanten zijn de Ornithogalum nutans, Galanthus elwesii en Anemone nemorosa Robinsoniana.

Hagen van Prunus lusitanica, ‘Angustifolia’, een niet woekerende bamboe van de soort Fargesia en de vaste plant Waldsteinia ternata zijn de groenblijvende planten in de tuin.

Over de pergola groeit Rosa ‘Paul’s Himalayan Musk’. Dit is een van de beste en mooiste ramblers. Ze staan bekend om hun lange, kruipende groeiwijze, en prachtige roze rozetten.

De tuinaanleg

De tuin is onder regie van Florera aangelegd na het gerealiseerde tuinontwerp. Bij de aanleg van deze tuin is er gekozen voor een samenwerking met Twan Brinkman hoveniers en Jensen Mutsaers van JM klus. Via de opdrachtgevers kregen we onverwachts een cadeautje, na. een timelapse van de tuinaanleg. Zie onderstaande video. Dank aan mijn geweldige opdrachtgevers. Ik ben er erg blij mee.

Ook advies nodig?

Ben je geïnspireerd door deze tuin en wil je ook samen met mij jouw droomtuin realiseren? Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

© florera.nl – alle foto’s en verdere bestanden.