Tuin in de herfst: prachtige herfstkleuren

hortensia soorten zijn winterhard en prachtig in de winter tuin-florera.nl
hortensia soorten zijn winterhard en prachtig in de winter tuin-florera.nl

Vier de herfst in de tuin in volle glorie! Geniet van al dat blad op de grond en die prachtige herfstkleuren. Het is bijna gedaan met het blad aan de bomen. De wind zorgt ervoor de laatste blaadjes gaan vallen. Het herfstseizoen is bij uitstek een seizoen om te genieten van een heerlijke wandeling in de natuur, maar vergeet jouw eigen tuin niet. Ook tijdens de herfst in de tuin, jouw tuin kan het echt genieten zijn van al dat moois dat de natuur ons te bieden heeft.

Tegenwoordig is er herfstbrood, herfstbier en noem maar op. Maar heb je wel eens jouw eigen tuin bekeken tijdens de herfst? In dit seizoen valt er zoveel te zien en beleven. Langzaam trekken de vaste planten zich terug en na een nacht met vorst storten ze zelfs helemaal in.
Geen probleem… zo hoort het te zijn! Laat het lekker z’n gang gaan, geniet ervan en laat al het blad dat op de borders valt lekker liggen. Het is een warme deken voor de restanten planten in de tuin.

boom voor kleine tuin met prachtige herfstkleur-florera.nl

Wat gebeurt er nu eigenlijk tijdens de herfst in de tuin?

Het belangrijkste bestanddeel in het blad is chlorofyl. Oftewel het bladgroen. Chlorofyl produceert suikers en zuurstof. Deze stof heeft een korte levensduur en wordt in het blad steeds opnieuw aangemaakt. In de herfst stagneert dit proces door de kortere dagen ( minder licht) en de temperaturen ( het wordt kouder). Een passend proces waar Moedertje Natuur voor heeft gezorgd. Door dit proces worden de gele kleurstoffen zichtbaar worden. Deze groep kleurstoffen hebben als functie licht absorberen en het doorgeven aan het Chlorofyl, waarbij ook wordt gezorgd voor bescherming tegen extreme lichtintensiteiten, bescherming tegen parasieten en een rol speelt bij de voortplanting.

Waarom verkleuren planten in de herfst?

Waarom laten sommige bomen hun blad grijs en bruin verdord vallen en spreekt men in Amerika over een Indian Summer? Het blad van iedere boom is opgebouwd uit laagjes aan de bovenzijde de waslaag die zonlicht doorlaat en het blad afsluit van het minimaliseren van water. Aan de onderzijde zitten de huidmondjes die de mogelijkheid bieden voor gassen om het blad in en uit te kunnen. Er tussenin zitten lagen die een waar chemisch lab vormen.

Uit vele onderzoeken is gebleken dat de rode herfstkleur het beste tot recht komt bij een combinatie van warme zonnige dagen en koele nachten. Deze weersomstandigheden komen vaker voor in bepaalde gebieden van de wereld dan in andere gebieden. Ook in ons eigen landje Nederland komen we deze omstandigheden soms tegen. Niet ieder jaar is hierin een succes. De afgelopen 2 jaar is gebleken wel…en zeker dit jaar.

dakbomen met waanzinnig mooie herfstkleur-florera.nl

De omstandigheden overdag zijn gunstig voor een goede suikerproductie, terwijl de nachten juist het transport uit de bladeren blokkeren. Maar niet iedere boom voldoet met z’n blad aan de wensen om een rode bladkeur te krijgen.
Sommige worden echt alleen knalgeel, zoals bijvoorbeeld de Ginkgo en andere krijgen alle kleuren van de regenboog, zoals bijvoorbeeld Parrotia of Liquidambar.

Vraag ik aan mijn opdrachtgevers welke kleur zij tijdens de herfst in de tuin het liefste zien, dan zegt men bijna altijd: rood!
Omdat de vraag naar rood zo groot was zijn kwekers via zaaien en selecteren tot meer cultivars gekomen die een nog betere roodverkleuring kunnen krijgen. Het heeft tegenwoordig dus niet alleen te maken met de weersomstandigheden dat we kunnen genieten van de rode, oranje en gele herfstkleuren…

Laten we blij zijn met onze natuur en ze koesteren. Natuur in onze eigen tuin en de herfst vieren in de tuin, maar ook de herfst vieren in de natuur tijdens een heerlijke wandeling.
Heerlijke wandelingen waarbij we met onze schoenen door het ruisende blad lopen. Genieten van ze zonnestralen die nu sneller de grond raken, zowel in onze tuin als in de vrije natuur.

Herfstbladeren als voedsel voor de bodem

Laat het afgevallen blad maar lekker liggen en geniet van de prachtige kleuren en of de delen die wel aan de boom blijven zitten, zoals steeltjes die achterblijven na het afvallen van het blad tijdens deze herfst in de tuin. Want als je blad bij elkaar veegt en weggooit, gooi je het leven weg uit jouw tuin.
Want alle blaadjes hebben een functie. Tussen de bladeren leven allerlei nuttige insecten en andere beestjes die ontzettend belangrijk zijn voor een gezonde tuin. Vogels scharrelen maar wat graag tussen de blaadjes op zoek naar lekkers, en ook egeltjes, padden ea. kleine dieren zoeken er naar eten en beschutting. Niet dat alleen: blad is ook voedsel. Het blad verteerd langzaam en geeft tijdens dit proces alle goede voedingsstoffen terug aan de bodem. Daarbij zorgt een laag blad in de borders van je tuin voor extra bescherming tegen de gure herfstwind en de uitdrogende winterzon.
In het voorjaar, zodra je jouw tuin een voorjaarsbeurt geeft, kun je de restanten van dit blad doorwerken door de toplaag van je grond. De aanwezig goede schimmels en bacteriën zullen jouw tuin volledig ten goede komen.

Advies op maat?

Ik tuinier ouderwets en de tuinen van Florera kennen dankzij een zorgvuldig en doordacht beplantingsplan alle mooie herfstkleuren waar je dagelijks van kunt genieten, ook vanuit je interieur. Met de ouderwetse methodes van tuinieren beschermen we de grond voor het koude en gure herfstweer, strenge winters en gure wind tijdens deze seizoenen.

Ook genieten van een vierseizoenen tuinontwerp? Neem dan via onderstaand formulier contact op.

Meer inspiratie