Oogstrelende moderne tuin

moderne tuin met zwemvijver
moderne tuin met zwemvijver

Deze prachtige nieuwe tuin heeft een landelijke ligging aan de rand van Son en Breugel. In deze sfeervolle riante oogstrelende moderne tuin, die rondom het woonhuis is gesitueerd, is het vier seizoenen heerlijk genieten. De tuin biedt een echt thuiskomen.

De bodem van het perceel

De bouw was nog niet gestart toen ik de opdrachtgevers voor de eerste keer ontmoette. Als start heb eerst een “on”kruiden onderzoek gedaan. Hierbij definieer ik de kruiden, zodat ik in kan schatten wat de bodem te bieden heeft.

Son en Breugel ligt van oorsprong in een rijk heidegebied waar de Dommel doorheen kronkelt. Zoals gewoonlijk bij alle wateren heeft ook de Dommel veel beken die erop uit komen, ondergrondse vertakkingen en bovengrondse sloten. Oorspronkelijk werden de natte beemden gebruikt als grasland die in de wintermaanden meestal onder water stonden. De hoger gelegen grond diende als bouwland voor boerenfamilies die zich hierop vestigden. Bos en heide in de omgeving dienden als jachtgebied. In opdracht van de gemeente Son en Breugel zijn er door de jaren heen diverse onderzoeken gedaan en is gebleken dat het bestaande perceel voornamelijk landbouwgrond is geweest.

Uit diverse grondboringen door Florera bleek dat de grond op diverse plaatsen stoffig en geen enkele gradatie humus bevatte. Daarnaast was de grond zeer verdicht en de grondwaterstand stond op dat moment, in juli, laag. Dus een goede nieuwe opbouw van de bodem met inbreng van de juiste bemesting was een must! Zeker om tot deze gewenste mondaine moderne tuin te komen.

Het tuinontwerp

Toen ik mijn opdrachtgevers de eerste keer ontmoette bleek dat zij al een aantal bomen en een Boeddha beeld hadden gekocht. Ze hadden een mooie wensenlijst die onder andere bestond uit ruime terrassen, een overdekt tuinhuis over de volledige breedte van het perceel, een zwemvijver met aansluitend terras, veel privacy, grote tuinvazen en veel bloem met eventueel wat fruit. Én laten we niet vergeten, veel gezelligheid! Het materiaal dat zij mooi vonden en graag mee wilden werken was cortenstaal. Dit heb ik meegenomen in mijn tuinontwerp

Het lange lijnenspel in de tuin

De lange daklijn in de architectuur van het huis is doorgetrokken in het ontwerp van de tuin. Verder gaven de aangegeven elementen, stijl, beplantingen en de kenmerken van de bodem en het perceel mij de benodigde informatie om tot dit mondaine oogstrelend tuinontwerp te komen.

De voortuin kent de lange lijn en is verder symmetrisch opgebouwd. Tuinvazen van formaat sieren het pad naar de entree. In het rechterdeel van de tuin is een pleintje gesitueerd waar een grote cortenstalen halfhoge tuinvaas met de prachtige oude sierpeer en zeer fraaie onder beplanting de eyecatcher zijn.

Een bijzondere ruimtelijkheid is de handtekening van de architectuur in de achtertuin. De weergaloze zwemvijver met vlonderterras dat er deels overheen ligt biedt wellness tijdens zomermaanden. Door de diversiteit aan terrassen kun je bijna het gehele jaar rond genieten van de buitenruimte.

Prachtige diverse bomen die in deze tuin oud kunnen worden verzorgen dieptewerking, privacy en transparante schaduw. Tijdens zeer warme dagen biedt de zit onder de dakboom met dichter dak of het overdekte loungeterras uitkomst. Wordt het echt fris, dan kun je je warmen aan een haardje, genieten van de teksten aan de schutting, het Boeddha beeld, de Olijven én uiteraard elkanders gezelschap. Deze oogstrelende moderne tuin heeft veel te bieden. Niet alleen via bovenstaande, maar denk ook eens aan jouw gezondheid door de toevoeging van het water en de rijke natuur.

Bijen en biodiversiteit

Zoals alle tuinen van Florera is deze tuin ook zeer natuurrijk en is er nagedacht om de biodiversiteit via een nieuw stukje natuur te ondersteunen. Bloeiende vaste planten en struiken van vroegbloeiers tot laat in de najaar maken mens en dier blij. De groenblijvers zorgen voor een mooi karkas tijdens de wintermaanden.

Trouwfeest

Het was geweldig nieuws: als kers op de taart werd er deze zomer in de tuin getrouwd tijdens een corona “vrijgegeven” maand! De tuin ligt er perfect bij, dankzij de goede zorgen van de hovenier, en zal de komende jaren alleen maar mooier worden. Geniet van de mooie foto’s! Ben je geïnspireerd door deze oogstrelende moderne tuin vol rijke natuur en wil je ook jouw droomtuin realiseren? Neem dan vrijblijvend contact op met mij via onderstaand formulier.

©  florera.nl - alle foto’s en verdere bestanden.