Een zee van bloemen in de tuin met Rhododendron

beplantingsplan met kleurrijke bloemen
beplantingsplan met kleurrijke bloemen

We zitten midden in de periode waarin de Rhododendron en Azalea-tuinplanten bloeien. April tot Juni, en soms ook Juli, zijn dé maanden waarin je van je tuin een bloemenzee kunt maken met deze planten. Niet alleen in je tuin, want een Azalea kan ook prima in een pot.

De één vergruist ze vanwege de felle bloeikleur, de ander vindt ze juist fantastisch. Over het algemeen genomen zijn de bloeikleuren van de Azalea-planten wat feller dan de Rhododendron-planten, maar ook de Rhododendron kan een behoorlijk felle bloeikleur hebben. Denk hierbij aan de Rhododendron ‘Vulcan’s Flame’ en ‘Novazembla’, die beiden knalrood bloeien. 

Beide planten zijn niet alleen erg kleurrijk, maar ook nog zeer gemakkelijk te snoeien. Hieronder vertel ik je meer over het tuinonderhoud van Rhododendron en Azalea, en geef ik je ook een tuinadvies. Lees dus verder!

Rhododendron in pot houden

Ik krijg veel vragen van klanten over het kopen en houden van een Rhododendron in pot. Kun je een Rhododendron plant ook in een pot houden, en waar moet ik dan allemaal aan denken? Kan de plant in de pot blijven staan op een terras of moet deze plant in de volle grond van de tuin worden aangeplant? 

Ja, je kunt een Rhododendron of Azalea kopen in pot en deze ook in de pot laten staan. Deze tuinplanten zullen op je terras echt schitteren. Wel moet je de pot afstemmen op de situatie en de afmetingen die je de plant wil laten worden. Want Rhododendron planten hebben bijna altijd groter blad dan Azalea’s en hierdoor is de groeikracht vele malen groter. 

Hierbij reik ik je graag een ezelsbruggetje en tuintip aan. In de natuur is het zo gesteld dat planten met groot blad harder groeien dan planten met klein blad. De Azalea heeft bijna altijd kleiner blad dan de Rhododendron op een enkele uitzondering na. Rhododendron planten zullen dan ook harder groeien. Zie ook de volgende foto’s. 

Planten in pot hebben ook sneller meststoffen nodig dan planten in een tuin. Daarnaast zal een kuipplant sneller droog staan in een pot, dan een plant in de volle grond. Dit komt omdat de plant in een pot maar een beperkte hoeveelheid aarde heeft. 

Rhododendron planten aanplanten of overplanten

Een ander heel belangrijk aandachtspunt is, dat een Rhododendron van zure grond houdt.
Plant daarom de planten altijd in een tuinturf of een mix van tuinturf en bladcompost.

De originele turflagen bestaan uit ‘Witveen’ en ‘ Zwartveen’ lagen. Deze dienen gemixt te worden, zodat er veel organisch materiaal aanwezig is én het product luchtig is. Een luchtige structuur is goed voor de wortels van de planten. Door de sponzige structuur kan tuinturf vocht goed vasthouden. Hierdoor blijft ook de aanwezige voeding dicht bij uw planten en slaan de planten beter aan.

Indien je de planten in de volle grond van je tuin aanplant, maak dan een groot gat en stort hierin de Tuinturf. Zorg dat de ondergrond óók goed los is, want dat heeft de plant nodig om door te wortelen.
Plant in de Tuinturf de Rhododendron planten aan en zet deze op exact dezelfde hoogte als dat de planten als kuipplant in de pot hebben gestaan. Planten die met een draadkluit van de kwekerij komen, mogen ook niet dieper staan, dan ze al gestaan hebben. Dit is belangrijk m.b.t. de zuurstof die de wortels nodig hebben om goed te groeien.

1. Meet dus eerst de diepte van de kluit van de Rhododendron plant.
2. Graaf een gat of sleuf (bij meerdere planten naast elkaar) en maak deze dieper dan de kluiten die je nagemeten hebt. Maak de grond indien deze hard is, goed los.
3. Stort een onderlaag van circa 25cm tuinturf in het gat of de sleuf.
4. Plaats hierop de Rhododendron planten.
5. Werk de plantgaten goed af, want wortels mogen niet in het luchtledige hangen.
6. Plaats druppelslangen bij de planten, zodat de planten van onderaf water krijgen. Want Rhododendrons houden niet van water op hun blad. Regenwater is uiteraard het beste, maar op gezette tijden zal deze niet voldoende aanwezig zijn.

Rhododendron planten als haag

Als tuinarchitect teken ik regelmatig in een beplantingsplan een Rhododendron plant in, maar wist je dat je van deze tuinplanten ook een mooie haag kunt maken? Of een wolkhaag, zoals ze tegenwoordig zeggen. Meer planten naast of bij elkaar, die vervolgens in een bepaalde vorm geknipt worden. 

Hieronder zie je het realiseren van een hoge haag die privacy moet geven in een grote stadstuin in Eindhoven. Het prettige van Rhododendron aanplanten in de omgeving van Eindhoven is, dat hier de grond van de tuin meestal een pH heeft van lager dan 6. Rhododendronds houden namelijk van een kalkvrije, zure, luchtige grond met pH-waarde 4.5 tot maximum 6. 

Het onderhoud en de snoei van Rhododendron planten

Rhododendrons groeien van nature in het bos. Ze houden van vochtige en half beschaduwde standplaatsen. Van oorsprong groeiden ze in andere werelddelen, maar rond 1800 zijn er veel soorten naar Nederland gehaald. Ze voelen zich hier best thuis en met name in het oosten, midden, zuiden van ons landje omdat in deze gebieden de grond een lagere pH heeft. (zie bovenstaand).
Je kunt je voorstellen dat met halfschaduw en vochtig ze het heel goed zullen doen in bostuin of een beschaduwde landelijke tuin, c.q. stadstuin.

In Waalre ligt een mooie villatuin van mijn hand waar een kleine haag is geplaatst, die als decor dient van een object. Dit geheel is vanuit het interieur ook te bewonderen.

Jammer dat ik geen foto’s heb van de bloei, want de fotograaf is alleen in de zomermaanden geweest. Én herfst! Dan ben je blij dat een haag van Rhododendron planten groenblijvend is. Wat een plaatje met de herfstkleuren rondom. 

De planten hebben de neiging om onder bomen of struiken uit te groeien en slungelachtig te worden. Daarom is het nodig om de planten regelmatig te snoeien. Dat doe je direct NA de bloei, want deze tuinplanten maken direct weer bloemknoppen aan voor het volgende jaar.


En als je even een jaartje geen tijd hebt gehad om de planten te snoeien, dan ben je blij dat je een Rhododendron hebt gekocht, want deze planten kunnen altijd terug snoeien. Zelfs naar heel oud hout. De planten hebben slapende ogen (zie foto, maar zelfs op de plaatsen waar jij ze niet kunt zien).


Echter snoei een Rhododendron of Azalea nooit met warm zonnig weer, want dat kunnen de planten niet aan. Geef ook altijd wat extra water en of mest.

De Azalea

De Azalea behoort ook tot het geslacht Rhododendron. Een Azalea plant kan zowel binnen in het interieur als buiten op balkon, terras of tuin worden gehouden. In het interieur spreken we dan meestal over de japanse Azalea of te wel Azalea japonica. Het zijn bladbehoudende Azalea planten, die bekend staan om hun uitbundige lange bloeitijd.
In de tuin zijn er veel mogelijkheden. Ook hier groeit deze Azalea goed.


Er zijn veel soorten Azalea planten. Naast de japonica soort is de meest bekende de Azalea luteum en Azalea mollis. Deze zijn beide bladverliezend tijdens de wintermaanden.  
Hieronder 2 foto’s van Azalea ‘Von Gneist’ in een grote landelijke tuin.

De Azalea is wat makkelijker dan de Rhododendron. De plant kan meer zon aan en ook meer kalk verdragen. Zowel met de Rhododendron als de Azalea kan men mooie composities in de tuin maken in combinatie met andere planten. 

De Rhododendron bloeitijd

In deze maanden is het overal genieten van de Rhododendron bloeitijd. En dan neem ik Azalea samen mee in het woord Rhododendron.

Prachtige parken met veel Rhododendron en Azalea typen vind je meestal in Duitsland of Engeland. Nederland heeft daarin helaas maar weinig te bieden. Vooral in het noorden van Duitsland liggen enkele geweldige rhodo- en azaleaparken, die zeer de moeite waard zijn.

Veel mooie parken, als je echt wil genieten kan ik je de zeer bezienswaardige kwekerij en sortimentstuin Hachmann in Barmstedt ten noorden van Hamburg aanbevelen. Rondom Bad Zwischenahn en Westerstede liggen vele mooie plekje te bewonderen. Er worden zelfs speciale Rhododendron dagen georganiseerd. (zie voor meer info: https://www.rhodoland.nl/parken_tuinen_kwekerijen.ne.htm).


Zelf vind ik de kwekerij en sortimentstuin Hachmann in Barmstedt ten noorden van Hamburg zeer bezienswaardig. De onderstaande foto’s zijn dan ook van hen geleend.
https://www.facebook.com/baumschulehachmann of https://www.hachmann.de/

Interesse in een tuinontwerp op maat?

Door samen in gesprek te gaan kan ik al snel bepalen welke tuinstijl het beste bij de wensen past. Natuurlijk kan dit ook een combinatie zijn van meerdere tuinstijlen.
Op basis van alle wensen kan ik een tuinontwerp op maat samenstellen om van jouw tuin de perfecte oase te maken. Vul het formulier hieronder in of neem direct contact op!

Meer inspiratie