Klimop: Hedera planten in de tuin

hedera helix arborescens met bloem en bes in moderne tuin met rijke biodiversiteit
hedera helix arborescens met bloem en bes in moderne tuin met rijke biodiversiteit

Hedera planten kennen we allemaal als klimop. Van klimop zijn er veel soorten , maar veel mensen kennen de soort Hedera helix 'Arborescens' of te wel struikklimop niet. En weten ook niet wat men met deze klimop allemaal kan in de tuin. In dit blogbericht zal ik je alles over Hedera vertellen en speciaal over Hedera helix 'Arborescens', want deze plant is zeer veelzijdig.

Er is grootbladige en kleinbladige klimop. Beiden kun je in de tuin gebruiken, want ze zijn winterhard in ons klimaat en de meeste klimop soorten zijn groenblijvende tuinplanten. Het zijn klimplanten die je overal tegenaan kunt zetten. Bijv een schutting of andere erfafscheiding. Maar ook midden in de tuin of voortuin zou je een zuil van betongaasmatten of een laag muurtje ermee kunnen bekleden. Een ander voorbeeld is om de Hedera planten te gebruiken in bloembakken. Het zijn zeer fraaie groenblijvende winterharde planten voor bloembakken, omdat ze ook makkelijk gesnoeid kunnen worden.

Er zijn Hedera planten met groen blad, maar ook met groen en wit in het blad, maar ook goudbonte klimop met grote bladeren, zoals Hedera colchica ‘Sulphur Heart’. Deze Hedera soort kan zeer decoratief zijn in de tuin.

hedera klimop

Een tuintip om een mooie Hedera haag voor privacy te krijgen

Hedera heeft na het aanplanten altijd even de tijd nodig om te wennen aan de nieuwe standplaats. Daarom zullen de planten het eerste jaar niet zo snel groeien. De beste manier om snel een dichte Hedera haag te verkrijgen is daarom ook de planten vaak te knippen. Snoeien doet groeien! Én telkens als jij jouw klimop in de tuin snoeit vertakt de plant zich naar een bredere plant. Hierdoor ontstaat er een dichte wand met mooie dikke Hedera planten.

Hedera wordt vaak gebruikt om privacy te realiseren in een tuin tegen een hekwerk op de erfafscheiding. Dan wil je dus graag snel een mooie dichte wand. Dat krijg je dus niet door de struiken maar te laten groeien, want dan krijg je lange slungelachtige planten, maar wel door de eerste twee jaren veel te knippen. Heb je die tijd niet, dan zijn er tegenwoordig ook veel kant en klare Hedera hagen te koop.

Hedera Helix Arborescens: groenblijvend en makkelijk te snoeien

Hedera helix ‘Arborescens’ wordt ook aangeboden als Hedera colchica 'Arborescens'. Dit is dus dezelfde plant. De Nederlandse naam ervoor is Perzische klimop.

Deze Hedera soort is geen klimplant en hecht zich niet, maar het is een volwassen versie van Hedera helix en hierdoor een struik of te wel heester. Daarom groeit deze plant dan ook heel anders dan de andere soorten klimop en valt deze struik makkelijk te stekken. Het voordeel van een stek is, dat je weer direct een versie van de volwassen soort hebt. Een versie die ook direct weer bloemen en bessen zal krijgen, zoals je hieronder kunt lezen.

De Hedera soort valt onder de groenblijvende tuinplanten, want het blad blijft het hele jaar door groen en nog eens mooi groen ook! Daarbij heeft de struik veel ander moois te bieden. Van deze klimop soort kan men van alles in de tuin maken. Groenblijvende blokken, bollen of zelfs een groenblijvende haag.

De struik is zeer makkelijk in vorm te houden door 2x per jaar te snoeien. Hedera snoeien kan eigenlijk niet verkeerd gaan, want zelfs op oud hout loopt de plant toch weer uit. Ik heb er helaas geen foto van, maar ik heb mijn eigen hedera helix ‘Arborescens’ struiken in Februari flink gesnoeid, zodat er bijna geen blad meer aan zat. Zorg wel dat er nog wel wat blad aan blijft zitten. Dit heeft de plant nodig om van start te gaan. Ook is het erg belangrijk dat je de plant snoeit als er een paar bewolkte dagen aan komen. Want je Hedera snoeit, terwijl de zon hoog aan de hemel staat te branden, drogen de snoeiwonden die je maakt snel uit en zal de plant terug gaan op zijn reserves. Hierdoor zal het herstel langzamer en moeilijker gaan. Dús altijd snoeien met bewolkte dagen en pas starten in het voorjaar als de weersomstandigheden zacht zijn. Iedereen zal snappen dat als er sneeuw ligt of het vriezen gaat je beter de tuin nog met rust kan laten.

Hedera, een ware krachtpatser voor bijen ea. insecten

Deze struikklimop bloeit maandenlang prachtig en de zoete geur trekt veel bijen en andere insecten aan. Niet alleen honingbijen, maar ook wilde bijensoort komen graag naar de plant. Hedera helix ‘Arborescens’ bloeit vanaf begin September. Na de bloei ontwikkelen zich in de maanden Oktober en November langzaam de bessen. Bessen van de Hedera zijn eerst groen, maar worden langzaam zwart.

Vogels zijn er dol op, dus als je mee wil helpen aan een betere wereld en de biodiversiteit laat je de takken met bessen aan de planten zitten voor de dieren. Misschien nog een andere tuintip. Doordat de struiken groenblijvend zijn, zullen veel kleine dieren tijdens de wintermaanden een veilig onderkomen vinden tussen al dat mooie groene blad, om hier te overwinteren.

Hedera als plukbloem in de vaas

Maar heb je veel takken dan zou je ook wat takken kunnen gebruiken in de vaas als plukbloem…nou ja eigenlijk meer als pluktakken. Doordat de stelen van Hedera zich tijdens de bloei en besvorming zich verlengen is de plant ook zeer geschikt om tijdens de Kerst periode te gebruiken in het interieur. De lang geworden takken snoei je makkelijk af, ze blijven lang goed in een bloemstuk of vaas.

In het voorjaar als het tuinseizoen weer opstart, is ook deze soort Hedera makkelijk te snoeien. Echter zoals bovenstaand al vermeld staat, kun je het beste snoeien als de weersomstandigheden echt het nieuwe seizoen aankondigen. Ik zie soms mensen al snoeien in Januari of begin Februari. Ik snap dat we allemaal druk zijn, maar als natuur- en tuinliefhebber en tuinarchitect is het echt van belang om nog even te wachten. De schade kan groot zijn. Én wat een genieten is het tijdens de ochtenden als het gevroren heeft en rijp zich af heeft gezet aan de randen van het mooie blad van deze groenblijvende tuinplant.

Op zoek naar een tuin met winterharde beplanting?

Bij Florera houd ik in ieder beplantingsplan rekening met de bloeiperiodes van beplanting. Zo bloeien er ieder seizoen weer andere planten in jouw tuin en kun jij het jaarrond genieten. Neem contact op voor een beplantingsplan op maat!

Meer inspiratie