Stadstuin via tuinrenovatie naar waar paradijs

tuin in de stad met tuinoverkapping boven loungeterras-florera.nl

Breng jouw stadstuin na verbouwing via een tuinrenovatie weer tot leven.

Heb jij ook een stadstuin en ben jij ook op zoek naar een transformatie voor je tuin? Mijn klanten in bijna hartje stad Eindhoven waren dat wel. Ze hadden een verbouwing achter de rug en wilden via een tuinrenovatie hun stadstuin nieuw leven inblazen.
De tuin is een verlengstuk van je huis, een plek om te ontspannen, te genieten en mooie herinneringen te creëren. En een verwaarloosde tuin of een tuin die door een verbouwing aangetast is in haar schoonheid, kan somber en onaantrekkelijk aanvoelen. Maar met de juiste renovatie kan je jouw buitenruimte transformeren tot een prachtig en functioneel paradijs.

Door je tuin een make-over te geven, kun je niet alleen de uitstraling ervan verbeteren, maar ook de functionaliteit vergroten. Of het nu gaat om het creëren van een gezellige zithoek, het omtoveren naar een serene bloementuin of het zorgen voor meer privacy, een tuinrenovatie kan je stadstuin werkelijk transformeren van saai naar droomtuin, volledig passend bij jouw leven.

Voor mijn klanten was het een uitdaging, want ze wisten eigenlijk niet waar te beginnen. Zo kwamen ze na een tip van hun architecte bij mij uit en lieten mij als professioneel tuinarchitect hun helpen  om hun nieuwe tuin te realiseren.

Van een tuinontwerp tot het kiezen van de perfecte planten en decoratieve elementen, er zijn veel beslissingen te nemen. Gelukkig kon ik hen begeleiden bij elke stap van het proces en ervoor zorgen dat hun visie werkelijkheid werd.

Het plannen van de tuinrenovatie voor jouw stadstuin.

Het begint eigenlijk allemaal met een kennismakingsgesprek, het bekijken van de huidige staat en het luisteren naar je wensen voor jouw stadstuin die wij samen gaan omtoveren. Dat was ook het begin van dit ware paradijsje. Ik zat samen met mijn klanten in hun uitgebouwde en nieuwe keuken tijdens een druilerige dag in het voorjaar te luisteren naar hun wensen en tuin ideeën.

Door de behoeften van je tuin na te lopen, kun je bepalen welke aspecten van de renovatie prioriteit hebben. Dit stelt je in staat om een plan te maken en de juiste stappen te nemen om je droomtuin te realiseren. Een tuinrenovatie kan variëren van kleine aanpassingen tot een volledige transformatie, afhankelijk van je wensen en budget.

In deze tuin was er al een groot hoofdterras en kleiner eetterras, ‘n berging en een prachtige boom. Echter ontbrak er een krachtig lijnenspel, gebrek aan bloeiende planten, ruimte en rust in de tuin. Daarbij waren veel materialen oud en versleten.

Na de kennismaking en inventarisatie van alle bestaande elementen en aspecten die men verbeterd wenste te hebben, volgde het tuinontwerp plan.

De stadstuin via een tuinontwerp een nieuw jasje geven.

Het ontwerpen van je tuin is een spannend proces waarbij het bepalen van de algemene stijl die je wenst te bereiken, zoals modern, klassiek, rustiek of minimalistisch een beginpunt is.
In deze tuin werd gekozen voor een strakke moderne tuin als basiselement, waarbij de strakheid zou worden verzacht via de mooie weelderige beplantingen. Echter rust en ruimte dienden gewaarborgd blijven.

Vervolgens kun je de verschillende elementen plannen. In deze stadstuin werden de functie van het achterterras, looproutes, de beplanting en de decoratieve elementen meegenomen in het tuinontwerp. Je dient altijd rekening te houden met de schaal en verhoudingen van je tuin om ervoor te zorgen dat alles in balans is.
Harmonie en balans zijn naast een rijke natuur, twee hoofdfactoren in een Florera tuin.

Verschillende zones in een tuin creëren, zoals een zichtlijn vanuit interieur of terras naar een mooi element, een opruimhoek met berging, een loungehoek, een luie hoek of een plek om te tuinieren, maakt je tuin veelzijdig en spannend. Zeker als je oog geleid wordt.

Het beplantingsplan ea. detailplannen in het tuinontwerp plan

Belangrijke factoren om uiteraard rekening mee te houden zijn de ligging van je tuin, de bodemgesteldheid, beschikbare zonlichturen en tuinonderhoud wensen. Dit zal je helpen bij het nemen van weloverwogen keuzes van beplantingen tijdens het maken van het beplantingsplan.

Welke behoeftes zijn er bij jou aan kleur en diversiteit. En is er de wens veel groenblijvende planten en rust of een weelderige bloementuin met allerlei bloeikleuren door elkaar.
Meestal vraag ik aan mijn klanten een moodboard, zodat ik inzicht krijg wat ze wel en niet mooi vinden.
Bij het selecteren van de planten is het ook belangrijk om naast de bovenstaande factoren rekening te houden met bloeiperioden, hoogtes van de planten inclusief bloem en de texturen.

Uiteraard zorg ik altijd voor een goede mix van al je wensen en zo wordt jouw stadstuin een unieke droomtuin.

Budget speelt vaak een grote rol

Overdenk ook de wijze waarop je jouw budget wenst te besteden. Harde elementen zoals muren en hoogteverschillen via trappen of een zitkuil zorgen ervoor dat je sneller door je budget heen bent, dan ‘n tuin op één niveau met alleen beplantingen.
Een nauwkeurig en doordacht beplantingsplan kan van een stadstuin een schitterend paradijsje maken. Daarbij zorgen bomen voor koelte, hagen voor zichtlijnen en bodembedekkers voor minder werk aan tuinonderhoud en extra beregening.

Hergebruiken van materialen, het opknappen van elementen zorgen ervoor dat een budget beter haalbaar is. Daarbij draagt het bij aan de circulaire maatschappij. Overweeg daarom een lijstje te maken van werkzaamheden die je zelf kunt uitvoeren, zoals oude elementen opruimen, bodem verbeteren en aanplanten van bodembekkers en vaste planten.

De meeste mensen vinden het zelfs leuk om aan een opbouw van hun eigen tuin te werken en daarbij is werken in de tuin ontspannend en helend. Een extraatje dat deze werkzaamheden met zich meebrengt is een plusje in het budget, dat dan misschien besteed kan worden aan een wens die uitdrukkelijk aanwezig is, zoals een tuinoverkapping of extra grote staptegels.

Het implementeren van het tuinrenovatieplan

Zodra het tuinplan gerealiseerd is en je een duidelijk beeld hebt gekregen hoe de nieuwe tuin eruit gaat zien, is het tijd om het renovatieplan te implementeren. Dit omvat het plannen van de uitvoering van het project.

In deze stadstuin is de uitvoering van het tuinplan in combinatie met een hovenier gegaan.
De eigenaars hebben zelf veel werk verricht, waaronder het renoveren van de vijvers en berging.
De hovenier heeft voor de vloer van de tuin gezorgd, de opbouw van grondlagen, de verhardingen, bekabeling elektra en verhardingen.

Daarbij heeft de grond van een oude tuin in de stad meestal extra voedingsstoffen nodig. Vergeet niet deze toe te voegen. Om tot de juiste organische stoffen te komen kun je van te voren een bodemmonster nemen en de uitslag hiervan evt. aan je hovenier geven. Hij kan ervoor zorgen dat de juiste stoffen op de juiste manier in de grond terecht komen naast het aanplanten en heraanplanten.

Oude struiken die bleven zijn gesnoeid. Zo ook de mooie grote boom.
Snoeien is essentieel om de vorm en gezondheid van je planten te behouden. Verwijder dode takken, bevorder de luchtcirculatie en stimuleer nieuwe groei door regelmatig te snoeien. Zorg ervoor dat je de juiste snoeitechnieken toepast om schade aan je planten te voorkomen.

Met de juiste planning, expertise en onderhoud kun je genieten van een tuin die past bij je levensstijl en de omgeving. Het geheel van de tuinaanleg bij deze tuin is uitgevoerd onder mijn begeleiding en waar nodig stond ik mijn klanten bij voor extra adviezen en evt. oplossingen. 

Bent u geïnteresseerd geraakt om ook uw stadstuin of landelijke tuin om te toveren naar uw nieuwe paradijsje? Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

© florera.nl – alle foto’s en verdere bestanden.