Bodembedekkers voor je tuin: waarom zo belangrijk?

bostuin met bodembedekkers- florera.nl
bostuin met bodembedekkers- florera.nl

Wat is een bodembedekker en waarom zijn bodembedekkers zo belangrijk? Vragen die van opdrachtgevers en nieuwe tuineigenaars naar me toe komen en waar ik graag een antwoord op geef. Lees hieronder waarom bodembedekkers zo belangrijk zijn en welke planten in jouw tuin kunnen behoren tot bodembedekker laagblijvend, bloeiend of groenblijvend.

Volgens het internet en de vragen die ik krijg, behoort de bodembedekker tot een van de allerlaatste trends. Maar een bodembedekker is geen trend! Bodembedekkers spelen namelijk een hele grote rol in onze wilde natuur, maar ook in jouw tuin. De wilde natuur is gelaagd. Gelaagd betekent vegetaties van meerdere horizontale "lagen" waarbij de grote bomen bovenaan staan. Om te verduidelijken waar de bodembedekkers zich dan bevinden; zie onderstaand schema van kwekerij Arborealis.

Bovenaan beginnen we met de grootste bomen waarna de laag met kleine bomen en grote struiken volgt, totdat we uitkomen bij de vaste planten en bodembedekkers net boven de grond. Iedere type beplanting heeft een eigen functie in de natuur op Aarde, zo ook de bodembedekkers. En het woord dekt de lading, want een bodembedekker bedekt de bodem.

Bloeiende bodembedekkers

Er zijn hoge bodembedekkende planten en lage bodembedekkers. Planten die van schaduw houden maar ook die van de zon houden. En uiteraard allerlei planten die er tussenin zitten. Én je hebt bladverliezende en groenblijvende bodembedekkers. De grootste groep die voor een extraatje zorgen is de groep bloeiende bodembedekkers. Graag reik ik je hierbij een paar aan: Symphytum, Pulmonaria, Tiarella, Bergenia, Stachys, Ajuga, Fragaria en uiteraard ook de zo bekende Geranium.

Bodembedekkers spelen een belangrijke taak om een aantal redenen.
Lees hieronder waaronder bodembedekkers zo’n belangrijke rol spelen.

Bodembedekkers:

  • houden de grond koel in de zomer en warm in de winter.
  • bouwen het humusgehalte in de bodem op, welke als levende mulchlaag werkt.
  • weren het onkruid en verminderen hierdoor het tuinonderhoud.
  • zorgen tijdens hete dagen dat er minder water verdampt.
  • verminderen bodemerosie.
  • zetten ook zonlicht om in energie, waarbij tijdens dit proces: de fotosynthese,  O2 vrijkomt als afvalstof.

 

Én bloeiende bodembedekkers verfraaien jouw tuin enorm en maken van je tuin een sfeervolle tuin.

Tuinonderhoud en bodembedekkers

Hele stukken kale grond zien er misschien wel mooi uit na schoffelen en harken, maar zijn zeker geen goed idee. Van nature uit is de bodem bedekt. Daarom geef ik mijn tuinklanten al 26 jaar het advies om schoffel en hark de kliko in te gooien en met de hand enig kruid niet gewenst: “onkruid”, te verwijderen.
Want het mooiste aan bodembedekkers is het feit, dat als de eerste laag net boven de grond goed dicht gegroeid is, “onkruiden” weinig of geen kans hebben.
Daarbij gaat met een schoffel bijna iedereen te diep, waardoor je de structuur van de bodem verstoord en met de hark veeg je de poriën van de toplaag nog verder dicht.

Dus: weg met de schoffel en hark. Hierdoor heb jij meer tijd om van jouw tuin te genieten in plaats van tuinonderhoud te verrichten. Planten hebben ZUURSTOF bij hun wortels nodig om te overleven. Dit is 1 van de belangrijkste 4 factoren die een rol spelen in een weergaloze droomtuin naast: licht, water en voeding. Als je rekening houdt met deze 4 factoren kan ook jij een schitterende tuin krijgen.

Laagblijvende en hogere bodembedekkers

In ons klimaat zijn er maar een paar bodembedekkers die van de schaduw houden en tot de wintergroene bodembedekkers horen. Sommige bodembedekkende planten zijn semi-groen, maar de meeste verliezen hun blad bijna helemaal. Uiteraard is alles afhankelijk van temperatuur, zon en wind. Verder is de grondsoort van belang en de standplaats.

Waldsteinia ternata, Pachysandra terminalis, Vinca, Hedera, sommige coniferen en nog wat andere planten blijven volledig groen en boven de grond. Er zijn diverse Geraniums die semi-groen zijn en veel kleine struikgewassen die bodembedekkend kunnen zijn en ook groenblijvende planten zijn!

Laat je niet verleiden via allerlei berichtjes via het internet want ze zijn spookjes, er wordt veel gekopieerd en geplakt, maar er klopt weinig of niets van.

Ga daarom voor een plan via een professional tuinarchitect of tuinontwerper, want zij hebben de kennis is huis. Of zoek naar de juiste bodembedekker via hun websites.

Een paar lage, wintergroene en semi wintergroene bodembedekkers zijn: Vinca minor of Vinca major, Pachysandra terminalis, Waldsteinia ternata, sommige Geranium en sommige Epimedium soorten.

Een paar bloeiende en zonminnende bodembedekkers zijn: Thymus ( tijm), Stachys (ezelsoor), Geranium sanguineum en Lavendel. En een paar lage struikgewassen en coniferen die je kunt gebruiken als bodembedekker zijn: Azalea, Leucothoe, Microbiota decussata en Hedera helix.

Één volledig vak of een rand vol bodembedekkers

Vakken enkel en alleen volledig met één enkele bodembedekker of enkele grote groepen is uiteraard een optie. Dergelijke vakken zorgen ook voor een zeer laag tuinonderhoud. Hier kun je bijv. denken aan Geranium Macrorrhizum, Persicaria affinis of Ligularia. Deze planten bloeien rijk en kunnen een vak volledig bodembedekkend vullen.

Ligularia is een bladverliezende bodembedekkende vaste plant die niet veel meer voor komt. Misschien komt het door de bloeikleur, want deze is oranje-geel/ geel. Of komt het doordat deze vaste plant van vocht houdt? Naast een vijver is een prima bodembedekker. De plant houdt van een vochtige bodem en als vast plant is het een blijvertje.

Voor alle mensen die van groot blad houden is dit zeker een uitkomst. Maar er is nog veel meer.

Én wat is het verschil tussen vaste planten en bodembedekkers? Vaste planten kunnen bodembedekkend zijn of niet. Bodembedekkers kunnen vaste planten zijn of planten die tot een andere groep behoren, zoals bijv. coniferen of struiken, bijv. Cotoneaster.

Ik hoop dat ik iedereen weer een beetje verder op weg heb geholpen. Geniet van de foto’s.

Geïnspireerd?

Benieuwd welke bodembedekkers zich het beste lenen voor jouw tuin? Laat een beplantingsplan maken en voorzie jouw tuin van tuinplanten die het jaarrond in de bloei staan! Bij interesse, vul onderstaand formulier in.

Meer inspiratie

spectaculaire herfstkleuren in de tuin-florera.nl
Herfstkleuren

“Welke herfstkleuren zouden jullie mooi vinden in de tuin”? Een