Vier de herfst in de tuin in volle glorie! Geniet van al dat blad op de grond en die prachtige herfstkleuren. Het is bijna gedaan met het blad aan de bomen. De wind zorgt ervoor de laatste blaadjes gaan vallen. Het herfstseizoen is bij uitstek een seizoen om te genieten van een heerlijke wandeling in de natuur, maar vergeet jouw eigen tuin niet. Ook tijdens de herfst in de tuin, jouw tuin kan het echt genieten zijn van al dat moois dat de natuur ons te bieden heeft.
Tegenwoordig is er herfstbrood, herfstbier en noem maar op. Maar heb je wel eens jouw eigen tuin bekeken tijdens de herfst? In dit seizoen valt er zoveel te zien en beleven. Langzaam trekken de vaste planten zich terug en na een nacht met vorst storten ze zelfs helemaal in.
Geen probleem… zo hoort het te zijn! Laat het lekker z’n gang gaan, geniet ervan en laat al het blad dat op de borders valt lekker liggen. Het is een warme deken voor de restanten planten in de tuin.
Wat gebeurt er nu eigenlijk tijdens de herfst in de tuin?
Het belangrijkste bestanddeel in het blad is chlorofyl. Oftewel het bladgroen. Chlorofyl produceert suikers en zuurstof. Deze stof heeft een korte levensduur en wordt in het blad steeds opnieuw aangemaakt. In de herfst stagneert dit proces door de kortere dagen ( minder licht) en de temperaturen ( het wordt kouder). Een passend proces waar Moedertje Natuur voor heeft gezorgd. Door dit proces worden de gele kleurstoffen zichtbaar worden. Deze groep kleurstoffen hebben als functie licht absorberen en het doorgeven aan het Chlorofyl, waarbij ook wordt gezorgd voor bescherming tegen extreme lichtintensiteiten, bescherming tegen parasieten en een rol speelt bij de voortplanting.
Waarom verkleuren planten in de herfst?
Waarom laten sommige bomen hun blad grijs en bruin verdord vallen en spreekt men in Amerika over een Indian Summer?
Het blad van iedere boom is opgebouwd uit laagjes aan de bovenzijde de waslaag die zonlicht doorlaat en het blad afsluit van het minimaliseren van water. Aan de onderzijde zitten de huidmondjes die de mogelijkheid bieden voor gassen om het blad in en uit te kunnen.
Er tussenin zitten lagen die een waar chemisch lab vormen.
Uit vele onderzoeken is gebleken dat de rode herfstkleur het beste tot recht komt bij een combinatie van warme zonnige dagen en koele nachten. Deze weersomstandigheden komen vaker voor in bepaalde gebieden van de wereld dan in andere gebieden. Ook in ons eigen landje Nederland komen
we deze omstandigheden soms tegen. Niet ieder jaar is hierin een succes. De afgelopen 2 jaar is gebleken wel…en zeker dit jaar.
De omstandigheden overdag zijn gunstig voor een goede suikerproductie, terwijl de nachten juist het transport uit de bladeren blokkeren. Maar niet iedere boom voldoet met z’n blad aan de wensen om een rode bladkeur te krijgen.
Sommige worden echt alleen knalgeel, zoals bijvoorbeeld de Ginkgo en andere krijgen alle kleuren van de regenboog, zoals bijvoorbeeld Parrotia of Liquidambar.
Vraag ik aan mijn opdrachtgevers welke kleur zij tijdens de herfst in de tuin het liefste zien, dan zegt men bijna altijd: rood!
Omdat de vraag naar rood zo groot was zijn kwekers via zaaien en selecteren tot meer cultivars gekomen die een nog betere roodverkleuring kunnen krijgen. Het heeft tegenwoordig dus niet alleen te maken met de weersomstandigheden dat we kunnen genieten van de rode, oranje en gele herfstkleuren…
Laten we blij zijn met onze natuur en ze koesteren. Natuur in onze eigen tuin en de herfst vieren in de tuin, maar ook de herfst vieren in de natuur tijdens een heerlijke wandeling.
Heerlijke wandelingen waarbij we met onze schoenen door het ruisende blad lopen. Genieten van ze zonnestralen die nu sneller de grond raken, zowel in onze tuin als in de vrije natuur.