Steeds meer mensen zoeken ontspanning en welzijn in onze drukke samenleving, waar stress en burn-out veel voorkomen. Er wordt de laatste tijd veel geschreven over de therapeutische tuin.
Dat de natuur helend is, is inmiddels wel gebleken en wetenschappelijk onderbouwd.
In deze blog neem ik je mee in de prachtige wereld van Therapeutische Tuinen.
En een tuin? vragen mensen mij dan. Ook je tuin kan helend en therapeutisch zijn.
Met 28 jaar ervaring zie ik dat meer bomen, bloemen en planten in je tuin zorgen voor een helende omgeving. Maar dat alleen is niet voldoende.
Lees hier wat je zelf kunt doen.
Wat is de meerwaarde van een tuin met veel groen en bloem?
Tuinen verminderen stress, bevorderen herstel, stimuleren zintuigen en vergroten concentratie en creativiteit, wat kalmerend en helend werkt. Bovendien kan tijd doorbrengen in een groene omgeving of therapeutische tuin ook een positief effect hebben op de mentale gezondheid, het humeur en de algehele levenskwaliteit.
Via reviews van mijn tuinklanten, kan de tuin zelfs je huwelijk redden en nieuwe energie geven om het vol te houden tijdens een periode vol misère.
Voor een kalmerende werking moet je tuin afgestemd zijn op jouw specifieke behoeftes. Ook kan bijvoorbeeld hier kabbelend water rustgevend zijn, maar ook op je zenuwen werken. En zo kun je je ook afvragen welke planten er bij jouw temperament horen. Via onze zintuigen verwerken we constant informatie over de omgeving waarin we ons bevinden en ervaren. Bovendien de tijd in je tuin beïnvloedt je unieke beleving positief of negatief, afhankelijk van hoe je de omgeving ervaart.
Wil je ontdekken wat je moet doen om de helende kracht en de positieve effecten van de natuur in je eigen therapeutische tuin en jouw welzijn te ervaren? Lees hier deze blog en ontdek hoe je kunt genieten van rust, schoonheid en de helende kracht van een therapeutische tuin.
Wat is een Therapeutische Tuin?
Een therapeutische tuin is bovendien een zorgvuldig ontworpen ruimte die bedoeld is om de mentale, emotionele en fysieke gezondheid van mensen te bevorderen. De natuur prikkelt zintuigen, stimuleert het immuunsysteem en bevordert welzijn, wat ook cruciaal is voor ontspanning en herstel
Kies tuinonderdelen doordacht op esthetiek, geur, textuur, kleur en therapeutische waarde. De tuin is een plek voor meditatie, wandelen, tuinieren en genieten van rust en stilte met vrienden of familie. Verbinding met de natuur werkt bovendien therapeutisch, maar vermindert ook stress en angst.
Daarnaast is een therapeutische tuin vaak ontworpen met speciale functies, zoals kuier- en wandelpaden, terrassen en zitjes, waterelementen en bijvoorbeeld een kruiden-moestuin om zelf te tuinieren en even alles te kunnen vergeten. Deze elementen verhogen de toegankelijkheid en nodigen mensen uit om de tuin te verkennen en te ervaren. Het is een plek waar mensen niet alleen kunnen ontspannen, maar ook actief kunnen deelnemen aan hun eigen genezingsproces.
Hoe kunnen we onze tuin zo inrichten dat de ruimte ons een goed gevoel geeft?
Ten eerste is de belangrijkste elementen de toegankelijkheid.
De tuin moet zo ontworpen zijn dat iedereen met verschillende mobiliteitsniveaus er gemakkelijk gebruik van kan maken. Denk aan rolstoel vriendelijke in- en opgang.
Vlak of licht hellende paden die voldoende breed zijn en terrassen met voldoende ruimte en dusdanig dat iedereen zich veilig voelt om te kunnen ontspannen zonder zich zorgen te maken over obstakels.
Comfortabele banken, ligstoelen of zelfs schommels bieden een plek om te zitten en te genieten van de omgeving. Het is daarom ook belangrijk dat zitplaatsen dusdanig zijn geplaatst, dat iedereen kan genieten van het uitzicht, maar ook de gewenste privacy kan ervaren.
Hoe ziet een Therapeutische Tuin er bijvoorbeeld uit?
Tuinen met therapeutische werking zijn altijd ingericht met een grote diversiteit aan bomen, planten en andere natuurlijke elementen. Daarom creëren ze een rijke en stimulerende omgeving. Dit omvat niet alleen bloemen en struiken, maar ook bomen, kruiden en stinzenplanten. Bovendien zorgt de diversiteit in flora en fauna ervoor dat je verschillende zintuiglijke ervaringen opdoet, waardoor het therapeutische effect wordt versterkt. Het spelen met kleuren, geuren en texturen is essentieel omdat het de zintuigen prikkelt en zelfs herinneringen kan oproepen, wat uiteindelijk bijdraagt aan de emotionele voordelen van de tuin.
Daarnaast is het belangrijk om een gevoel van veiligheid en privacy te creëren. Iedereen heeft de behoefte om zich vrij te kunnen voelen, te kunnen ontspannen en te reflecteren zonder dat je, je zorgen maakt dat je wordt gestoord. Dit kan worden bereikt door het strategisch plaatsen van planten en andere elementen die schaduw en beschutting bieden. Een goed ontworpen therapeutische tuin biedt ruimte voor zowel sociale interactie als persoonlijke reflectie, waardoor het een veelzijdige omgeving is die aan verschillende behoeften voldoet.
Andere elementen van een therapeutische tuin
Water voegt een extra dimensie toe aan de tuin. Dit kan in de vorm van een waterelement, vijver of zwembad waarin men kan genieten of sporten. Vraag je zelf altijd af welke vorm water een kalmerend effect heeft bij jou en hierdoor bij kan dragen aan het creëren van een serene sfeer.
Zon en schaduwplekken spelen uiteraard ook een grote rol, zodat je gedurende het hele jaar kan genieten van de tuin. En als laatste element wil ik het tuinonderhoud aanhalen. Het is belangrijk om te overwegen hoe de tuin onderhouden zal worden en hoeveel tijd men erin kan en wenst te besteden. Een goed onderhouden tuin blijft aantrekkelijk en nodigt iedereen uit om terug te komen.
Planten en bloemen voor therapeutische tuinen.
Het creëren van een therapeutische tuin begint dus met een goed doordacht tuinontwerp volgens je unieke behoeften en wensen. De 2de stap nadat je deze plattegrond hebt bepaald, is de invulling van de beplantingen.
Bij het selecteren van planten en bloemen voor een therapeutische tuin is het belangrijk om rekening te houden met de zintuiglijke ervaringen die ze bieden. Planten met aangename geuren, zoals lavendel, seringen en rozen kunnen een kalmerend effect hebben en bijdragen aan de algehele sfeer van de tuin. Daarnaast kunnen kleurrijke of langbloeiende bloemen zoals Hydrangea (hortensia), zonnebloemen, Helleborus (Kerstroos of winterroos), sneeuwklokken en tulpen een opbeurend effect hebben en bezoekers aanmoedigen om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid.
Een andere overweging is de textuur van de planten. Planten met verschillende bladeren en structuren kunnen de visuele aantrekkingskracht van de tuin vergroten. Denk aan het gebruik van varens, grasachtige planten, winter bloeiende of besdragende planten.
Inheemse planten zijn afgestemd op de lokale omgeving en bodem en zijn aantrekkelijk voor lokale fauna, zoals vogels en vlinders en de biodiversiteit verrijken.
Deze diversiteit in planten stimuleert niet alleen de zintuigen, maar biedt ook mogelijkheden voor bezoekers om de tuin op verschillende manieren te ervaren.
Via tuinieren kun je de binding met de natuur weer terug krijgen en tot evenwicht, rust en harmonie komen als de plek als veilig wordt herkend. Voelen, ruiken, horen, zien en evt. zelfs proeven worden allemaal tijdens tuinieren aangeraakt en extra gestimuleerd.
Therapeutische activiteiten in de tuin
Naast tuinieren zijn er nog andere therapeutische activiteiten in de tuin die een belangrijke rol kunnen spelen in het bevorderen van welzijn en herstel. Zoals kuieren, wandelen of joggen over paadjes. Rustige zones met comfortabele zitplaatsen en serene omgevingen kan iedereen aanmoedigen om te mediteren of deel te nemen aan mindfulness-oefeningen.
De natuurlijke schoonheid van de omgeving kan dienen als inspiratie voor mensen die schilderen, beeldhouwen of fotograferen. Dit soort activiteiten kan niet alleen de creativiteit stimuleren, maar ook een gevoel van prestatie en verbondenheid met anderen bevorderen.
Therapeutische tuinen zijn meer dan alleen mooie ruimtes; ze zijn een bron van welzijn, verbinding en hoop voor iedereen die er tijd doorbrengt. Ontdek zelf de helende kracht van een therapeutische tuin en ervaar de positieve effecten op jouw welzijn.
© florera.nl – alle foto’s en verdere bestanden.