Stadstuin

Wat is een stadstuin?

Een vaste definitie voor een stadstuin is er niet, maar voor mij, als tuinontwerper, betekent een stadstuin een sfeervolle compacte tuin in een stad, stadscentrum of groot dorp. In de meeste gevallen grenst de tuin aan naastgelegen tuinen.

De vormgeving van een (kleine) stadstuin kan zeker gekenmerkt zijn met worden door een ronde vorm, maar omdat een gemiddelde stadstuin op een compact perceel ligt, zal er meestal gekozen worden voor een strakke krachtige vormgeving.

Wat is er heerlijker om in een groene oase midden in de stad of een druk gebied, elke dag te kunnen genieten van een eigen stukje natuur met alle comfort die je wenst tijdens buitenshuis zijn. Dichtbij de keuken te kunnen eten op een gezellig terras en een eigen kruidentuin met fruithoek te hebben. Overdag genieten van de vogels, vlinders en bijen in de tuin. Of zelfs ’s avonds te genieten van een open haard bij de loungehoek of te luieren in een hangstoel.
0075-scaled-1
beplantingsplan bloementuin voor boeket uit eigen tuin-florera.nl

Waar moet je op letten bij het ontwerp?

Bij een stadstuin ontwerpen speelt altijd de persoonlijke voorkeur een grote rol. Wil je het lijnenspel strak of organisch hebben? Wil je een landelijke stadstuin, een groene stadstuin, kruiden in de tuin of een mooi luxe terras omgeven door groen? Hier volgen een paar gouden regels om straks ook te kunnen genieten van een weergaloos mooie stadstuin:

1. "Zorg voor lijnen die jou rust geven. Voor niet te veel diversiteit aan materialen. Kies 1 mooi product bijvoorbeeld een mooie steen, een vlonder product, halfverharding of een lange rand van dezelfde planten als basis."

2. "Houdt spanning in de tuin door een element in te brengen waardoor je niet in één keer de volledige tuin kunt overzien. Dit nodigt je uit om de tuin in te lopen. Daarbij kun je het tweede deel een andere functie geven. Bijvoorbeeld een kruidentuin, een voedselbos of hangstoel aan een boom."

3. "Zorg voor dieptewerking vanuit de ramen of deuren waar je naar buiten de tuin in kijkt. Bijvoorbeeld door een hele kleine boom te planten (bol- of dakboom) of een eenvoudige pergola, waar je een klimmer overheen laat groeien."

Privacy in een stadstuin

Als jouw stadstuin omgeven wordt door buren wil je ook graag zelf je privacy hebben. Dit kun je oplossen door het plaatsen van één of meerdere leibomen of in het hart van de tuin een smalle hoge zuilboom die de ruimte in de tuin privacy biedt. Ook een haag van bamboe behoort tot de mogelijkheden. Bamboe is altijd groen, beweegt en kan zeer makkelijk aangepast worden in dichtheid.

Welke planten gebruik je?

Bij het ontwerp van een stadstuin kunnen een aantal elementen meespelen, waarvan sommige reeds besproken. Maar welke planten kun je het beste plaatsen in de tuin? Dit ligt grotendeels aan de functie waarvoor je de planten wilt gebruiken. Hieronder een aantal voorbeelden:

Meer privacy? Dan zijn leibomen een goede optie. Bijv. Sierperen zoals Pyrus call. ‘Chanticleer’ of Pyrus salicifolia ‘Pendula’.

Meer diepte? Kies dan voor een kleine meerstam boom, een bol- of een dakboom, bijvoorbeeld een dakboom van Parrotia persica (Perzisch ijzerhout) of een meerstam zuilboom van Cercidiphyllum japonicum ( Katsura boom) is zeer geschikt. Een ander type boom dat zeer geschikt is en zeer langzaam groeit is: Acer griseum. Een boom van dit type aanplanten, zorgt er ook nog voor dat je tijdens de wintermaanden kunt genieten van de prachtige bast.

Eten uit de tuin? Kleine bomen zoals Castanea sativa ‘Glabra’ een cultivar die je klein kunt houden via snoei of Mispel (Mespilus germanica) zijn een goede optie. Zo ook allerlei Kornoelje soorten (Cornus mas of Cornus kousa) of de Nederlandse inheemse krentenboom (Amelanchier lamarckii). Ook kun je kiezen om struiken aan te planten die vruchten dragen, zoals bramen en/of bessen aan te planten: zoals de aalbes struik. Vaste planten zoals de Komkommerkruid (Borago officinalis), Cynara cardunculus var. Scolymus: artisjok. Heerlijk voor op de pizza! En Tijm soorten tussen tegels te plaatsen (Thymus serphyllum cultivars). Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) staat leuk als heggetje en de vijg (Ficus carica) staat super mooi als deze tegen een muur is uitgeleid.

Planten en siergrassen voor halfschaduw? Kies dan voor Elfenbloem (Epimedium soortjes) Geranium soorten waaronder bijv. Geranium Rozanne, Lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides) of kies bijvoorbeeld de goudaardbei (Waldsteinia ternata) als bodembedekker. 

Vaste planten en siergrassen voor zonnige plaatsen? De Steentijm (Calamintha nepeta ssp. Nepeta), Bossalie (Salvia nemorosa), Nagelkruid (Geum chiloense Mrs. Bradshaw’), Iris germanica soorten, Vuurpijl (Kniphofia) en siergras (Nasella tenuissima) zijn geschikt voor zonnige plaatsen 

Jouw eigen stadstuin laten ontwerpen en aanleggen?

Of je nu houdt van een moderne en exclusieve stadstuin of toch meer van een onderhoudsvriendelijke stadstuin met landelijk karakter of een voedselbos tuin? De stadstuin betekent genieten van een eigen stukje natuur, ook in druk stedelijk gebied. Wil jij een tuinontwerp voor jouw stadstuin of ben je op zoek naar een tuinarchitect? Neem gerust vrijblijvend contact op via onderstaand formulier!

Ik maak graag kennis

Als tuinontwerper adviseer, ontwerp, realiseer en begeleid ik mijn klanten met één doel voor ogen: een droomtuin of andere buitenruimte te realiseren, die er als een vanzelfsprekendheid is, alsof het stukje natuur in de tuin of buitenruimte er moeiteloos is ontstaan.

Meer weten waarom het mijn passie is om tuinontwerpster te zijn? Neem gerust contact met mij op voor een persoonlijk eerste gesprek in jouw zoektocht naar een droomtuin.