Een landelijke tuin als een ongelooflijk heerlijke plek creëren waarbij je je echt thuis voelt brachten we gezamenlijk voor elkaar. Het was de wens van de eigenaars, die werd geuit tijdens ons eerste samenkomen. Landelijk gelegen op een prachtig plekje in Noord Brabant kent dit ware paradijsje nu allerlei heerlijkheden.
Terwijl de zij- en achtertuin rondom de woning stijlvol en speels zijn opgezet met een bloementuin waaruit je naar hartenlust zelf bloemen kunt plukken voor vazen in je interieur. Staat de stijl van de voortuin van deze landelijke tuin in het teken van rust.
Zo komt de architectuur van de woning volledig tot zijn recht en bij het eerste aanzien vraag je jezelf dan ook af wat er achter de boerderij verscholen ligt als verrassing.
De landelijke tuin en voortuin
Een landelijke voortuin bij boerderij of villa in landelijke gebied kent in de meeste gevallen een door de gemeente bepaalde diepte. Een diepte die in de meeste gevallen beperkt is tot circa 7 meter.
Daarbij is de architectuur van de woning uiteraard zeer belangrijk en daarom is de voortuin vaak eenvoudig, rustig, c.q. minimalistisch. Dit komt de woning in alle opzichten ten goede.
Des te minder het onderhoud aan de voorzijde, des te fijner het voor de eigenaars is om zelf het tuinonderhoud aldaar te verrichten. Gemak van tuinonderhoud wil niet zeggen dat de landelijke voortuin saai hoeft te zijn. Door heel eenvoudige aanpassingen kan de voortuin toch zeer representatief en uitnodigend zijn.
De dakbomen in de deze landelijke voortuin dragen hieraan mee. Deze vier bomen zijn in alle seizoenen verschillend, geven optisch extra diepte aan de tuin en zijn kleur ondersteunend door hun schitterende herfstkleur die geel/rood of helemaal oranje rood kan zijn.
Ruim parkeren in Landelijke Tuin
Ruim parkeren en het goed kunnen draaien van je auto is een onderdeel dat goed overwogen dient te worden, want niets is lastiger dan regelmatig te moeten vragen of vrienden hun auto’s willen verplaatsen.
En vind je ook niet dat de eerste blik tijdens aankomst bij jouw eigen landelijke tuin net zoals bij deze tuin een feestje dient te zijn, want ook jij wil uiteraard je vriendinnen, vrienden en familie hartelijk welkom heten. Aan weerzijden van de ruime parkeerplaatsen is veel bloem en groen geplaatst om gasten te verrassen. Ieder jaargetijde bloeiende groepen planten en mooie herfst verkleurende bomen maken je blij als je hier al de oprit opdraait.
Doordat iedereen zijn eigen leven lief heeft en leeft, zo zijn de wensen van ons ook allemaal anders en authentiek. Hierdoor heb ik het altijd belangrijk gevonden om een tuinontwerp en een beplantingsplan op maat te maken, zodat ook jij jouw eigen droomtuin krijgt. Wil je hier meer over lezen volg dan de links of neem rechtstreeks contact met mij op volgens link onderaan.
Maar ik dwaal af, nu eerst verder met deze landelijke tuin 😉 , die werkelijk een plaatje is geworden.
Moderniteit en biodiversiteit gaan in deze landelijke tuin hand in hand.
De onderdelen die de schatten van deze landelijke tuin herbergen
Rondom de villa boerderij ligt een strak kader dat als leefruimte dient. Hier kan men genieten van allerlei zitjes en terrassen. Het architecturale lange lijnenspel zorgt ervoor dat je zowel vanuit de woning als ook vanuit de leefruimtes in de tuin een schitterend uitzicht hebt over andere delen van deze landelijke tuin. Hierbij heb ik het altijd belangrijk gevonden dat je oog geleid wordt, want het menselijke oog kan alle richtingen op gaan waardoor het beeld erg onrustig kan worden.
Het architecturale lijnenspel in mijn landelijk vormgegeven tuinen is dan ook altijd modern, strak en direct.
Dat wil niet zeggen dat een organische vorm niet mogelijk is. Ook deze kan een strak en modern uiterlijk hebben. Het is allemaal afhankelijk waar en hoe de vormen precies zijn gelegd en welke beplanting er wordt gebruikt.
Verder van de woning af laat ik vaak de vorm wat losser en wat natuurlijker van vorm.
Zeker als de tuin landelijke gelegen is en grenst aan een natuurlijker gebied. Deze tuin vroeg echt om een tweede kader, waarna de verplichtte voorgeschreven 4 meter brede landelijke haagconstructie als buitenlijn in het zicht kwam. Ook met deel van de landelijke tuin kun je spelen door kleine detailverschillen aan te brengen zodat je een duidelijke moderne structuur behoudt.
Landelijk genieten via verborgen zitjes en hoekjes om het leven te vieren
Op veel plaatsen in je tuin kun je kleine zitjes of grotere terrasen creeëren, waar je kunt genieten van het buitenleven. In al mijn tuinen, landelijke of stadse tuinen is hier rekening mee gehouden. Een ochtendzitje, middag dutje in de zon, samen komen tijdens de namiddag en dineren in de vroege avond. Lekker luieren in het weekend bij een tuinhuis, bijgebouw of langs het zwembad.
Ook in deze landelijke tuin zijn overal zitjes en terrasjes aanwezig. Om even alleen te zijn, een mooi boek te lezen, samen met een vriendin een glaasje te drinken en te toosten op het goede leven vol genietend van bloem en groen. Er is zelfs een zitje waar zaailingen van bloemen een prachtig vintage bankje de ruimte hebben ingenomen. Wat wil je nog meer?
Natuurlijk is er ook een groot hoofdterras om te eten en te loungen naast alle kleine zitjes
Indit geval zijn ze aan elkaar verbonden, via een pad van andere stenen dat een zichtlijn is vanuit de keuken. Een groot terras is heerlijk tijdens de zomermaanden, want je schuift een tafel aan en je kunt met je vrienden op een echt “Italiaanse manier” te tafelen en de zomer vieren.
Landelijk tafelen
Tafelen doe je het beste in de halfschaduw, zeker als het erg warme dagen zijn is een dak boven je hoofd erg prettig. Een overkapping zo dicht bij de woning maakt het in het interieur als snel donker, zeker op regenachtige dagen. Hier bevindt het terras zich onder Moerbei dakbomen, die geen vruchten krijgen. Het is een transparante schaduw, die het terras is de luwte legt, maar tegelijkertijd ook een beetje wind als verfrissing door laat. En je kunt zelf via snoei bepalen hoe groot het dak van de bomen wordt.
Én zo is er nog veel meer over deze landelijke tuin dat een prachtig paradijsje is geworden, te vertellen.
Om ook jou verder te helpen, benoem ik een aantal tuinplanten en bomen die ik heb opgenomen in het beplantingsplan en je zouden kunnen helpen aan je droomtuin.
Landelijk genieten met de juiste planten.
Als eerste de bomen:
– dakbomen rondom terras: Morus alba ‘Fruitless’ : zorg er wel voor dat je bomen koopt die echt GEEN vruchten krijgen, want de vruchten maken vlekken die heel lastig te verwijderen zijn.
– Prunus x Yedoensis: einde zichtlijn vanuit de keuken.
– Syringa vulgaris ‘Charles Jolie’: die 2x de entree van de tuin kadert en hierdoor gasten en vrienden welkom heet via kleur en geur.
Siergrassen
– Pennisetum ‘Karley Rose’: een siergras dat niet woekert en het in Nederland en betrouwbaar is in hoogte, bloei en groei. Zie vooral de foto’s en foto’s andere projecten.
– Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’: en siergras dat steeds grotere pollen maakt, en er heerlijk uitziet tijdens de herfstmaanden.
Vaste Planten
– Geranium ‘Rozanne’ ®: een vaste plant die maandenlang je hart vertoverd door haar blauwe bloemen.
– Paeonia ‘Pink Hawaiian Coral’: een vaste Pioen plant die een roze- zalm-koraal kleurige bloei kent en in 2000 meerdere prijzen heeft behaalt.
– Nepeta faassenii ‘Six Hills Giant’: een vaste plant die wolken blauw- lila bloei geeft en na terug knippen nog steeds en weer bloeit.
– Salvia nemorosa ‘Caradonna’: een vaste plant die echt van de zon houdt en aangeplant in goede grond zeker droogteminnend is. Zo’n 30 jaar geleden leerde ik van een vakgenote dat Salvia’s echt 6 uur zon per dag nodig hebben om een succes te worden. Én het klopt wat ik toen van haar leerde. Ik geef je het advies om er rekening mee te houden. En goed te combineren valt met Perovskia, Lavendel, Salvia en bovenstaande tuinplanten.
In een gelaagd beplantingsplan zijn ook planten aanwezig die buiten de zomermaanden bloeien, want gelaagd betekent nu eenmaal, dat op een compacte plaats in de tuin meerdere planten zijn aangeplant, die op verschillende tijden bloeien en elkaar niet stoten, maar in symbiose met elkaar samenleven.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:
– Galanthus elwesii soorten: deze planten horen tot de stinzenplanten. Ze komen op, tonen hun blad, bloeien en verbloeien en gaan voor de andere perioden weer terug onder de grond. Het zijn bollen die je in het najaar in je tuin kunt aanplanten en nooit meer hoeft te verwijderen.
– Corydalis solida ‘Beth Evans’: is een ander voorbeeld. Dit “ vogeltje op kruk”, zoals het liefkozend wordt genoemd door plantenliefhebbers, groeit graag in de schaduw en is inheems in Nederland.
Bollen en Knollen planten
Zowel bollen als knollen plant je in jouw droomtuin het beste aan tijdens het najaar. Nederland staat z’n mannetje wel wat bollen en knollen betreft, maar je wil uiteraard ook kwaliteit hebben, zodat je zeker weet dat de planten het gaan doen. Een paar goede adressen hiervoor zijn:
– https://www.fluwel.nl/
– https://www.sterkebollen.nl/
– https://www.jubholland.nl/nl
maar er zijn er nog veel meer, en de meeste klanten van Florera zenden mij graag een lijstje met wat ze nodig hebben, zodat het voor hen verzorgd wordt.
Ben je enthousiast geworden door deze landelijke tuin of heb je vragen over je eigen tuin.
Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.
© florera.nl – alle foto’s en verdere bestanden.